Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζόμενους οι βιοτεχνίες - Λείπουν οι τεχνίτες

Οικονομικό Βαρόμετρο ΒΕΘ: Δυσεύρετοι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι - Ποιες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο, αγκάθι οι ασφαλιστικές εισφορές - Οι επαναλαμβανόμενες εκλογές επηρεάζουν τις ΜμΕ

Δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζόμενους οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης καθώς οκτώ στους δέκα δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις δεξιότητες που η επιχείρηση τους απαιτεί, σύμφωνα με το δίμηνο οικονομικό βαρόμετρο, για το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως το Βαρόμετρο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 345 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, οι τεχνίτες είναι περιζήτητοι με αποτέλεσμα επτά στους δέκα βιοτέχνες να λένε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού σε τεχνικούς κλάδους.  



Ποιες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο στην εύρεση προσωπικού

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι των τεχνιτών με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό. Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων αντιμετωπίζουν οι μικτές επιχειρήσεις ήτοι το 87%, ακολουθούν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών με 85% ενώ το 75% των μεταποιητικών δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναζήτηση του προσωπικού που χρειάζεται η επιχείρηση του.


Μείωση εισφορών

Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποια μέτρα πιστεύετε πως θα ενισχύσουν τη δραστηριότητά σας;» το 45% των συμμετεχόντων απαντά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% η επιδότηση της εργασίας, το 17% η ουσιαστικότερη διασύνδεση παραγωγής με εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ενώ το 15% άλλο.

Οι επαναλαμβανόμενες εκλογές επηρεάζουν τις ΜμΕ

Στην ερώτηση «οι επαναληπτικές εκλογές επηρεάζουν την πορεία της επιχείρησής σας (ζήτηση κλπ)» το 61% απάντησε ναι/μάλλον ναι, ενώ το 39%  όχι/ μάλλον όχι. «Η σταθερότητα φαίνεται να είναι το ζητούμενο αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει ο βιοτεχνικός κόσμος», σημειώνεται από το ΒΕΘ.



Αίσθημα αισιοδοξίας στο μικρομεσαίο επιχειρείν

Ακόμη, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του το 51% των ερωτηθέντων,  27% καλή, ενώ το 22% τη χαρακτηρίζει κακή.

Για τους επόμενους έξι μήνες το 55% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησής του θα είναι ίδια, το 26% καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.

Το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο δίμηνο απαντά πως θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του, το 20% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 7% πως θα απολύσει.    

Το 35% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησής του κατέγραψε μείωση, το 53% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 12% πως αυξήθηκε.

Αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για τρίτο συνεχές δίμηνο θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, έναν χρόνο πριν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου ήταν στο 5,9% ενώ στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.