Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»: Ανεκμετάλλευτα ακίνητα και περιουσία στα αζήτητα

Οι ενέργειες του νέου προέδρου του ΔΣ Δρόσου Τσαβλή για την αξιοποίηση της περιουσίας του βρεφοκομείου - Οι στόχοι του για το ίδρυμα

Ανεκμετάλλευτα ακίνητα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμα αποδοχή κληρονομιάς είναι η εικόνα που βρήκε στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός», στη Θεσσαλονίκη, ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής.

Για την κατάσταση του ιδρύματος ο κ. Τσαβλής ενημερώθηκε από τους υπαλλήλουςκατά τις πρώτες του επισκέψεις. Αυτή τη στιγμή το δημοτικό βρεφοκομείο έχει στην κατοχή του 24 ακίνητα, από τα οποία, αν και είναι μεγάλης αξίας, αρκετά παραμένουν κλειστά και άδεια, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για το ίδρυμα. «Εμείς, ωστόσο, πληρώνουμε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ γι΄ αυτά τα ακίνητα, τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς», δήλωσε ο κ. Τσαβλής.

Την ίδια ώρα υπάρχουν διαθήκες με τις οποίες δωρητές αφήνουν ακίνητα στο δημοτικό βρεφοκομείο και οι υπάλληλοι τυχαία τις ανακαλύπτουν από πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν μας ενημερώνει κανείς ότι στο ίδρυμα έχει παραχωρηθεί ένα ακίνητο», σημείωσε ο νέος πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίον υπάρχουν περιπτώσεις που ήταν ενήμερο το ίδρυμα και δεν έγινε αποδοχή κληρονομιάς, καθώς δεν έχει νομική υποστήριξη. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαβλής, το βρεφοκομείο δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς ακόμη και από το 1939. Παράλληλα, υπάρχουν κληροδοτήματα που το ίδρυμα είναι συνδικαιούχος, ωστόσο δεν λαμβάνει το ποσό που δικαιούται και δεν το διεκδικεί, καθώς δεν υπάρχουν λεφτά να αναλάβουν την υπόθεση δικηγόροι.  

Στόχος της νέας διοίκησης του ιδρύματος και του προέδρου Δρόσου Τσαβλή είναι όσο πιο άμεσα γίνεται να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία. Μάλιστα, πρόκειται να ζητήσει είτε από τον δήμο Θεσσαλονίκης νομική υποστήριξη είτε να προσλάβει κάποια νομική εταιρεία, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση που επικρατεί με την περιουσία του ιδρύματος στα υποθηκοφυλακεία και έπειτα να αξιοποιηθεί. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού ο κ. Τσαβλής ζήτησε ήδη από τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη ενίσχυση του προϋπολογισμού του ιδρύματος για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες γι΄ αυτές τις υποθέσεις. «Αν προχωρήσουν, τότε και ο δήμος δεν θα χρειάζεται να δίνει ετησίως επιδότηση 1,4 εκατ. ευρώ και το ίδρυμα θα είναι αυτάρκες», υπογράμμισε ο κ. Τσαβλής, σημειώνοντας ότι το βρεφοκομείο μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή εισοδήματος. Με την αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας μπορεί το βρεφοκομείο να αποκτήσει δικό του οίκημα και δικό του οικόπεδο. «Αν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά, μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του ιδρύματος», εκτίμησε ο κ. Τσαβλής, σημειώνοντας ότι έτσι το βρεφοκομείο θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 9.000 ευρώ μηνιαίως που δίνεται στην Ισραηλιτική Κοινότητα στην οποία ανήκει το κτήριο όπου στεγάζεται τώρα.

Χωρίς συστατική πράξη ο «Άγιος Στυλιανός»

Ο νέος πρόεδρος αποκάλυψε ότι δεν έχει υπογραφεί η συστατική πράξη του ιδρύματος από το 1985, η οποία ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια και αλλάζει ο κανονισμός του. «Κανένας δήμαρχος δεν το έχει κάνει αυτό γιατί προϋποθέτει αύξηση της επιχορήγησης και το αποφεύγουν. Τελευταία φορά έγινε επί δημαρχίας Μαναβή», υπογράμμισε ο κ. Τσαβλής, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Αγγελούδη για το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, μέσα στις άμεσες προτεραιότητές του για το βρεφοκομείο είναι να αποκτήσει εξωστρέφεια. Μέσα στους στόχους του είναι μεταξύ άλλων να ανοίξει το δημοτικό βρεφοκομείο προς την κοινωνία, να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο και να μάθουν τι είναι αυτό το ίδρυμα και να το βοηθήσουν.

Σήμερα το δημοτικό βρεφοκομείο φιλοξενεί και έχει κάτω από τη σκέπη του 11 παιδάκια (από 6 μηνών έως 3,5 ετών), που βρέθηκαν εκεί είτε από εγκατάλειψη είτε απομακρύνθηκαν με εντολή των αρχών από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σκοπός του ιδρύματος είναι η αναδοχή και η υιοθεσία αυτών των παιδιών και η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, όσο μένουν στο ίδρυμα, με τον κ. Τσαβλή να επισημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μόνο 15 βρεφοκόμους.