Skip to main content

Χαλκιδική: Έσοδα 35 εκατ. ευρώ στα καταλύματα Airbnb το καλοκαίρι

Από τα 120.000 καταλύματα πανελλαδικά μόλις τα 15.000 έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ

Περίπου στα 35 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη στη θερινή σεζόν για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις φιλοξενίας στη Χαλκιδική (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), από τη λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 5.000 καταλύματα (περίπου 20.000 κλίνες) στην περιοχή που διατίθενται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Αυτά εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους μέσο ημερήσιο εισόδημα της τάξης των 60-80 ευρώ, που συνεπάγεται έσοδα 35 εκατ. ευρώ για τους τρεις θερινούς μήνες.

Ο κ. Τάσιος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων (ΠΟΞ), ανέφερε ότι, με στοιχεία Σεπτεμβρίου, στο σύνολο της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον 120.000 καταλύματα που προσφέρονται στην Airbnb, από τα οποία μόλις τα 15.000 έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης ενοικιαζόμενων δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, διαπίστωσε πτώση 15% φέτος στα έσοδα των ενοικιαζομένων, κάτι που απέδωσε στη μεγάλη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης.