Skip to main content

Χαλκιδική: Μεγάλο πρόβλημα με τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς - Λείπουν 5.000 εργάτες γης

Χρειάζονται 10.000 εργάτες γης αλλά έχουν ανταποκριθεί οι μισοί - Έκκληση από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προς Μηταράκη για παράταση της προθεσμίας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλλιεργητές της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική που κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να τη μαζέψουν και τελικά να «μαυρίσει» πάνω στα δένδρα εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης εργατών γης.

Η περίοδος συγκομιδής της πράσινης ελιάς που αποτελεί ένα εξαιρετικό προϊόν με αξιοσημείωτες εξαγωγές τελειώνει εντός του Οκτωβρίου και το σημαντικότερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές της είναι η ταχεία συλλογή της πριν αρχίσει να «μαυρίζει».

Εδώ και χρόνια οι εργάτες που δουλεύουν στη συλλογή της πράσινης ελιάς στην Χαλκιδική είναι αλλοδαποί και η φετινή πρωτόγνωρη έλλειψή τους ανάγκασε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, να στείλει επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, προκειμένου η πλατφόρμα μέσα από την οποία γίνονται οι προσκλήσεις αλλοδαπών εργατών να παραταθεί για έναν μήνα και μην κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως είπε στη voria.gr ο κ. Κουφίδης, η φετινή σοδειά πράσινης ελιάς είναι εξαιρετική και «αναμένεται να μαζευτούν περίπου 150.000 τόνοι», πρέπει όμως να «γίνει το θαύμα» και να βρεθούν εργατικά χέρια.

«Στην Χαλκιδική το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις τουρισμού δεν μπορούσαν να βρουν προσωπικό και τώρα που ξεκίνησε η συγκομιδή της πράσινης ελιάς δεν υπάρχουν χέρια. Φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χέρια έχουμε περίπου 50% λιγότερους εργάτες γης. Την ίδια ώρα είναι μια καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνουν οι ελιές στα δένδρα και να μην προλάβουν να τις μαζέψουν πράσινες, γιατί μετά μαυρίζουν», εξήγησε ο ίδιος.

Για να μαζευτούν οι πράσινες ελιές στην ώρα τους χρειάζονται, όπως ανέφερε ο κ. Κουφίδης, 10.000 εργάτες και τώρα είναι «λιγότεροι από 5.000», ενώ όλοι τους είναι αλλοδαποί εργάτες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

«Οι Έλληνες δυστυχώς δεν έρχονται να δουλέψουν στην συγκομιδή της πράσινης ελιάς, Οι εργάτες που μαζεύουν τις ελιές πληρώνονται ανά κλούβα, για την οποία παίρνουν στο χέρι 3-4 ευρώ. Ένας εργάτης μπορεί να μαζέψει από 17 ως 30 κλούβες την ημέρα, δηλαδή καταλαβαίνετε ότι το μεροκάματο έχει φτάσει να είναι και πάνω από 100 ευρώ συν το εργόσημο, ενώ κάποιοι προσφέρουν στους εργάτες και σπίτι για να μείνουν»», είπε ο κ. Κουφίδης.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών είναι τεράστιο «και γίνεται μεγαλύτερο εάν τέλος του Σεπτεμβρίου κλείσει η πλατφόρμα γιατί δεν θα μπορούμε να τους καλέσουμε νόμιμα».

Περαιτέρω ο κ. Κουφίδης προσθέτει ότι η μη συγκομιδή της πράσινης ελιάς πέραν των παραγωγών, αφορά και άλλους κρίκους της οικονομικής αλυσίδας, όπως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και ολόκληρη την οικονομία της Χαλκιδικής όπου ένα μεγάλο ποσοστό της στηρίζεται στην πράσινη ελιά.