Skip to main content

Χήτας: Ξεψυχάμε ως χώρα και τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα

Ο υποψήφιος με την Ελληνική Λύση στη Β' Θεσσαλονίκης μιλάει για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις ερχόμενες εκλογές

Ο Κώστας Χήτας, στους ποδοσφαιρικούς κύκλους είναι ιδιαίτερα γνωστός, καθώς εδώ και 13 χρόνια παρουσίαζε κάθε Δευτέρα βράδυ την αθλητική εκπομπή «Derby» στο Μακεδονία TV.

Ωστόσο ο ίδιος πήρε την απόφαση να βάλει μια άνω τελεία στην καριέρα του δημοσιογράφου και να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η Voria.gr εντόπισε τον υποψήφιο με την Ελληνική Λύση στη Β' Θεσσαλονίκης και έμαθε περισσότερα για αυτήν του την επιλογή. 

Πώς και γιατί ένας δημοσιογράφος με τόσα χρόνια πορείας αποφασίζει να στραφεί στην πολιτική;

Είναι μια δύσκολη απόφαση. Θυσιάζεις τον χρόνο σου, την οικογένειά σου, τη δουλειά σου, την ίδια σου τη ζωή. Από την άλλη, ο κόσμος δεν αλλάζει με δυο τρεις καλές εκπομπές. Αντιλαμβάνομαι πως ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά θα μπορώ να κοιτάω τον κόσμο στα μάτια, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. 

Η «Ελληνική Λύση», είναι το νέο σας πολιτικό σπίτι...

Ναι και η Β΄ Θεσσαλονίκης είναι η περιφέρεια, στην οποία θα διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος με έχει τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια με τη φιλία του και όταν μου έκανε την πρόταση να συνταχθώ μαζί του, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, η απόφασή μου ήταν αυθόρμητη. Παίρνω μεγάλη δύναμη από τα βλέμματα του κόσμου. Αν είχες έρθει σε μια συγκέντρωση της «Ελληνικής Λύσης» θα με καταλάβαινες. Φοιτητές, που είναι φανερό ότι δεν έχουν ξαναβρεθεί σε πολιτική εκδήλωση... Απόμαχοι,που κάνουν την τελευταία προσπάθεια... Αγρότες με λασπωμένα ρούχα... Επαγγελματίες μετά τη δουλειά τους. Από χαρά, μέχρι θλίψη. Μόνο μιζέρια ή εχθρότητα δεν θα βρεις στο κοίταγμά τους. Γι' αυτούς αξίζει να δώσω ό,τι έχω!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και πώς θα βοηθούσε ενδεχόμενη εκλογή σας;

Θα έλεγα κυρίως η ανεργία και η εγκληματικότητα. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλα... Ως προς το πρώτο, έχω πολλές ιδέες, άλλωστε εργάζομαι από τα 19 μου χρόνια και ελπίζω να αξιοποιήσω αυτή μου την εμπειρία υπέρ των πολλών. Ιδέες όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός, που έχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μακεδονία, η ταχεία απορρόφηση όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας κτλ. Ως προς την εγκληματικότητα, τώρα, νομίζω ότι η εξήγηση είναι μία και δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί δεν μιλούν ανοιχτά για αυτήν, ίσως γιατί δεν έχουν το θάρρος να πουν στον κόσμο την μεγάλη αλήθεια... Ότι δηλαδή υπάρχει ευθεία διασύνδεση της αύξησης της εγκληματικότητας, με την παράνομη μετανάστευση. Πλέον είναι σαφές: δεν χωράμε άλλους! Μείζονος σημασίας, παράλληλα, είναι και η ουσιαστική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού τους, ο οποίος είναι αλήθεια πως είναι ανύπαρκτος.

Οι πολίτες περνάνε πολύ δύσκολα, αλλά την Κυριακή έχουν τη δύναμη της ψήφου στα χέρια τους. Βλέπετε φως στο τούνελ;

Όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι αναθέτουμε την διακυβέρνηση σε ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί ποτέ. Δεν έχουν βγάλει μόνοι τους ούτε ένα ευρώ. Πώς όμως άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν κάθε μήνα το μισθό τους βρέξει-χιονίσει θα καταλάβουν τι θα πει αγορά; Τι θα πει να περνάνε οι ώρες χωρίς να έχεις κάνει σεφτέ; Τι θα πει να έχεις επιταγή να καλύψεις στο τέλος της εβδομάδας και να μην έχεις τα λεφτά; Όμως σε μια αγορά που σβήνει, όσους φόρους και να βάλεις, τα έσοδά σου διαρκώς θα μειώνονται. Ξεψυχούμε ως χώρα και τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα. Η συμβουλή μου, αν μου επιτρέπουν οι πολίτες να δίνω συμβουλές, είναι η εξής: Ψηφίστε όποιο κόμμα θέλετε, αλλά να επιλέγετε πάντα ανθρώπους που έχουν επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η Συµφωνία των Πρεσπών πέρασε από τα Κοινοβούλια Σκοπίων και Ελλάδας. Υπάρχει πλέον τρόπος να αλλάξει ή να ανατραπεί;

Πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. ∆εν πέρασε από τον Ελληνικό λαό. Πέρασε όχι µε ελεύθερη βούληση, αλλά µε τον εκβιασµό και την πίεση άλλων παραγόντων, διά ίδιον όφελος και όχι προς εξυπηρέτηση των εθνικών µας συμφερόντων. Πιστεύω ότι καµία σύµβαση ή συµφωνία, που είναι προϊόν αναγκαστικής αποδοχής δεν στέκεται, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά. Ότι ανατρέπεται, ανατρέπεται. Είναι θέµα δυναµικότητας και αποφασιστικότητας. Στο παρόν Κοινοβούλιο δεν βλέπω κόµµα ή αρχηγό που να μπορεί να σηκώσει το ανάστηµά του για ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας.

Πώς περιγράφετε την καθημερινότητά σας;

Μου είναι πλέον ξεκάθαρο πως μπροστά μου έχει ανοιχτεί ένας διαφορετικός χάρτης προβλημάτων αλλά και λύσεων. Και όταν θέλω να ξεκουραστώ, αφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου κάνοντας γυμναστική και απολαμβάνοντας μεγάλες βόλτες με την σκυλίτσα μου την Κρέμα, δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να με ψηφίσει, αλλά την αγαπώ παράφορα!