Skip to main content

Χωρίς ντιμπέιτ και συνδιάσκεψη στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία

Μετά το ναυάγιο του ντιμπέιτ, φαίνεται να ναυαγεί και η συνδιάσκεψη. Επισήμως, λόγω ημερομηνίας. Ανεπισήμως, λόγω «τακτικής» και... απροθυμίας

του Γιώργου Δώρα

Ντιμπέιτ δε θα γίνει ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα υπάρξει ούτε συνδιάσκεψη. Έτσι, η προεκλογική περίοδος μάλλον θα περιοριστεί σε μονολόγους, για όποιους μιλάνε...

Η αποτυχία εύρεσης κατάλληλης ημερομηνίας στις δέκα μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες είναι η δικαιολογία που προβάλλεται επισήμως από τη ΝΔ, όμως ο πραγματικός λόγος, σύμφωνα με ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού, είναι η τακτική που ακολουθούν οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι δηλώνουν παντού ότι επιθυμούν το διάλογο, στην πράξη αυτό που γίνεται είναι μονόλογοι.


Ντιμπέιτ



Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Κατά τη δική του άποψη μια τηλεμαχία θα μπορούσε να βλάψει τη ΝΔ, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε ένα δημόσιο ξεκατίνιασμα ανάμεσα στους υποψήφιους και τελικά να πλήξει την εικόνα του κόμματος και να απειλήσει την ενότητά του.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσαν υπέρ του ντιμπέιτ, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το δημόσιο διάλογο και την αντιπαράθεση απόψεων, για τις οποίες μάλιστα το ντιμπέιτ θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν γνωστές στον κόσμο και να αποκτήσει έτσι η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε ως μόνο όρο να είναι και οι τέσσερις υποψήφιοι σε ένα ντιμπέιτ, προκειμένου να υπηρετηθεί και ως δημόσια εικόνα η ενότητα στη ΝΔ.

Τελικά, ντιμπέιτ δε θα γίνει και όπως λένε κομματικά στελέχη της ΝΔ «με αυτούς τους όρους καλώς δε θα γίνει, διότι αν συμφωνούσαν οι τρεις υποψήφιοι να βγουν σε ένα ντιμπέιτ με μια κενή καρέκλα οι εκλογές θα καταντούσαν παρωδία».


Συνδιάσκεψη



Ο κ. Τζιτζικώστας επίσης, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχε προτείνει τη διεξαγωγή πέντε συνδιασκέψεων με συγκεκριμένη θεματολογία η καθεμιά, ώστε και οι τέσσερις υποψήφιοι να ξεδιπλώσουν στο ακροατήριο με τα πιο... ανοιχτά αυτιά τις θέσεις τους και να κριθούν από την ουσία κι όχι από τις εντυπώσεις.

Ούτε αυτό προχώρησε. Σκοπίμως αναλώθηκε πολύς χρόνος στις συζητήσεις περί ντιμπέιτ, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μεϊμαράκης, που υφίστατο όλη την κριτική για την ανυπαρξία διαλόγου (η οποία οδήγησε και σε μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογές) πρότεινε να γίνουν όχι πέντε, αλλά δύο συνδιασκέψεις. Πρόταση που έγινε αποδεκτή, όμως ο χρόνος περνούσε με τα μπρος πίσω των υποψηφίων και ορισμός των συνδιασκέψεων δε γινόταν.

Λόγω παρέλευσης του χρόνου, ο κ. Τζιτζικώστας με επιστολή του ζητεί να γίνει έστω μια συνδιάσκεψη (την ώρα που οι κ.κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης πιέζουν ακόμη για ντιμπέιτ...) στις 18 Νοεμβρίου 2015. Την πρόταση αποδέχονται οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης! Μένει να συμφωνηθεί η διαδικασία και η ακριβής ημερομηνία.

Κλήθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, να πάρει την απόφαση για τη μία συνδιάσκεψη, που θα αναπλήρωνε και το κενό του ντιμπέιτ και η οποία θα γίνει ενώπιον περίπου 3.000 ατόμων.

Το... γαϊτανάκι των αναβολών και των ακυρώσεων (δείγμα και της γραφειοκρατίας που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) συνεχίζεται. Εμπόδιο αυτή τη φορά είναι η ημερομηνία διεξαγωγής της συνδιάσκεψης.

Η πρόταση Τζιτζικώστα, με την επιστολή του ήταν για τις 18 Νοεμβρίου, αλλά δεν την αποδέχτηκαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης, διότι εκείνη τη μέρα έχουν την κεντρική προεκλογική ομιλία τους. Η πρόταση για 17 Νοεμβρίου επίσης δεν προχώρησε (φανταστείτε να γινόταν συνδιάσκεψη της ΝΔ ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου...), οπότε έμεινε ανοιχτή η 19η Νοεμβρίου, όταν έχει προγραμματιστεί η κεντρική ομιλία Τζιτζικώστα στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν, η... βεβαιότητα όλων στη ΝΔ ότι ούτε ντιμπέιτ, ούτε συνδιάσκεψη θα γίνει θα αποδειχθεί και στην πράξη και τελικώς οι εκλογές θα γίνουν χωρίς αντιπαράθεση σε επίπεδο θέσεων. Όσο για την εικόνα...

Οι υποστηρικτές των τριών υποψηφίων (Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη) επιρρίπτουν τις ευθύνες στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, διότι, όπως επισημαίνουν η τακτική του ήταν να μη γίνει ούτε ντιμπέιτ, ούτε συνδιάσκεψη, ούτε δημόσιος διάλογος, ώστε να είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές και να ψηφίσουν ουσιαστικά μόνο τα μέλη του κομματικού μηχανισμού, τα οποία έχουν συγκεκριμένη προτίμηση... Επίσης, υπενθυμίζουν ότι ο μόνος που δεν έκανε ανοιχτές συγκεντρώσεις, δε βγήκε σε κανάλια για να πει τις θέσεις του για την επόμενη μέρα του κόμματος και έφερνε εξ αρχής εμπόδια στη διαδικασία όταν αυτή αφορούσε άνοιγμα στην κοινωνία ήταν ο κ. Μεϊμαράκης. Άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης, λένε, δεν είχε ανάγκη από προβολή, αφού την είχε εξασφαλισμένη από τη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι οι τρεις τα έχουν βρει και από κοινού επιτίθενται στον συνυποψήφιό τους. Κατηγορίες απευθύνουν όλοι προς όλους. Στην περίπτωση αυτή όμως υπάρχει κοινή στάση, επειδή όλοι θεωρούν πως ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει αυτή την τακτική της μη έκθεσης.

Έτσι, η κουβέντα περί συνδιάσκεψης μοιάζει εντελώς προσχηματική...