Skip to main content

Διάγγελμα Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση για το ρωσικό πετρέλαιο σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας.

Την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε νέο διάγγελμά του.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει επίσης εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη χώρα.

Τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας. Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

«Θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και προανήγγειλε ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν.

Εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας.

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Παρά τον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία, ανεξάρτητα από το κόστος».

«Αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο, η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα», πρόσθεσε.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.