Skip to main content

Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης: Ερημώνουν δήμοι με τις μετακινήσεις προσωπικού

Κινητικότητα υπαλλήλων του δήμου με σύμφωνη γνώμη δημάρχου προτείνει ο Λάζαρος Κυρίζογλου - Ερημώνουν οι δήμοι μετά από μετακινήσεις προσωπικού

Καμπανάκι για τους δήμους που ερημώνουν από τις μετακινήσεις των υπαλλήλων κρούουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. Τονίζοντας ότι οι μετακινήσεις δεν γίνονται μεταξύ δήμων αλλά ότι το προσωπικό μεταπηδά σε άλλους κλάδους του δημοσίου, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, αναφέρθηκαν στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα λειτουργίας στην αυτοδιοίκηση.

«Θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να καταξιωθεί πρώτα από όλα για την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια και να πάψει η κεντρική πολιτική σκηνή να την αντιμετωπίζει με κίνητρα υστεροβουλίας. Υπάρχει μια σειρά γεγονότων τα οποία βάλλουν ευθέως κατά της αυτοδιοίκησης και κατά των πολιτών, των ανθρώπων και της ποιότητας ζωής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Η υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε τα διαθέσιμα των δήμων σε συγκεκριμένη τράπεζα κόντρα στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών που θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερους όρους μετά από διαπραγμάτευση, δείχνει μια προσβολή», τόνισε ενώ πρόσθεσε ως ένα ακόμα ατυχές παράδειγμα το γεγονός ότι με «έναν νόμο ερήμωσαν τις αυτοδιοικήσεις από τη δημοτική αστυνομία μερικά χρόνια πίσω», αφήνοντας τους δήμους ανοχύρωτους.

Ως τρίτο και πιο πρόσφατο χτύπημα ανέφερε την κινητικότητα που γίνεται ερήμην των δήμων.

«Δεν μπορεί να υπάρχει η κινητικότητα χωρίς να ερωτώνται οι δήμοι. Καταρχήν οι περιφερειακοί δήμοι και οι πιο απομακρυσμένοι ερήμωσαν από υπαλλήλους. Τώρα κινδυνεύουν να ερημώσουν και οι αστικοί, γιατί η μετακίνηση δεν γίνεται από δήμο σε δήμο αλλά σε φορείς της κεντρικής εξουσίας ή της εκπαίδευσης ή των πανεπιστημίων», επισήμανε ενώ πρόσθεσε πως ομόφωνα τόσο ΚΕΔΕ όσο και ΠΕΔ-ΚΜ ζητούν το «αυτονόητο», δηλαδή ο «φορέας που έχει και το διευθυντικό δικαίωμα στους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάζεται να έχει καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο στην μετακίνησή τους και σίγουρα αυτή να αφορά φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι άλλες θέσεις. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα δε θα το συζητήσουμε καθόλου», κατέληξε ο κ. Καϊτεζίδης.

Λίγοι είναι αυτοί που φεύγουν από έναν δήμο και πάνε σε έναν άλλο, ανέφερε ο Λάζαρος Κυρίζογλου που σημείωσε ότι η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι.

«Στόχο έχουμε να επιλύσουμε θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν. Είμαστε σύμφωνοι με την κυβέρνηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση που λέγεται και θρύλεται και εξαγγέλλεται, αλλά με την τήρηση του Συντάγματος, μαζί με το απαιτούμενο προσωπικού και τους απαιτούμενους πόρους, διότι οι αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό και πόρους είναι γράμμα κενό», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος ως Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, εισηγήθηκε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τη μετακίνηση όχι μόνο των μηχανικών αλλά όλου του προσωπικού.

Ο καινούριος κύκλος κινητικότητας έδειξε ότι λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να φύγουν από ένα δήμο και να πάνε σε ένα άλλο δήμο. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να πάνε αλλού. Φεύγουν από την αυτοδιοίκηση με κίνδυνο να ερημώσουν οι δήμοι», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.