Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Σε αναβρασμό οι δήμοι - Απεντάσσονται έργα από το «Τρίτσης», κίνδυνος και για το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία του υπουργείου Εσωτερικών για να μην απενταχθούν τα έργα ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι δήμαρχοι στην Κεντρική Μακεδονία καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην απένταξη έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη σήμερα στους δήμους Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού ήρθε απόφαση του ΥΠΕΣ για απένταξη δύο έργων. Πρόκειται για έργα των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης των δύο δήμων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο στους δήμους το οποίο, με έγγραφό του, τους καλούσε να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτησή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στην απένταξη των έργων.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μετά από σχετική επιστολή του δημάρχου Χαλκηδόνος Σταύρου Αναγνωστόπουλου.

Όπως εξήγησε σε παρέμβασή του ο κ. Αναγνωστόπουλος, αυτή η διαδικασία θα είναι ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους δήμους. «Και με δικιά μας ευθύνη πήγαν κάποια πράγματα πίσω. Αλλά δεν είχαμε καμία βοήθεια από πουθενά. Πρέπει να δοθεί μια παράταση για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε», σημείωσε. Για ασφυκτικές προθεσμίες έκανε λόγο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θοδωρής Τζέκος, από τον δήμο του οποίου απεντάσσεται έργο αποχετευτικού στην περιοχή του Μεσημερίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας τόνισε ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι η 31η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τους μικρούς δήμους οι οποίοι δεν έχουν στις υπηρεσίες τους την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχε θέσει το ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο. «Πρέπει τα χρήματα να κατευθυνθούν εκεί που στόχευαν στους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς για να μπορέσουν σύντομα τα έργα αυτά, που τους αναλογούν και τα δικαιούνται, να τα εντάξουν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον έναν χρόνο παράταση ώστε να μπορέσουν οι μικροί κυρίως δήμοι να συμβασιοποιήσουν τα έργα. «Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή και την κατάτμηση των έργων», ξεκαθάρισε ο κ. Καϊτεζίδης. 

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσα έργα είναι αυτά που κινδυνεύουν να απενταχθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».