Skip to main content

Αγγελόπουλος: Επιχειρηματικός επιταχυντής από το ΔΙΠΑΕ για νέα προϊόντα και εφευρέσεις

Με εννέα ερευνητικά ινστιτούτα και 60 εργαστήρια το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος δίνει έμφαση στη διδακτική και μαθησιακή καινοτομία, αλλά και στη διασύνδεσή του με την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας με 55.000 φοιτητές και 400 μέλη ΔΕΠ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) προσφέρει υψηλό επίπεδο σπουδών μέσα από 7 Σχολές με 31 τμήματα προπτυχιακών σπουδών και 79 μεταπτυχιακά, από τα οποία τα 29 αγγλόφωνα.

Όπως λέει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Διαχείρισης Ε.Λ.Κ.Ε. (Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας) του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, στόχος του πανεπιστημίου είναι να αποτελέσει πυλώνα αριστείας στην εκπαίδευση και στην έρευνα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνοποίησή του, αλλά και τον κοινωνικό του ρόλο.

Για τον λόγο αυτόν, θα διατεθούν 1.395.000 ευρώ για την υποστήριξη δράσεων διεθνοποίησής του, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί 30 μνημόνια συνεργασία με φορείς της πόλης.

Το ΔΙΠΑΕ διαθέτει 9 ερευνητικά ινστιτούτα και 60 εργαστήρια, στους χώρους του μάλιστα λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα  «Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Εγκληματολογία και Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, μέσω του ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), το ΔΙΠΑΕ διαχειρίζεται 596 ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και δημιουργεί τον «επιχειρηματικό επιταχυντή» για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά και την αξιοποίηση των εφευρέσεων και των νέων προϊόντων.

Ποια τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του ΔΙΠΑΕ έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους φοιτητές και γιατί;

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα αριστείας στην εκπαίδευση και την έρευνα δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη διεθνοποίηση, στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στη διδακτική και μαθησιακή καινοτομία, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη διασύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία. Στην ακαδημαϊκή του δομή ανήκουν 7 Σχολές με 31 Τμήματα Προπτυχιακών Σπουδών, ενώ προσφέρει 79 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, εκ των οποίων τα 29 είναι Αγγλόφωνα. Το ΔΙΠΑΕ μετεξελίσσεται ως ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο, με τη στρατηγική διεθνοποίησης που εφαρμόζει καθώς και την άμεση προσαρμογή του στις δράσεις ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και αξιοποιώντας την εμπειρία της λειτουργίας των αγγλόφωνων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του.Το ΔΙΠΑΕ ως νέο Πανεπιστήμιο αναπτύσσεται αξιοποιώντας όλα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των τεσσάρων πρώην ιδρυμάτων από τα οποία προήλθε, στο αποτύπωμα ενός σύγχρονου πανεπιστημίου με προσανατολισμό στις νέες τάσεις και την εξελισσόμενη αγορά εργασίας, μέσα από την ισχυρή ακαδημαϊκή του ταυτότητα. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στη σημερινή του μορφή βασίζεται στην πλούσια και σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία του, ενώ παράλληλα διαθέτει και αξιοποιεί τη δυνατότητα, αλλά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσαρμογής των Προγραμμάτων Σπουδών των νέων Τμημάτων του στις σύγχρονες αντιλήψεις και τάσεις εκπαιδευτικής διαδικασίας.Οι νέοι φοιτητές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να φοιτήσουν στα Τμήματα των Μηχανικών Πληροφορικής, των Επιστημών Υγείας, της Γεωπονίας και της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και στα Τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης. Στο επίπεδο των Μεταπτυχιακών Σπουδών μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα προγράμματα Ρομποτικής, Σχεδιασμού, της Ανάλυσης Δεδομένων, των Τεχνολογιών Διαδικτύου, της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομίας, των Ψηφιακών Δεξιοτήτων στις Επιστήμες της Αγωγής, της Ενέργειας, της Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, κ.ά.

Το ΔΙΠΑΕ ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ξεκίνησε αγγλόφωνα τμήματα. Θεωρείτε ότι, ως πρωτοπόρο, έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία και το διδακτικό προσωπικό να επεκταθεί σε αυτό το κομμάτι; Σχεδιάζεται από το πανεπιστήμιο κάτι σχετικό για το μέλλον;

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο στην αρχική του μορφή αποτελούσε το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ελλάδος με αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Μέσα από αυτό αποτυπώθηκε η πρώτη προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα συστηματοποιήθηκε η προσπάθεια για διεθνοποίηση. Τελευταία, το ΔΙΠΑΕ δραστηριοποιείται στην προσέγγιση Αμερικανικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και «διπλών» προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών σε θερινά προγράμματα, «ανταλλαγές» φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών αλλά και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλων μορφών συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα οργανωτική δομή του ΔΙΠΑΕ λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών με δύο Σχολές, τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας, οι οποίες προσφέρουν αποκλειστικά αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα.Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με σκοπό την ενίσχυση δράσεων διεθνοποίησής του, που αποτελεί και στρατηγικό του στόχο, υλοποιεί μέσω του ΕΛΚΕ το Πρόγραμμα «Υποστήριξη Δράσεων Διεθνοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος», ύψους 1.395.000€. Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση δράσεων ενός εξωστρεφούς Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, τη διεθνή οικονομία και κοινωνία, καθώς και η ενίσχυση δομών για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Αντικείμενο του Προγράμματος αποτελεί η προβολή των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, η δημιουργία νέων με διεθνείς συνεργασίες, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς και εθνικής αναγνώρισης και ανταγωνιστικότητας τους. Επιδίωξή μας είναι η προσέλκυση ξένων αλλά και Ελλήνων φοιτητών στα ΞΠΣ και η προσφορά ανώτερης ποιότητας σπουδών. Στο επόμενο διάστημα το ΔΙΠΑΕ θα επιδιώξει:

  • Τη συμμετοχή του σε δίκτυα στρατηγικών συμμαχιών με άλλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο.
  • Την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του για τη διοργάνωση διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  • Την αξιοποίηση της ερευνητικής υποδομής που διαθέτει σε συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά Προγράμματα.
  • Την αύξηση της διεθνούς κινητικότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και των φοιτητών του.
  • Tη δημιουργία αγγλόφωνων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και την ενίσχυση του αριθμού των προσφερόμενων αγγλόφωνων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του ΔΙΠΑΕ έχει στην «ομπρέλα» του 9 ερευνητικά ινστιτούτα. Ποια είναι η αποστολή τους;

Με βάση το Ν. 4957/2022 και με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής έχει συσταθεί και το λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) του ΔΙΠΑΕ, ως αυτοτελής ερευνητική μονάδα του. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη της βασικής, εφαρμοσμένης και διεπιστημονικού χαρακτήρα έρευνας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Επιδιώκεται η προαγωγή της διεπιστημονικής γνώσης, η αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας και η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

Στο πλαίσιο επίτευξης της αποστολής του, το ΠΑ.Κ.Ε.Κ. επιδιώκει:

  • Την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθώς και τη μόχλευση συνεργασιών, για ταχεία αναβάθμιση της υφιστάμενης ερευνητικής δυναμικότητας.
  • Τη διαμόρφωση κατάλληλης ερευνητικής στρατηγικής προσανατολισμένης στη συμμετοχή του ΔΙΠΑΕ σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα, προσελκύοντας ερευνητικά έργα υψηλής επιστημονικής αξίας.
  • Την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας, με προσήλωση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
  • Την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών.
  • Την ενεργοποίηση δομών και την ενεργητική μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας προς τους παραγωγικούς φορείς της γεωγραφικής περιφέρειας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αλλά και ευρύτερα.
  • Την παροχή κινήτρων προς τα μέλη ΔΕΠ για σύσταση τεχνοβλαστών για αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΙΠΑΕ συγκροτείται από τα παρακάτω Ερευνητικά Ινστιτούτα:

α) Επιστημών Ζωής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
β) Πετρελαίου, με έδρα την Καβάλα,
γ) Τουρισμού και Φιλοξενίας, με έδρα την Καβάλα,
δ) Αστικού Περιβάλλοντος, με έδρα τις Σέρρες,
ε) Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στ) Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζ) Αγροτικής Βιομηχανίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
η) Βιομηχανικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Γεωργίας, με έδρα τις Σέρρες,
θ) Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας, με έδρα την Κατερίνη.

Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με τα ερευνητικά του Ινστιτούτα δύναται να αποτελέσει την ερευνητική «ομπρέλα» για τα 60 ερευνητικά εργαστήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, που δραστηριοποιούνται στα Τμήματα και τις Σχολές του. To Διεθνές Πανεπιστήμιο επιδιώκει το προσανατολισμό της έρευνάς του στα αντικείμενα της πραγματικής οικονομίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

 

Image
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: Επτά  ενημερωτικές παρουσιάσεις μέχρι τις 26 Μαΐου

Υπάρχουν συνέργειες σε επίπεδο έρευνας με διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα; Σε ποια προγράμματα και τι αφορούν; Πώς ορίζετε την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού πανεπιστημίου;

Πιστεύω ότι στο νέο οικονομικό μοντέλο και στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ο ρόλος των Πανεπιστημίων καθίσταται ολοένα και πιο λειτουργικός  αλλά και αναπτυξιακός. Ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί και να προοδεύει εντός ενός διεθνούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού πλαισίου το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και διαρκείς αλλαγές. Η διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε περιφερειακό και κυρίως ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σταθερή επιδίωξη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, προκειμένου να συμμετέχει στις εξελίξεις και να τις διαμορφώνει. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος έχει ως σταθερό και διαρκές χαρακτηριστικό της λειτουργίας του την αριστεία στην έρευνα και την σύνδεσή της με την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό στοχεύει στη διασύνδεση και προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο αλλά και ταλαντούχων φοιτητών με υψηλές προσδοκίες. Σε επίπεδο έρευνας και εκπαίδευσης έχουν αναπτυχθεί πολλές συνεργασίες βασιζόμενες και στο Πρόγραμμα Διεθνοποίησης του ΔΙΠΑΕ, που είναι σε ισχύ. Αξίζει να αναφερθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του Rutgers University, στο πλαίσιο του προγράμματος ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων, (International AcademicPartnershipsProgram - ΙAPP Greece 2020), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε σύμπραξη  με το Ιnstitute of International Education (IIE). Επίσης πολύ καλές και υποσχόμενες συνεργασίες σε θέματα έρευνας έχουν αναπτυχθεί με τα Πανεπιστήμια University of Haidelberg, Wageningen University,Vilnius University, Chalmers University of Technology, University of Craiova, University of Salerno, Catholic University of Sacred Heart in Milan, University of Porto, κ.ά.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο πρέπει να απευθύνεται στην τοπική κοινωνία, τους πολιτειακούς θεσμούς και τον επιχειρηματικό κόσμο, με επιδίωξη τη συμμετοχή του στο δημόσιο διάλογο και βασικό στόχο τη συνδιαμόρφωση ισχυρών προϋποθέσεων για την πρόοδο και ευημερία του τόπου και της ευρύτερης κοινωνίας.  Η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Ιδρύματος βρίσκεται μεταξύ των στόχων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος παράγει επωφελές για την κοινωνία έργο μέσα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του  αποτύπωμα σε τομείς όπως η υγεία, η διατροφή, το περιβάλλον κλπ. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς. Χαρακτηριστικό είναι η υπογραφή 30 μνημονίων Συνεργασίας του ΔΙΠΑΕ με διάφορους Φορείς με στόχο την οικονομία-ενδεικτικά αναφέρεται η  Παρευξείνια Τράπεζα, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης,  το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο Δήμος Δέλτα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου, o Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κ.λπ.

Πώς συμβάλλει το ΔΙΠΑΕ στην καινοτομία μέσω των δύο ερευνητικών του εργαστηρίων, του Ηλεκτρονικής Εγκληματολογίας και Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Ανταγωνιστικότητας Επιχειρήσεων και Οργανισμών;

Το εργαστήριο «Ηλεκτρονικής Εγκληματολογίας και Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων», ανήκει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 2016 και απαντά σε προβλήματα ψηφιακότητας που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Αποτελεί γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα προσωπικά δεδομένα, ευαίσθητα ή μη, γίνονται στόχος παράνομης διακίνησης ή εκμετάλλευσης. Εγκλήματα διαπράττονται κατά των ανηλίκων όλο και πιο συχνά με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας.

Οι υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, αυξάνονται καθημερινά και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία επιχειρήσεων και οργανισμών. Η ασφάλεια και η προστασία του κοινωνικού συνόλου από κάθε μορφής ηλεκτρονικό έγκλημα είναι στις μέρες μας μια αδήριτη ανάγκη, αλλά και ένα ανοιχτό ερευνητικό πεδίο.Το εργαστήριο αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό ερευνητικό εργαστήριο Ηλεκτρονικής Εγκληματολογίας στην Ελλάδα. Το ευρύτερο γνωστικό πεδίο της «Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων» έρχεται να συμπληρώσει και να επεκτείνει την αποστολή του εργαστηρίου σε σύγχρονα ερευνητικά πεδία όπως είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση και αναπαράσταση ψηφιακών εικόνων, η επεξεργασία ψηφιακών σημάτων και εικόνων, η λειτουργία συστημάτων μηχανικής όρασης, η υπολογιστική νοημοσύνη, η διαχείριση δεδομένων καθώς και η αναπαράσταση πληροφορίας. Λόγω του εξειδικευμένου προσανατολισμού του, το Εργαστήριο έχει ενταχθεί σε πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα.  Ακόμα, το Εργαστήριο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας  - Θάσου για την τρισδιάστατη αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης.

Το «Ερευνητικό Εργαστήριο Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Ανταγωνιστικότητας Επιχειρήσεων και Οργανισμών» ανήκει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙΠΑΕ ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2020. Σκοπός του εργαστηρίου η ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στα αντικείμενα της διοίκησης των επιχειρήσεων, της συμπεριφοράς Καταναλωτή, του διεθνούς και παγκόσμιου Μάρκετινγκ, της διαφήμισης, της οργάνωσης και διοίκησης πωλήσεων, της ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, στα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας, καθώς και στην ανάπτυξη  τεχνολογιών ηλεκτρονικής και υπολογιστών – διαδικτυακής πληροφορικής & τεχνολογιών «cloud».

Ποια είναι τα προγράμματα που διαχειρίζεται το ΔΙΠΑΕ μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας;

Η ενίσχυση της έρευνας, η αύξηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ καθώς και η διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους παραγωγικούς φορείς, αποτελούν βασικούς στόχους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας διαχειρίζεται 569 ερευνητικά και αναπτυξιακά Προγράμματα. Από αυτά τα 70 είναι ευρωπαϊκά, τα 5 είναι Διεθνή, 120 ανήκουν στην κατηγορία των Εθνικών - ΕΣΠΑ “2014-2020”, τα 26 αποτελούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 164 είναι εθνικά, ενώ 104 προγράμματα είναι εκπαιδευτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι 80 Προγράμματα αποτελούν έργα συνεργασίας και σύμπραξης των ερευνητών του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, με σκοπό τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, τη δημιουργία νέων μεθόδων παραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύει τη στόχευση της έρευνας που συντελείται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τη σύνδεσή της με την πραγματική οικονομία. Ο ΕΛΚΕ του ΔΙΠΑΕ αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Πρόγραμμα «Αναβάθμιση Εξοπλισμού Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος» που αφορά την αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού του Πανεπιστημίου και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επικεντρώνοντας στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της περιβαλλοντικής του ποιότητας και την αειφόρο λειτουργία του, το ΔΙΠΑΕ υλοποιεί Προγράμματα Ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σημαντικό επίσης είναι και το Πρόγραμμα «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Δι.Πα.Ε.», που έχει σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής κοινωνικής μέριμνας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών. Με το Πρόγραμμα «Οργάνωση των Γραφείων Διασύνδεσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος», υποστηρίζεται η ένταξη των φοιτητών και αποφοίτων του ΔΙΠΑΕ στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και δράσεων καθοδήγησης, ενώ πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου, με σκοπό την έγκαιρη επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία δρομολογείται μέσω δύο εμβληματικών για το ΔΙΠΑΕ Προγραμμάτων. Το Πρόγραμμα «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών», που αναπτύσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός «επιχειρηματικού επιταχυντή» που αξιοποιεί την ερευνητική δραστηριότητα, τις εφευρέσεις, τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ενισχύει τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, τη βιομηχανία και την απασχόληση των αποφοίτων και των ερευνητών και οδηγεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ωρίμανσης. Ο «επιχειρηματικός επιταχυντής» θα βοηθήσει ώστε η κάθε ερευνητική ομάδα, να έχει τις γνώσεις ώστε μα μετατρέψει μία ερευνητική καινοτόμα ιδέα σε επιχειρηματική. Επίσης, θα βοηθήσει στην ωρίμανση της «επιχειρηματικής ιδέας» και θα υποστηρίζει εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά όλες αυτές τις δραστηριότητες και τη διάδοση της ιδέας της επιχειρηματικότητας μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιπροσθέτως θα βοηθήσει στη διερεύνηση ενσωμάτωσης μαθημάτων επιχειρηματικότητας καινοτομίας σε προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Το Πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Λειτουργίας Δομών & Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας», με την κωδική ονομασία «ΣΠΕΙΡΑ», αναφέρεται στη σύμπραξη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δομές και την εμπειρία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ως συντονιστή. Αντικείμενο αποτελεί η ωρίμανση του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, ώστε να μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο να αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της Επιστημονικής Έρευνας που υλοποιούνται στα Πανεπιστήμια αυτά και τους Ερευνητικούς Φορείς, (π.χ. μέσω δημιουργίας Εταιριών Spinoff, δημιουργία χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας-πατεντών κ.λπ.).

Μετά τη συνένωση των τριών πρώην ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα της Σέρρες και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έδρα την Καβάλα) το ΔΙΠΑΕ έγινε ένα ακόμη μεγαλύτερο πανεπιστήμιο. Πώς απαντάτε στην άποψη ότι αυτή η διεύρυνση και η πολυδιάσπαση φοιτητών και μαθημάτων σε οκτώ πόλεις (από τη Θεσσαλονίκη ως το Διδυμότειχο, την Κατερίνη και την Έδεσσα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε επίπεδο λειτουργικότητας το ΔΙΠΑΕ σε ό,τι αφορά των εδραίωσή του ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Έχουν προκύψει σχετικά  προβλήματα και πώς τα έχετε αντιμετωπίσει;

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας,  με 55.000 φοιτητές και 400 μέλη ΔΕΠ. Περίπου τέσσερα χρόνια από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σήμερα βρίσκεται σε μια νέα εποχή. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4610/2019. Επισπεύδον Ίδρυμα της διαδικασίας ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ενώ απορροφήθηκαν με διαδικασίες συνεργειών το πρώην Αλεξάνδρειο  Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ), το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα). Παράλληλα, επειδή πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που απλώνεται σε οκτώ πόλεις, θα έπρεπε να εναρμονιστούν όλες οι διοικητικές και ακαδημαϊκές του υπηρεσίες που είναι σε αυτές τις πόλεις. Η ανάπτυξη και η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ήταν ένα ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά διαμόρφωνε και έναν στρατηγικό στόχο. Αποτελούσε λοιπόν μονόδρομο η ανάπτυξη ηλεκτρονικών διαδικασιών και ενεργειών ψηφιοποίησης των λειτουργιών του πανεπιστήμιου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που ήταν εξαρχής σημαντική αναγκαιότητα και βρισκόταν ψηλά στο στρατηγικό πλαίσιο και στις δράσεις του πανεπιστημίου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στην ανάπτυξη και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, ακαδημαϊκών και διοικητικών.  Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διάθετε και ειδικότερα τα κονδύλια του Προγράμματος «Ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών συγχωνεύσεων και καταργήσεων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης και αναμονής, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών, τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους φοιτητές.