Skip to main content

Δυσφορία σε Ανοιχτή Πόλη και ΣΥΡΙΖΑ για την «αξιολόγηση» από Μπουτάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πριν από μερικές μέρες υπήρξε διάλογος στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοτική του παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» για το μοντέλο συνεργασίας με την «Πρωτοβουλία» που φέρεται να επιθυμεί ο Γιάννης Μπουτάρης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση του δημάρχου με τη Φώφη Γεννηματά την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μπουτάρης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε συγχώνευση της δικής του παράταξης με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και πως το κυβερνών κόμμα, θα αντιμετωπιστεί όπως και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να τον στηρίξουν στις εκλογές. Μόνο που, σε αντίθεση με τα λοιπά κόμματα (ΚΙΝ.ΑΛ., Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ενεργή δημοτική παράταξη.

«Ε, και τι μ’ αυτό;», είναι το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τη συνεργασία ο κ. Μπουτάρης. Υπενθυμίζει ότι και το 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε τη δική του παράταξη με τη Χρύσα Αράπογλου, αλλά όταν αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου να τον στηρίξει, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε και τα στελέχη της, όσα επιθυμούσαν, αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους στην «Πρωτοβουλία». Κάποιοι έγιναν δεκτοί, άλλοι όχι.

Το ίδιο μοντέλο φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Μπουτάρης στις σχέσεις του με την «Ανοιχτή Πόλη». Δηλαδή όποιος από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το επιθυμεί, θα κάνει αίτηση για ένταξη στην «Πρωτοβουλία» και θα αξιολογηθεί.

Μόνον που η θέση του αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις τάξεις της «Ανοιχτής Πόλης» και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πριν από μερικές μέρες υπήρξε διάλογος στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος, όπου εκφράστηκε μεγάλη ενόχληση για τη στάση του δημάρχου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερα ενοχλημένη, εμφανίστηκε και η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου η οποία συμφωνεί, κατά τ’ άλλα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μπουτάρη. Διαφωνεί σφόδρα, όμως, με την υπεροπτική, όπως χαρακτηρίζεται, αντιμετώπιση του δημάρχου προς την «Ανοιχτή Πόλη».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στο μαύρο μέτωπο της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού, όμως εμείς δεν είμαστε μονάδες σαν όλους αυτούς που συγκρότησαν την ‘Πρωτοβουλία’ και πότε αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους και πότε αλληλοτρώγονται. Εμείς δεν σκοπεύουμε να πάμε σαν οι φτωχοί συγγενείς για να μας αξιολογήσουν οι αρχαιότεροι, οι ‘ιδιοκτήτες’ της παράταξης» φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» η κ. Καλφακάκου.

Προσέθεσε πως «εμείς δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την ‘Πρωτοβουλία’ και αποφασίσαμε να ενταχθούμε χωρίς όρους σε αυτήν. Είμαστε μια παράταξη με ιστορία, με προτάσεις, με παρεμβάσεις στην πόλη» και υπενθύμισε ότι «χωρίς εμάς ο Μπουτάρης δεν θα μπορούσε να νικήσει το 2010, ούτε το 2014, στον δεύτερο γύρο».

Επισήμανε επίσης, ότι στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας Μπουτάρη η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε πολλές προτάσεις, αρκετές από τις οποίες υιοθετήθηκαν από τον δήμαρχο, όπως για παράδειγμα η καθιέρωσης της πορείας στη μνήμη των Εβραίων, το Φιλοξενείο προσφυγων, το ‘SOSTE το Νερό’ κ.ά. 

Σύμφωνα με πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ «η στρατηγική θέση του κόμματος είναι να υπάρξει συνεργασία με την ‘Πρωτοβουλία’, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι ισότιμη» η δε «Ανοιχτή Πόλη» θα διατηρήσει τη λειτουργία της και την αυτόνομη παρέμβασή της στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, τόσο πριν όσο και μετά τις δημοτικές εκλογές».