Skip to main content

Τσίπρας: Εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης με το σύστημα υγείας

Σε ένα σύγχρονο εναλλασσόμενο σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας δίπλα τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο άρχισε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση τη συνέντευξη.

Ζωή με ασφάλεια, κοινωνία με δικαιοσύνη ήταν το σύνθημα που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για φόντο στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σε ένα σύγχρονο εναλλασσόμενο σκηνικό ο κ. Τσίπρας έχοντας δίπλα τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο άρχισε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση τη συνέντευξη.

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει για τα 11 έκτακτα μέτρα-παροχές της χτεσινής ομιλίας του. Αναφέρθηκε στη διακυβέρνησή του και στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και πως από τη στιγμή που επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος πλέον είχε αρχίσει να παίρνει σειρά μέτρων ελάφρυνσης των οικονομικών των πολιτών.

Οι παροχές που είχε εξαγγείλει είπε πάρα την υποχρέωση για πλεονάσματα άρχισαν να υλοποιούνται. «Σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει τους ασφυκτικούς περιορισμούς ούτε το βραχνά των πλεονασμάτων και διαθέτει το δημοσιονομικό περιθώριο να λάβει έκτακτα και μόνιμα μέτρα. Το κόστος είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν τα λάβει η κυβέρνηση θα είναι επειδή δεν το θέλει και θα ακολουθήσει κοινωνική λεηλασία», σημείωσε.

«Αν η επιστημονική κοινότητα υποδείξει lockdown, το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση»

Για το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown ο κ. Τσίπρας απάντησε ξεκάθαρα πως θα στηρίξει οποιοδήποτε μέτρο προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown». Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό.

Με αφορμή την ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ανευθυνότητα και μη ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών, για ανυπαρξία σχεδίου, για αντιφάσεις και για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τεράστια λάθη ειδικά στον τουρισμό και για μη αξιοποίηση του χρόνου που έδωσαν με τη στάση τους οι πολίτες στην πρώτη φάση της πανδημίας. «Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια από άποψη» είπε χαρακτηριστικά για την ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ. «Ενδιαφέρθηκαν μόνο για μπίζνες απευθείας αναθέσεις ψευτοκατάρτιση κτλ. κι όχι για να προσθέσουν κλίνες ΜΕΘ και να κάνουν αναγκαίες προσλήψεις», σημείωσε.

Όπως είπε, «η πανδημία είναι μια ιστορική τιμή που μας στρέφει να κοιτάξουμε ξανά την αξία του κράτους».

Κληθείς να σχολιάσει το κίνημα των αρνητών της χρήσης μάσκας σημείωσε ότι οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης είναι αυτές που τροφοδότησαν το κίνημα. Έφερε το παράδειγμα με τις εκκλησίες, τους πολλούς μαθητές στις αίθουσες των σχολείων, την πληρότητα των πλοίων, της παρέμβασης Μαρκουλάκη κτλ. Προέβλεψε πολύ δύσκολο φθινόπωρο και απηύθυνε έκκληση για πίστη τήρηση μέτρων προστασίας.

Ελληνοτουρκικά - Η κυβέρνηση οφείλει επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι κλήθηκε ως πρωθυπουργός να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα πολλά επεισόδια με την Τουρκία, χωρίς όμως να κλείσουν ποτέ τα κανάλια επικοινωνίας. «Δεν ήταν όλα μέλι γάλα με την Τουρκία αλλά το χειρότερο στην εξωτερική πολιτική είναι να χαθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο και το Διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα στη λογική του βλέποντας και κάνοντας», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να πιέσει εγκαίρως την Τουρκία για διερευνητικές και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης αλλά ήταν εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και με ψέματα στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Χρειάζεται στρατηγική καρότου και μαστίγιου με την Τουρκία» είπε.

«Αν ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία θα τις χαιρετίσω» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών. Ρώτησε αν η αποχώρηση του Όρουτς Ρέις έγινε στη βάση κάποιων ανταλλαγμάτων. «Δε θα λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τις διερευνητικές. Θα λυθεί στη Χάγη, όμως θα έχει μπει η βάση στις διερευνητικές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης φόρεσε χλαμίδες και περικεφαλαίες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά φόρεσε πιτζάμες στα βαθιά νερά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα. Γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νησιών δεν μπορούν να μπουν σε κανέναν διάλογο, σημείωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις νέες ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Θα ζητήσω ονομαστική ψηφοφορία και 158 συγγνώμες από καθέναν από τους βουλευτές της ΝΔ».

Για το θέμα της Μόριας ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που τη διόγκωσε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Είπε πως δεν αποποιείται των ευθυνών του, όμως η ΝΔ είναι αυτή που επιδείνωσε το πρόβλημα, καθώς η δομή είχε αποσυμφορηθει αλλά οι πολιτικές της ΝΔ χειροτερευσαν το πρόβλημα στο βαθμό που το βλέπουμε σήμερα. Η Μόρια είναι λύση για την Ευρώπη διότι έχουν κάνει μια αποθήκη ψυχών για να μην έχουν τους μετανάστες στα πόδια τους. Το χαρακτήρισε αδιέξοδο κοινωνικού αυτοματισμού. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να έχει δυσαρεστημένα τρία νησιά πάρα την ενδοχώρα, σημείωσε και ανέλυσε τις προτεραιότητες της δικής του μεταναστευτικής πολιτικής.

Σχέδιο Μητσοτάκη για αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στρατηγικό σχέδιο Μητσοτάκη είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς με νεοφιλελεύθερη λογική και αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης για να πάρουν το μερίδιο τους μεγάλα επιχειρηματικά τραστ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ΜΜΕ και να εκσυγχρονίσουν για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Έδωσε βάρος στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, στην επιδότηση της εργασίας και στην εγγυοδοσία. Η κυβέρνηση πιέζει για πελατειακές εξυπηρετήσεις τους τραπεζίτες τόνισε και ζήτησε κριτήρια διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εφαρμόζει ανοσία αγέλης στην οικονομία αφού ενδιαφέρεται να σώσει μόνο όσους μεγάλους επιβιώσουν από την κρίση αρνούμενη να υιοθετήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης» όπως τα 11 που ο ίδιος πρότεινε στη χτεσινή ομιλία του.

Παραδέχτηκε πως με τα έκτακτα οικονομικά μετρα θα αυξηθεί μεν το έλλειμμα ωστόσο θα γίνει εφικτός ο περιορισμός της ύφεσης και άρα δεν θα γίνει εκτίναξη του δημοσίου χρέους. «Για να μην ξεφύγει η ανεργία και τα λουκέτα πρέπει να γίνουν δημόσιες δαπάνες», είπε.

Ανοιχτό παράθυρο συνεργασιών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας σε αυτό το χώρο. Είπε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι προοδευτικό, πλην όμως στήριξε τη ΝΔ σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Όπως η μη υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, η καταψήφιση της πρότασης για την απλή αναλογική και η υπερψήφιση του νόμου κατά των διαδηλώσεων. Άφησε ωστόσο παράθυρο συνεργασίας που θα εξαρτηθεί από τη στάση του κόμματός στο εξής.

Για τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η πολύ σκληρή πολιτική κριτική δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην υπάρχει εθνική συνεννόηση σε πολύ σημαντικά ζητήματα και ειδικά στα εθνικά ενώ επέμεινε στο χαρακτηρισμό «πολιτική εξαπάτηση» για την κυβέρνηση αναφέροντας τα ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών, τα οικονομικά κ.ά.

«Υπάρχουν διάφορες στις δημοσκοπήσεις» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο οι αξιόπιστες δείχνουν ραγδαία αλλαγή. «Μετά τις εκλογές καταγράψαμε 32% και στόχος πλέον είναι να φτάσουμε στο 42%. Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση αναστοχασμού αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι αιφνιδιασμός πάρα μόνο για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που θα αιφνιδιάσει από τα προβλήματα που συσσωρεύει η διακυβέρνησή του» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η προσπάθεια για διεύρυνση του κόμματός του προχωρά αν και δυσκολεύει τα πράγματα ο κορωνοϊός πως ανανεώνεται αλλά χρειάζεται να γίνει αυτό σε βάθος κοινωνικό κυρίως κι όχι μόνο πολιτικό ή σε επίπεδο προσώπων. Στόχος στο επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι να υπάρχει μια παράταξη δική μας που θα διεκδικήσει την προεδρια, όπως και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ερώτηση γιατί δε ζητάει εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν ανεύθυνο εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης να ζητήσει εκλογές, όπως με ανεύθυνο τρόπο έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Αν δεν υπήρχε η πανδημία και η ελληνοτουρκική κρίση θα είχα τις είχα ζητήσει ήδη, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στον πρόσφατο εσωτερικό ανασχηματισμό ο κ. Τσακαλωτος δεν αποψιλώθηκε από αρμοδιότητες και δεν υποτιμήθηκε. Αντιθέτως είπε ότι παραμένει από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

«Οι τράπεζες δε διοχετεύουν τη ρευστότητα που όφειλαν στην πραγματική οικονομία»

Ερωτηθείς για το θέμα των τραπεζών και την κρατικοποίηση ο κ. Τσίπρας είπε πως το θέμα είναι να ασκήσει το δημόσιο τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μετοχική του δύναμη. «Δεν το κάναμε όταν ήμασταν κυβέρνηση επειδή ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο και την τρόικα την ενδιέφερε να σώσει τις τράπεζες κι όχι τον λαό και τη χώρα. Είχαμε σχεδιάσει να το κάνουμε σε βάθος οκταετίας αλλά πλέον ευνοούν οι συνθήκες για να γίνει άμεσα». «Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην οικονομία», τόνισε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα αδυναμίας δανεισμού των πολιτών από αυτές κτλ. «Οι τράπεζες δε διοχετεύουν τη ρευστότητα που όφειλαν στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε πάντως πως η ευθύνη δεν είναι των τραπεζών αλλά κυρίως της κυβέρνησης. «Δεν μιλάω για εθνικοποίηση και παραβίαση των κανόνων αλλά για εφαρμογή τους», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τα εργασιακά ο κ. Τσίπρας είπε πως με τη μείωση του μισθολογικού κόστους και με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν επιτυγχάνεται τίποτα. Είναι δομική πολιτική και ιδεολογική διαφορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν μείωση του μισθού των εργαζομένων για να σωθούν οι επιχειρήσεις απέτυχαν στην πράξη.

«Ανάπτυξη με νεοφιλελεύθερες συνταγές δεν μπορεί να υπάρξει κι αυτό πια έγινε ξεκάθαρο δήλωσε. Για πρώτη φορά θα πτωχεύουν ιδιώτες εν μέσω κρίσης με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Έκανε λόγο για διαχρονικό έλλειμμα στις υποδομές και τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πολιτική Προστασία. Τοποθετήθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να αποτελέσουν μελλοντικά τη μοναδική πηγή κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Για την απολιγνιτοποίηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αναγκαία αλλά γίνεται χωρίς σχέδιο και αντί να έχει ορίζοντα το 2030 η κυβέρνηση βιάζεται να την ολοκληρώσει το 2023, εξυπηρετώντας συμφέροντα και εγκλωβίζει τη χώρα στα ορυκτά καύσιμα ως το 2050, με τη χρήση του φυσικού αερίου.

Δείτε όλα όσα θα πει και θα απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: