Skip to main content

Δωρεά νανομασκών και νανοασπίδων υψηλής προστασίας στο ΑΧΕΠΑ

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ τονίζει πως πρόκειται για τα πρώτα στον κόσμο νανοφίλτρα για την κατασκευή νανομασκών.

Στη δωρεά 15 μασκών με 75 νανοφίλτρα υψηλής προστασίας και 15 ειδικών νανοασπίδων προς το ΑΧΕΠΑ προχώρησε σήμερα το απόγευμα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των ελληνικών εταιρειών Νανοϊατρικής BLNanobiomed και Νανοτεχνολογίας Organic Electronic Technologies.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης «πρόκειται για τα πρώτα στον κόσμο νανοφίλτρα για την κατασκευή νανομασκών αλλά και νανοασπίδων προσώπου που βασίζονται σε πατέντεςμε βάση τη  Νανοτεχνολογία για να εξασφαλίσουν υψηλή προστασία από ιούς και βακτήρια».

Η Νανοϊατρός και καρδιολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη που συμμετέχει στο εγχείρημα εξηγεί: «Οι νανομάσκες  δρουν ουσιαστικά ως«ασπίδες» προσώπου χάρη στα νανοφίλτρα υψηλής προστασίας που διαθέτουν. Συνολικά παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ 15 ειδικές μάσκες προσώπου επαναχρησιμοποιούμενες, 75 νανοφίλτρα προστασίας τα οποία αντικαθίστανται καθώς και 15 νανοασπίδες προσώπου, για την προστασία του ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού».

Η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFNτου ΑΠΘ  με τις εταιρείες BLNanobiomed και Organic Electronic Technologies και του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (HOPE-A) έχουν ήδη δημιουργήσει με τη χρήση 3Dprintersκαι την Νανοτεχνολογία τρισδιάστατες μάσκες προστασίας με νανουλικά και νανοδομές.

Χρηματοδότηση και επενδύσεις με κατεπείγουσες διαδικασίες

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια νέα φάση, στη διάρκεια της οποίας απαιτούνται και με κατεπείγοντα τρόπο, νέα προϊόντα για την καταπολέμηση του ιού. Πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που σε μέγεθος δεν  ξεπερνά τα 140 νανόμετρα. Σ αυτόν τον…πόλεμο, το «οπλοστάσιο» που προσφέρει η Νανοτεχνολογία, είναι πολύτιμο» και διεπιστημονικό, λέει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, προσθέτοντας ότι κυβερνήσεις και οι σχηματισμοί κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα χρηματοδοτούν και αναδιατάσσουν την έρευνα αλλά και ενισχύουν τις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων Νανοτεχνολογίας εναντίον του κορωνοιού.