Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Καμπανάκι για τη στέγαση προσφύγων - Μεγάλη πίεση στην Υπηρεσία Ασύλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα ζητώντας τη συνέχιση του προγράμματος για τη στέγαση προσφύγων - Δύσκολη η κατάσταση στην Υπηρεσία Ασύλου

Τη διαφωνία του στην επερχόμενη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος υποδοχής αιτούντων ασύλου «Εστία» από τις 15 Απριλίου καθώς και για την οριστική του διακοπή στο τέλος του έτους εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίαση ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρεται, «θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση στέγαση των Ουκρανών πολιτών που προσεγγίζουν καθημερινά της υπηρεσίες ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη».

Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την άφιξη Ουκρανών προσφύγων, σημειώνοντας πως ο δήμος έχει ήδη 400 αιτήματα στέγασης. «Με τη σταδιακή μείωση του προγράμματος είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε έξω από τα διαμερίσματα 140 άτομα που διαμένουν εκ των οποίων 48 είναι παιδιά», τόνισε ο κ. Αβαρλής, επισημαίνοντας πως η δημοτική αρχή στέλνει συνεχώς επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο. «Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι έχουμε ένα υπαρκτό ζήτημα – πρόβλημα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως για τον δήμο υπάρχουν μόνο πρόσφυγες πολέμου.

Αναφερόμενος στην Υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δέχεται 250 αιτήματα καθημερινά. «Για δύο εβδομάδες έχουν κλείσει όλα τα ραντεβού για να εκδώσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κάρτα διαμονής», τόνισε ο κ. Αβαρλής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ήδη έχει δοθεί εντολή τα δημοτικά ιατρεία να είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης τόνισε ότι έγιναν προτάσεις προς υπουργούς προκειμένου να ενταχθούν πιο άμεσα οι πρόσφυγες στην τοπική κοινωνία. «Υπάρχουν τα σπίτια που μπορούμε να διαθέσουμε. Είναι ανάγκη μεγάλη και επιτακτική να συνεχιστεί το πρόγραμμα», τόνισε.

«Η κυβέρνηση κοντόφθαλμα επειδή προσωρινά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την ανατολή, μειώνει το πρόγραμμα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να το υποστηρίξει», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας.

«Η διοίκηση μπορούσε να κάνει όμως πολλά παραπάνω. Υπήρχε μια στάση απάθειας για το πρόγραμμα», επισήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό αυτό το πρόγραμμα, το οποίο μειώνεται μέρα με τη μέρα.

«Είναι φανερό ότι αυτό που διεκδικούμε είναι το ελάχιστο όταν οι ανάγκες αυξάνονται», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός.

«Σαφέστατα είναι άμεση ανάγκη να στεγαστούν Ουκρανοί πρόσφυγες που έρχονται μαζικά, αλλά, δεν πρέπει να περάσει η έννοια της διάκρισης», σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Για μια κίνηση απαξίωσης και απομάκρυνσης από τους στόχους του προγράμματος αυτού», έκανε λόγο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Αναλυτικά το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης διατυπώνει την διαφωνία του τόσο στην επερχόμενη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος υποδοχής αιτούντων ασύλου «Εστία» από τις 15/4/2022 όσο και στην διακοπή του προγράμματος στις 31/12/2022 που αναγγέλθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2016 με συντονιστή εταίρο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διακριτικό τίτλο REACT.

Από τις 15/4/2022 προβλέπεται μείωση δυναμικότητας ποσοστού 34,36%, οι θέσεις στέγασης που ανέρχονται σε 650 σε μισθωμένα διαμερίσματα και 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο «Φιλοξενείο» προβλέπεται να μειωθούν σε 426 και 21 θέσεις αντίστοιχα. Σήμερα στεγάζονται 511 άτομα που δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν μετά την μείωση και θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε καθεστώς αστεγίας. Επιπλέον το πρόγραμμα έχει 66 έμπειρους εργαζόμενους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη για στέγαση και ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία.

Επιπρόσθετα η υφιστάμενη και χρήζουσα άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης ουκρανική κρίση καταδεικνύει με τα εντονότερα χρώματα την ανάγκη διατήρησης ενός προγράμματος υποδοχής και ένταξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος με διατήρηση της υφιστάμενης δυναμικότητάς του και τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση στέγαση των Ουκρανών πολιτών που προσεγγίζουν καθημερινά της υπηρεσίες μας ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη και όποιον προσφύγων δικαιούνται άσυλο.