Skip to main content

Ευθυμίου: Απαραίτητη η λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία

Για την λήψη πρόσθετων μέτρων για τους εργαζόμενους του Τουρισμού αλλά και το χρονικό πλαίσιό τους κατέθεσε ερώτηση η βουλευτής.

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής αναφέρει ότι η κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μείωση της εξάπλωσής του, θεσπίζοντας, μεταξύ άλλων, μία σειρά προϋποθέσεων για την είσοδο επισκεπτών στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα, ωστόσο είναι απαραίτητη η στήριξη των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), απόρροια του συγκεκριμένου μέτρου ήταν οι πάρα πολλές ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες. Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας της Θεσσαλονίκης, οι ιδιοκτήτες των οποίων υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα.

Στο πλαίσιο αυτό και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, η βουλευτής αναφέρεται στην πρόταση της ΕΞΘ αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συγκεκριμένα καταλύματα έως και τον Σεπτέμβριο 2020, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και νομοθετηθεί για τους εργαζόμενους στα εποχικής λειτουργίας καταλύματα. Επίσης, η ΕΞΘ προτείνει και την επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου κατά 40% τουλάχιστον για ολόκληρο το έτος 2020.

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αιτείται την επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, όπως ήδη έχει γίνει για τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η βουλευτής θέτει στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το εξής ερώτημα:

Αν στις άμεσες προτεραιότητές τους, είναι να λάβουν επιπλέον μέτρα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα και τους εργαζομένους τους, ποια είναι αυτά και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης της αγωνίας τόσο των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μου, όσο και των εργαζόμενων σε αυτές, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και ανησυχούν για την κάλυψη των βασικών και ανελαστικών τους δαπανών και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.