Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Κέντρο της Cisco - Έρχονται νέες επενδύσεις

«Θα βαρεθείτε να βλέπετε επενδύσεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στα εγκαίνια του νέου ψηφιακού κέντρου της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα περισσότερες επενδύσεις στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών υποσχέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, τα οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Το κέντρο, που έχει στηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 στα παλαιά δημοτικά σφαγεία, είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες από τη Cisco και το οικοσύστημα συνεργατών της, καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Η δράση του επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία. 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μπορεί μέχρι στιγμής το αποτύπωμα του κέντρου να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως η ουσία είναι τεράστια και μόνο από το γεγονός ότι ένας παγκόσμιος κολοσσός αποφασίζει να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών όπου υπάρχουν ανάλογα κέντρα. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες επενδύσεις στους τομείς αυτούς. Μάλιστα, σε δηλώσεις λίγο πριν από την τελετή, είπε χαρακτηριστικά «θα βαρεθείτε να βλέπετε επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισήμανε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση περιλαμβάνει τέσσερις τομείς: τον μετασχηματισμό του κράτους, τομέας στον οποίο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες θέλουν ακόμα δουλειά, την ψηφιακή οικονομία και τις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες, όπως είπε, αυτονόητα είναι πιο αναγκαίες σήμερα. Ο υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες για τη σχέση ιδιωτικού τομέα και εκπαίδευσης» και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο υπουργοί εξήραν τις προσπάθειες του δημάρχου Κ. Ζέρβα για την ταχύτητα υλοποίησης του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού καθώς και την αποφασιστικότητα με την οποία προχώρησε το project.

Ο διευθυντής του κέντρου, Νίκος Λαμπρόγιωργος, ανέφερε ότι στόχος του εγχειρήματος είναι να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο της καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη, να διασυνδέσει φορείς και να εκπαιδεύσει νέους στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη έχουν ολοκληρωθεί πέντε εκπαιδευτικοί κύκλοι στις ψηφιακές δεξιότητες, τους οποίους παρακολούθησαν 100 άτομα που έλαβαν και αναγνωρισμένη πιστοποίηση.

Στο ιστορικό κέντρο όπου στεγάζεται το κέντρο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1896 στην τότε βιομηχανική περιοχή λειτούργησε για περίπου έναν αιώνα. «Αυτό δείχνει ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης είναι παραγωγικό. Η πόλη πρέπει και μπορεί να είναι παρούσα και να μετεξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας στα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος και το δικό μας όνομα». Ο κόσμος μετά την πανδημία θα είναι ψηφιακός. Πάνω από 40 υπηρεσίες στον δήμο γίνονται ψηφιακά. 

Την ικανοποίησή της για τη μεγάλη υποστήριξη του εγχειρήματος από την ελληνική πλευρά εξέφρασε η Gerri Elliott, Executive Vice President και Chief Customer και Partner Officer της εταιρείας. "Ό,τι κάνουμε υπαγορεύεται από το όραμά μας και χαίρομαι που βλέπω ότι το μοιράζεστε κι εσείς", είπε και πρόσθεσε ότι το κέντρο μπορεί να ενθαρρύνουμε τούς νέους ηγέτες της χώρας και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για νέους από διαφορετικό background. 

«Δημιουργούμε μία ψηφιακή πύλη στην Ελλάδα», ανέφερε ο Vice President και Global Innovation Officer, Guy Deidrich, ενώ ο γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε πως με το κέντρο «μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά».

«Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις μπορεί να ανατρέψουν τη μαζική μετανάστευση των λαμπρών μυαλών της χώρας. «Όπλο παραγωγής και δημιουργικότητας», χαρακτήρισε το κέντρο η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, τονίζοντας πως αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός παζλ που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. 

Για πραγματική μεταμόρφωση της περιοχής έκανε λόγο ο μητροπολίτης Βαρνάβας, που υπογράμμισε πως χρειάζεται ενότητα και δουλειά για να αλλάξουν τα πράγματα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.