Skip to main content

Επιστολή αρτοποιών στον Παπαθανάση για τις επερχόμενες αυξήσεις στα άλευρα

Η ΣΑΑΠΠ αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των αρτοποιών

Επιστολή διαμαρτυρίας και αίτημα για άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, προκειμένου να αποτραπεί η φημολογούμενη αύξηση στις τιμές των αλεύρων απέστειλε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων.

Στην επιστολή της η ΣΑΑΠΠ αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των αρτοποιών.

Όπως τονίζει, «από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, είμαστε αντιμέτωποι με καταδικαστικές για το μέλλον μας, αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων και παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να απορροφήσουμε το αυξημένο κόστος έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί, ή να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο δυνατό, ο τελικός καταναλωτής. Μια ενδεχόμενη αύξηση αυτήν τη στιγμή, εκτός από περίπτωση καθαρής αισχροκέρδειας πλέον, θα αποτελέσει το τέλος των αρτοποιείων μας».

Στο πλαίσιο αυτό η ΣΑΑΠΠ ζητά από τον υπουργό να προβεί άμεσα σε διενέργεια ελέγχων σε αποθήκες προμηθευτών αλεύρων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των πρώτων υλών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και τη χειραγώγηση τιμών και αγοράς που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση.

Ειδικότερα, στην επιστολή της η ΣΑΑΠΠ αναφέρει:

«Αξιότιμε Κε Παπαθανάση,

Ύστερα από πληροφορίες που προέρχονται από την αγορά της  αλευροβιομηχανίας για επικείμενη αύξηση τιμών στα άλευρα, το Δ.Σ. και ο πρόεδρος της ΣΑΑΠΠ έχουμε την ευθύνη απέναντι στα μέλη μας αλλά και στο καταναλωτικό κοινό, να καταγγείλουμε το γεγονός και να αντιδράσουμε άμεσα. Στην παρούσα φάση, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των αρτοποιών.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, είμαστε αντιμέτωποι με καταδικαστικές για το μέλλον μας, αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων και παρόλα αυτά, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να απορροφήσουμε το αυξημένο κόστος έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί, ή να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο δυνατό, ο τελικός καταναλωτής. Μια ενδεχόμενη αύξηση αυτή τη στιγμή, εκτός από περίπτωση καθαρής αισχροκέρδειας πλέον, θα αποτελέσει το τέλος των αρτοποιείων μας.

Η ΣΑΑΠΠ έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά, όχι μόνο για το μέλλον της βιοτεχνικής αρτοποιίας αλλά για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής εν γένει, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην απαρχή της συνεργασίας μας με τον Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τη συμβολαιακή γεωργία και τα εγχώρια, μαλακά σιτηρά (απεξάρτηση από τα Ρώσικα και Ουκρανικά στάρια, βάζουμε πλάτη στην εθνική οικονομία).

Για αυτούς του λόγους, η ΣΑΑΠΠ σας καλεί:

1. Να πράξετε οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να αποτρέψετε τις καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο μας.

2. Να προβείτε άμεσα σε διενέργεια ελέγχων σε αποθήκες προμηθευτών αλεύρων, έτσι ώστε να διαπιστώσετε την επάρκεια ή μη των πρώτων υλών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και τη χειραγώγηση τιμών και αγοράς που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση.

Είναι αναγκαία η αποτροπή περαιτέρω αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και η εξάλειψη της αισχροκέρδειας για τον κλάδο μας. Δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις από τα μέλη μας διότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».