Skip to main content

Καταγγελίες για το καφέ-μπαρ της Casa Bianca-Ποιες παραβάσεις βρέθηκαν

Στο προσκήνιο ξανά το καφέ-μπαρ-εστιατόριο Villa Bianca στο διατηρητέο κτήριο της δημοτικής πινακοθήκης στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.

Επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και πάνω σε γκαζόν, ηχεία πάνω σε δέντρα, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου στο καφέ - μπαρ - εστιατόριο, Villa Bianca που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα, στο διατηρητέο κτήριο της Casa Bianca στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 180.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για παραβάσεις στο νέο καφέ – μπαρ. Ακολούθησαν έλεγχοι - αυτοψίες από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία συνέταξε σχετικό έγγραφο με τις παραβάσεις, από την επιτροπή παρακολούθησης καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης και από την δημοτική αστυνομία.

Κατά τους ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εν λόγω επιχείρησης σε σχέση με το Ιδιωτικό Συμφωνητικό που είχε υπογραφεί με τον δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και με την άδεια λειτουργίας, που είχε γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού δήμου.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018, το καφέ θα λειτουργεί σε ημιυπόγειο χώρο, καθώς και σε μέρος του κήπου της Casa Bianca, όπου θα αναπτύσσονταν συνολικά 25 τραπεζάκια των τεσσάρων θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάσεις αφορούσαν τόσο τον αριθμό όσο και τη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, αυτά εντοπίστηκαν σε άλλα σημεία του χώρου ακόμα και πάνω σε γκαζόν. Παράλληλα, το κατάστημα λειτουργούσε σε ώρες που δεν προβλέπονταν και συγκεκριμένα πέρα τις 23.00, ενώ υπήρχε και μουσική καθώς και τοποθέτηση διακοσμητικών στο χώρο που δεν προβλέπονταν από τη σύμβαση.

Η σύμβαση προβλέπει ότι το καφέ-αναψυκτήριο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από τις 10.00πμ ως τις 23.00 μμ. Επίσης, σύμφωνα με την σύμβαση απαγορεύεται η λειτουργία οχλούντων ηχητικών οργάνων και τηλεοπτικών συσκευών και εκπομπές ή μουσική που κατά την κρίση του οργάνου καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης, δεν συνάδει με το κύρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, η οποία στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο.

Ήδη το ένα από τα δύο πορίσματα έχει κατατεθεί στους υπευθύνους του δήμου Θεσσαλονίκης και σήμερα αναμένεται και το πρακτικό - πόρισμα της επιτροπής.

Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων έχει ήδη αποστείλει ειδοποιητήριο στην επιχειρήση, την οποία καλεί εντός 20 ημερών να συμμορφωθεί με τους όρους. Ανάλογο έγγραφο αναμένεται να στείλει και το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η επιχείρηση, τότε ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει την άδεια και να ακυρώσει το συμφωνητικό με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, κηρύσσοντας τον επιχειρηματία έκπτωτο, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο στο καφέ - μπαρ – εστιατόριο της, στο διατηρητέο κτήριο της Casa Bianca.

Το καφέ – εστιατόριο στο διατηρητέο κτήριο εκμισθώθηκε, μετά από φανερή πλειοδοτική δημοπρασία, που διενεργήθηκε από τον δήμο τον περασμένο Νοέμβριο, για έξι χρόνια με μίσθωμα 5.500 ευρώ ετησίως (δείτε εδώ). Το προηγούμενο διάστημα, το ύψος του μισθώματος είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα δημοτικών συμβούλων (δείτε εδώ).