Skip to main content

Έρευνα ΒΕΘ: Η τεκμαρτή φορολόγηση δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή

Ποια μέτρα προτείνουν οι βιοτέχνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ότι θα πρέπει να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, «δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή» εκτιμούν εννέα στους δέκα βιοτέχνες. Την ίδια ώρα επτά στους δέκα βιοτέχνες εκφράζουν το φόβο πως όσοι επαγγελματίες έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε λουκέτο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Νοεμβρίου -  Δεκεμβρίου που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έρευνα του ΒΕΘ, στην οποία συμμετείχαν 370 επιχειρήσεις - μέλη του επιμελητηρίου, το 67% των συμμετεχόντων αποδέχεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν «συχνά», το 31% «σπάνια» και μόλις το 2% απαντά πως δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στις τάξεις των κλάδων τους.

Στην ερώτηση «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ. Εκτιμάτε πως η πρόβλεψη αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;» η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι 86%, απαντά πως δεν θα συμβάλει, ενώ το 14% εκτιμά πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν πως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή το 32%.

Ποια μέτρα προτείνουν οι βιοτέχνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θεωρεί το 30% των ερωτηθέντων ως ενδεδειγμένο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ το 24% απαντά πως τα φορολογικά κίνητρα θα έδιναν λύση στην αντιμετώπιση της. Το 19% ζητά «σταθερό, αλλά όχι οριζόντιο φορολογικό πλαίσιο», το 13% μείωση των προμηθειών - χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS, το 7% διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων εκτιμούν πως η εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Την εκτίμηση πως οι καταγγελίες επ´ αμοιβή που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα «δουλέψει» ως μετρό εκφράζει το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 29% απαντά πως θα δημιουργήσουν κόστος σε καταγγελλόμενους και ελεγκτικό μηχανισμό μέχρι την τελική απόδειξη της αληθούς ή ψεύδους υπόστασης τους. Το 20% θεωρεί πως το μέτρο ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ το 9% εκτιμά πως θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.