Skip to main content

Ερώτηση της Άννας Ευθυμίου στη Βουλή για το Σπίτι του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη

Η βουλευτής ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία της δομής του "Σπιτιού του Παιδιού" στην πόλη της Θεσσαλονίκης»

Ερώτηση στη Βουλή για το χρονοδιάγραμμα της χωροθέτησης και λειτουργίας της δομής του «Σπιτιού του Παιδιού» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

«Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, λόγω και της διαχρονικής ενασχόλησής μου με κοινωνικά θέματα, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τόσο την ενδοοικογενειακή βία και όσο και την παραβατικότητα ανηλίκων. Μάλιστα, με σκοπό να συμβάλλω στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων νεανικής βίας, έχω αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η κοινοβουλευτική αυτή ερώτηση. Συναντήθηκα με την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, κ. Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία παρέθεσα και τις δικές μου προτάσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και της καταστολής του φαινομένου αυτού. Συζήτησα με τις εισαγγελικές αρχές, όπου ενημερώθηκα για τα αυξημένα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στην πόλη μου. Στη συνέχεια, με σχετική επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, κ. Μαρία Αντωνίου, ζήτησα να συνεδριάσει η επιτροπή, ως αρμόδια, αποκλειστικά για το θέμα αυτό», τόνισε η κ. Ευθυμίου.

«Το Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης και ενδοοικογενειακής βίας. Όπως υπογράμμισε και η βουλευτής, η αναγκαιότητα για την ύπαρξη και ενίσχυση αυτών των δομών επιβεβαιώνεται και από τα ιδιαιτέρως αυξημένα και ανησυχητικά περιστατικά ενδοοικογενειακής και νεανικής βίας που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη βουλευτή η Κυβέρνηση έχει επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά για τα δύο παραπάνω ζητήματα με βαθύ αντίκτυπο στην κοινωνία και έχει αναλάβει πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες. Στο παραπάνω πλαίσιο, έχει προβεί στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» και τη δημιουργία Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια, θέτοντας, μάλιστα, σε λειτουργία το «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, αναφορικά με τη λειτουργία της αντίστοιχης δομής στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το που ακριβώς θα χωροθετηθεί και πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία της δομής του  «Σπιτιού του Παιδιού» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.