Skip to main content

Αυτό είναι το σχέδιο για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο (φωτο)

Κήποι με χώρους παιχνιδιού και αίθουσες διδασκαλίας για τα παιδιά που θα μένουν στο νοσοκομείο μεγάλο χρονικό διάστημα. Βελτίωση του δρόμου το 2020.

Ένα εντυπωσιακό και μοντέρνο νοσοκομείο, που θα αποτελεί και το πρώτο στην Ελλάδα που θα ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα θα είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο θα  λειτουργήσει στο Φίλυρο μέχρι το τέλος του 2024.

Το νοσοκομείο, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ αποτελεί μία μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι όπως είπαν σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποί του σε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόοδο του έργου, θα λειτουργήσει αμέσως πλήρως έχοντας καλύψει το 100% του προσωπικού του.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ίδρυμα θα αξιοποιήσει και 50 από τα 450 στρέμματα του ελεύθερου οικοπέδου που είναι απέναντι από το νοσοκομείο προκειμένου να κατασκευαστεί πάρκινγκ αλλά και ελικοδρόμιο για τη διακομιδή ασθενών.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μαραβέλια, διευθυντή του τεχνικού προγράμματος του Ιδρύματος, το κτήριο που θα φέρει την υπογραφή του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο θα είναι καλαίσθητο, λειτουργικό και εναρμονισμένο με τη φύση, χαρακτηριστικά που όπως σημειώνει έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη θεραπευτική λειτουργία. Ο ίδιος επέμεινε στη διασύνδεση του κτηρίου με τη φύση λέγοντας ότι θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι κήποι με χώρους παιχνιδιού, περιπάτου και αναψυχής αλλά και διαφανείς εσωτερικοί χώροι και μεγάλα παράθυρα ώστε ο μικρός ασθενής να μπορεί από κάθε σημείο να βλέπει «πράσινο».

Ο διευθυντής υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας θα έχει ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς με στόχο να μετατραπεί σε πλήρως paperless δομή.



«Η αρχή του κτηρίου είναι να γεννά υγεία. Μπαίνοντας σε αυτό να αρχίζει η ίαση», υπογράμμισε ο Ιωάννης Βεντουράκης, ο αρχιτέκτονας που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του σχεδίου.

Στην κάτοψη του νοσοκομείου φαίνονται δύο παραλληλόγραμμα ορθογώνια κτήρια που συνδέονται με μια γέφυρα. Ο αρχιτέκτονας σημείωσε αναλυτικά τι θα υπάρχει σε κάθε όροφο:

Στο επίπεδο Β θα υπάρχει η τροφοδοσία, η αποστείρωση, τα συνεργεία καθώς και ο χώρος φορτοεκφόρτωσης, ώστε όλα να είναι προστατευμένα και στεγασμένα.

Στο επίπεδο 0 θα φιλοξενούνται τα  χειρουργεία και η μονάδα εντατικής των βρεφών και των παιδιών καθώς και η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας. Ακόμα στο επίπεδο αυτό θα υπάρχει το ακτινολογικό και το τμήμα επειγόντων.

Στο επίπεδο 1 που θα είναι και η στάθμη της εισόδου θα υπάρχει η καφετέρια και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το ογκολογικό και το εκπαιδευτικό κέντρο.  

Στην ενδιάμεση στάθμη μεταξύ επιπέδου 1 και 2 που έχει δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου ύψους των επιπέδων θα υπάρχει στο ένα τμήμα η διοίκηση και στο άλλο θα επεκτείνονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και το εκπαιδευτικό κέντρο ενώ εκεί θα φιλοξενείται απομονωμένο και το πνευμονολογικό.

Στις επόμενες δύο στάθμες θα είναι τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, ενώ θα υπάρχει και η πτέρυγα της παρηγορητικής φροντίδας για ασθενείς τελευταίου σταδίου.



Κάθε πτέρυγα Θα έχει αίθουσες διδασκαλίας για τα παιδιά που θα παραμένουν στο νοσοκομείο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω θα αφορά αποκλειστικά το προσωπικό του νοσοκομείου. Ακόμα στον χώρο θα υπάρχει και δωμάτιο προσευχής. Κάθε δωμάτιο θα έχει και ένα κρεβάτι ώστε να μπορεί να κοιμάται ο γονέας του παιδιού ενώ μια ακόμα καινοτομία του νοσοκομείου θα είναι το ότι χώροι οι οποίοι παραδοσιακά είναι σκοτεινοί, όπως τα χειρουργεία, στο Παιδιατρικό του Φιλύρου θα έχουν πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα του εργασιακού χώρου των γιατρών και νοσηλευτών.

Εκτενής συζήτηση έγινε στη διάρκεια της εκδήλωσης για την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένας εκ των συντονιστών της ομάδας εργασίας του κυβερνητικού έργου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, έχει γίνει ήδη η μελέτη για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο νοσοκομείο για την κατασκευή του οποίου και κάποιων ακόμα έργων υποδομής έχουν δεσμευθεί 20 εκατ.ευρώ. Ο δρόμος θα γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο Γιάννης Ζερβάκης, υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του Ιδρύματος, παρουσίασε το πρόγραμμα δωρεών του Σταύρος Νιάρχος και συγκεκριμένα την Πρωτοβουλία για την Υγεία, στην οποία εντάσσεται και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο στην Κοζάνη. Στην Πρωτοβουλία θα δοθούν 400 εκ. ευρώ.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος εκθείασε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το «θεάρεστο έργο» του. Σημείωσε μάλιστα ότι το έργο θα είναι καλότεχνο, θα ακολουθεί όλους τους κανόνες ενώ προέβλεψε ότι μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει δοθεί. 

Από πλευράς του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ότι για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο νοσοκομείο χρειάζονται σοβαρά έργα υποδομής ενώ πρόσθεσε ότι ίσως πρέπει να γίνει ένας οδικός άξονας ακόμα που θα συνδέει τον περιφερειακό απευθείας με το Φίλυρο και το παιδιατρικό νοσοκομείο.