Skip to main content

Φεύγει έως τέλος της εβδομάδας το πάρκινγκ από την πλατεία Ελευθερίας

Ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ είναι υποχρεωμένος έως το τέλος της εβδομάδας να αποχωρήσει από την πλατεία και να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης.

Τέλος μπήκε το βράδυ της Δευτέρας στο σίριαλ για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, καθώς το δημοτικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την διοικητική αποβολή του ιδιοκτήτη του πάρκινγκ.

Για το θέμα ψήφισαν 24 δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ και 15 κατά, ένα λευκό και ένα παρών.

Μετά από αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ είναι υποχρεωμένος έως το τέλος της εβδομάδας να αποχωρήσει από την πλατεία και να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης.

Ήταν η δεύτερη φορά που η διοίκηση του δήμου έφερε προς έγκριση το θέμα της διοικητικής αποβολής του ιδιοκτήτη του πάρκινγκ, καθώς το περασμένο μήνα το δημοτικό συμβούλιο το είχε απορρίψει, μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.

Τις ενέργειες στις οποίες είχε προχωρήσει ο δήμος για να αποχωρήσει ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ περιέγραψε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν μπορείς να κωλυσιεργείς και να λες ότι θέλεις διοικητική αποβολή, ενώ έχεις ήδη συμφωνήσει από το 2018», τόνισε. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι οι δημότες σε μια εβδομάδα θα έχουν συνηθίσει και θα χρησιμοποιούν τους δύο χώρους στο λιμάνι, 600 θέσεων, για να σταθμεύουν.

«Εμείς προχωρήσαμε σε τρεις κινήσεις για να απορροφηθούν αυτά τα αυτοκίνητα. Το λιμάνι έχει δύο σημεία με 600 θέσεις και είναι πιο φθηνά. Ζητήσαμε από το Υπερταμείο το κτήριο στην Πολυτεχνείου και από το ΥΠΕΘΑ το στρατόπεδο Μυστακίδη για να δημιουργήσουμε εκεί ένα πάρκινγκ», τόνισε. Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για αντιφρονούντες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πλατεία Ελευθερίας για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου εξήγησε από την πλευρά της οτι το θέμα ήρθε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και υπάρχει ο κίνδυνος να αξιώσει αποζημιώσεις εάν καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει απόφαση της Αποκεντρωμένη, με την οποία εγκρίνονται οι κυκλοφοριακές αλλαγές πέριξ της πλατείας Ελευθερίας.   

«Ο χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Θανάσης Παππάς, τονίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ έπρεπε να έχει αποχωρήσει, αφού είχε στείλει ήδη επιστολή την περασμένη χρονιά. Υπεραμύνθηκε της ανάπλασης και μίλησε για έργο αξίας για την πόλη.

Συνδυαστική λύση και ανάπλαση της πλατείας και πάρκινγκ ζήτησε ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έκανε λόγο για μνημείο προχειρότητας και κωλυσιεργίας. «Εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και δεν μπορεί να γίνει το πάρκινγκ με την ανάπλαση, θα έπρεπε να υπάρχει μεριμνά για το πως θα εξυπηρετηθούν αυτά τα αυτοκίνητα», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, κατηγορώντας την διοίκηση ότι «ενώ είχε 9 χρονιά έπρεπε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να βρει κατάλληλο χώρο». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μίλησε για ακόμα ένα μεγάλο λάθος της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η διοίκηση είναι πολιτικά εκτεθειμένη.

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει χώρος μνήμης και πρασίνου. Χρειάζεται πάρκινγκ; Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Είναι δευτερεύον. Το και πλατεία και πάρκινγκ είναι αστείο», τόνισε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το έργο, ωστόσο, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι καθυστέρησε να βρει λύσεις για τη στάθμευση, την ώρα που καταργείται το πάρκινγκ.

Για έργο βιτρίνας, χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά έκανε λόγο ο Κωνσταντής Σερβής, από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη».