Skip to main content

Γαλαμάτης: Χρειάζεται ηθικός μετασχηματισμός με δεοντολογία και επαγγελματισμό στον χώρο των ΜΜΕ

Χαιρέτησε τις εργασίες του 53ου δημοσιογραφικού συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Στην Τρίπολη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που ήταν προσκεκλημένος και χαιρέτησε τις εργασίες του 53ου δημοσιογραφικού συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής η ΕΣΕΤ).

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής ότι πρέπει σήμερα, επιτέλους, να προσδιορίσουμε το τί είναι δημοσιογράφος, όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια αυτή. Ο χώρος αυτός, ή θα αυτορυθμιστεί ή θα συνεχίσει την πολυδιάσπασή του”.

Ο γενικός γραμματέας, στάθηκε και σε άλλα θέματα. Είπε, χαρακτηριστικά ότι “οι Ενώσεις των δημοσιογράφων θα πρέπει να κοιτάξουν και τον πνευματικό τους ρόλο. Περισσότερο συμπεριφέρονται ως συνδικάτα και συντεχνίες, παρά ως επαγγελματικές ενώσεις. Κάποια στιγμή, όσα συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πάρουν τη μορφή κανονισμού, άρα θα αποκτήσουν οριζόντιο πλαίσιο εφαρμογής κανόνων και στη χώρα μας. Πρέπει και οι δημοσιογράφοι να είναι έτοιμοι για αυτό και να συμμετέχουν και αυτοί στη διαβούλευση”.

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε και στην κυβερνητική – νομοθετική δράση της κυβέρνησης, πάνω στα θέματα στήριξης και ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων (πρόνοιες), ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό που αγγίζει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

“Η αξιοπιστία είναι το ζητούμενο. Πράττουμε δράσεις για αυτό. Ωστόσο, χρειάζονται εδώ δύο πράγματα να ισχύουν. Το βασικό εδώ είναι ο λεγόμενος ηθικός μετασχηματισμός. Ο ηθικός μετασχηματισμός, προϋποθέτει την απαραίτητη δεοντολογία (για όλους) και τον επαγγελματισμό (για όλους)”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας.