Skip to main content

Γαλαμάτης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των δημοσιογράφων

Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, τον ρόλο των δημοσιογράφων και τις καταγγελίες για αστυνομική βία μίλησε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης.

Αναβιώνει φέτος, δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης με αντικείμενο την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και την Ελευθερία του Τύπου. 

Το Συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα και την ΠΟΕΣΥ. Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των δημοσιογράφων και η διαφάνεια στα ΜΜΕ, τόνισε ο Δημήτρης Γαλαμάτης

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης μιλώντας στο συνέδριο υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει ως κεντρική πολιτική επιλογή και θέμα ηθικής τάξης τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ε.Ε. και ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διαδικασία κτισίματος ενός θεσμικού πλαισίου στον χώρο αυτό», ώστε να θεσπιστούν κανόνες για όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της ενημέρωσης του κοινού.

Σημείωσε, ότι από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία European Media Freedom Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα την χαιρέτισε, συμμετέχει με τις υπηρεσίες της, έχει ορίσει τεχνικούς εκπροσώπους, ώστε η διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταλήξει μέσα στο 2023 σε ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο, έναν Κανονισμό της Ε.Ε., που θα αφορά τα πάντα, από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως και τους κανόνες λειτουργίας της ενημέρωσης στην Ε.Ε.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η κριτική που δέχεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα πλουραλισμού και ελευθερίας του τύπου, δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλους στη χώρα συνολικά, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους όλους όσους συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ενημέρωσης στη χώρα και πρόσθεσε : «Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε θέματα που δίνουν μια τέτοια εικόνα για τη χώρα να αμβλυνθούν». Κάλεσε, όμως, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων να «επικαιροποιήσουν» τα στοιχεία τους, για υποθέσεις κυρίως αστυνομικής βίας σε βάρος δημοσιογράφων.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Ελλάδα έγιναν 5.121 διαδηλώσεις. Σε αυτό το διάστημα και σε αυτόν τον αριθμό υπήρξαν πέντε καταγγελίες αστυνομικής βίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί και ερευνώνται» είπε ο κ. Γαλαμάτης. Τόνισε, ότι «αυτός είναι ένας αριθμός θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον ερευνητή» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται κριτική, αλλά απογοητεύομαι κιόλας όταν φτάνουν στα αυτιά μου περιπτώσεις κριτικής που είναι αναντίστοιχες της πραγματικότητας».

Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη» που προώθησε την υπογραφή σύμβασης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους για την ενίσχυση της ασφάλειας τους κατά την κάλυψη γεγονότων υψηλού κινδύνου και κάλεσε και τις ενώσεις να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία και με τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Σημείωσε, ότι υποστηρίχθηκε «και οικονομικά και ηθικά» η προοπτική ίδρυσης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης δημοσιογράφων για θέματα ασφάλειας και προστασίας τους κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους σε επικίνδυνες περιοχές, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή πράξης με τα συναρμόδια υπουργεία την περασμένη άνοιξη για εφαρμοσμένες πολιτικές στα θέματα αυτά, με κύρια την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων.

Τέλος, σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «rule of low» που αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εν προκειμένω στα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησαν οι δηλώσεις από πλευράς των ΜΜΕ για την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας τους. Η ρύθμιση, που νομοθετικά θα προωθηθεί ως το Νοέμβριο, με μια παράταση για τον τοπικό τύπο, προβλέπει τη σύσταση δύο μητρώων, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ώστε με βάση συγκεκριμένα «σκληρά» κριτήρια, αυτά της δήλωσης της ιδιοκτησίας, της υποχρέωσης απασχόλησης δημοσιογράφων, των συνθήκες εργασίας, κ.τ.λ. να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Για τον περιφερειακό τύπο τόνισε ότι η κυβέρνηση με δύο ΚΥΑ έχει καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές του, ενώ σήμερα τρέχει η ΚΥΑ για τη στήριξη της κάλυψης του αυξημένου κόστους χαρτιού και τη διακίνησης του. «Δε θα μείνει καμία εφημερίδα ακάλυπτη».

«Για μας είναι χρέος να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες» ανέφερε για το δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης ο κ. Γαλαμάτης και πρόσθεσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.