Skip to main content

Γιάννης Δαρδαμανέλης: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την Καλαμαριά του 2030

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς και εκ νέου υποψήφιος με τη «Γενιά Δημιουργίας» μιλά στη Voria.gr για το έργο της θητείας του, τις προτεραιότητες που βάζει και το διακύβευμα των εκλογών

Με πρόγραμμα που έχει ορίζοντα την Καλαμαριά του 2030 ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης διεκδικεί να ανανεώσει τη θητεία του στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γενιά Δημιουργίας» μιλά στη Voria.gr για το έργο της διοίκησης στην πρώτη τετραετία, την οποία διένυσε εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακή κρίσης. Ο κ. Δαρδαμενέλης τονίζει πως παρά τη δύσκολη συγκυρία έγιναν πολλά βήματα μπροστά, με τη δημοτική αρχή να επιτυγχάνει να φέρει 80 εκ ευρώ για έργα που ήταν κολλημένα επί πολλές δεκαετίες, όπως η διάνοιξη της οδού Πόντου, το Αλιευτικό Καταφύγιο, οι παρεμβάσεις στο στρατόπεδο Κόδρα και προχωρώντας σε επταήμερη αποκομιδή απορριμμάτων και σε αναπλάσεις στον αστικό ιστό, δράσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα στην πόλη.

Ο δήμαρχος τονίζει πως οι προτεραιότητες είναι πολλές και από την επόμενη μέρα της νέας θητείας η διοίκηση θα κινηθεί ταυτόχρονα για την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται στα σκαριά και για τη δρομολόγηση όσων έχουν σχεδιαστεί. Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων που έχει είναι η μεταμόρφωση του Κόδρα σε πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα και η ανάπλαση της πλαζ Αρετσούς, σύμφωνα με το υπάρχον master plan. Παραδέχεται ότι υπάρχουν έργα που δεν προχώρησαν, κάτι που αποδίδει σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτηρίζει υποκριτικές τις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι δεν έκανε τίποτα για να ανακληθούν οι άδειες οικοδόμησης των δύο οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι, οι οποίες, όπως αναφέρει, εκδόθηκαν πολύ νωρίτερα και ουδέποτε προσβλήθηκαν μέχρι το 2019.

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης επισημαίνει ότι το διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου είναι το 2030, υπογραμμίζοντας πως οι δημότες της Καλαμαριάς αποφάσισαν το 2019 να αλλάξουν σελίδα στη διοίκηση και η πόλη δε μπορεί να επιστρέψει σε παλαιού τύπου πολιτική. «Το διακύβευμα είναι το 2030. Η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη για την πορεία του δήμου», τονίζει

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πρώτη σας τετραετία; Τι καταφέρατε και τι δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε;

Δεδομένου των συνθηκών που αντιμετωπίσαμε, υγειονομική και ενεργειακή κρίση, μαζί με τη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα, μπορώ να πω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Μέσα σε τέσσερα χρόνια φέραμε 80 εκ. ευρώ στον δήμο, με έργα μεγάλα και άλλα μικρότερα, αλλά πολύ σημαντικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ακούγαμε τις κενές υποσχέσεις των προηγούμενων διοικήσεων, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των πολιτών και προχωρήσαμε στα μεγάλα έργα, όπως το Αλιευτικό Καταφύγιο, το οποίο ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, δίνοντας στέγη στους ψαράδες μας, ενισχύοντας το μοναδικό πρωτογενή τομέα της Καλαμαριάς και διασφαλίζοντας την ανάπλαση της περιοχής με πράσινους χώρους αναψυχής και περιπατητικούς διαδρόμους.

Διάνοιξη της οδού Πόντου. Ήδη έχουμε λάβει τα πρώτα 8εκ και περιμένουμε τα υπόλοιπα 7,5εκ, για να ολοκληρώσουμε τις απαλλοτριώσεις και να προχωρήσουμε στο έργο, που θα αλλάξει τον κυκλοφοριακό χάρτη της Καλαμαριάς και θα την αποσυμφορήσει.

Πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τη «ζούγκλα», σε ένα φιλόξενο πάρκο. Το Κόδρα αποτελούσε άβατο, με το παράνομο κυνοκομείο, τους καταπατητές, τα παραπήγματα και τη βρωμιά που είχε. Το καθαρίσαμε, τοποθετήσαμε νυχτερινό φωτισμό ασφαλείας, περιφράξαμε τα 16 διατηρητέα κτίρια και εν μέσω πανδημίας, το παραδώσαμε στους πολίτες, δίνοντάς τους σημαντική διέξοδο, για άθληση και περπάτημα.

Καταφέραμε και εντάξαμε, με χρηματοδότηση ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο που αφορά σε στρατηγικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, σε «πράσινες» δηλαδή διαδρομές με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο οι οποίες θα συνδέουν τις στάσεις του Μετρό με την παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα. Ένα έργο που θα εντείνει την επισκεψιμότητα της Καλαμαριάς και θα τονώσει την οικονομία της.

Σταματήσαμε τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, κάνοντας σαφές ότι αυτή οφείλουν να κάνουν σεβαστές τις θέσεις του δήμου Καλαμαριάς, που αναφέρονται στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, της χαμηλής δόμησης και κυρίως της ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.

Επιμείναμε στο Υπουργείο Υποδομών και πετύχαμε την έναρξη του έργου για τη β’ φάση των ομβρίων υδάτων, ενώ εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού για τη μελέτη ανάπλασης Σοφούλη-Πλαστήρα, ένα έργο που θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη με την Καλαμαριά.

Όμως τα μικρά και καθημερινά είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη, γιατί βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του.

Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η καθιέρωση επταήμερης αποκομιδής απορριμμάτων, μία κίνηση που εξασφάλισε την καθαριότητα στην Καλαμαριά κι ένα χρυσό βραβείο στον τομέα αυτό, ανάμεσα σε 332 δήμους της Ελλάδας.

Στα χρόνια της διοίκησής μας και με όλη τη γραφειοκρατία ξαναλέω, με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι, ασφαλτοστρώσαμε 35 δρόμους και συνεχίσαμε με άλλους 65. Εννοείται πως οι ασφαλτοστρώσεις θα συνεχιστούν και με την ανανέωση της εντολής που θα λάβουμε από τον κόσμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επιμείναμε στις αστικές αναπλάσεις προχωρώντας στη δημιουργία ραμπών και την ανάπλαση πεζοδρομίων. Μάλιστα τοποθετήσαμε ράμπες και wc ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία της Καλαμαριάς, ενώ κάναμε προσβάσιμα όλα τα δημοτικά κτίρια.

Μετατρέψαμε την Καλαμαριά σε μία έξυπνη πόλη, δημιουργώντας εφαρμογές προς όφελος του πολίτη και εξασφαλίζοντας άλλο ένα βραβείο στον τομέα αυτό, το δεύτερο στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στα έργα που δεν υλοποιήσαμε ήταν αυτά που η αντιπολίτευση ασκώντας μικροπολιτική, έθεσε εμπόδια στην εξέλιξη σημαντικών έργων, όπως η αξιοποίηση του Κόδρα, ή της πλαζ Αρετσούς, για την οποία φέραμε την πλέον συμφέρουσα πρόταση από την ΕΤΑΔ και την απορρίψανε. Ακόμη και για το Παλατάκι! Παρουσιάσαμε την πρόταση του μουσείου φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», που μιλούσε για την αξιοποίηση του ως χώρο πολιτισμού και αναψυχής και γύρισαν την πλάτη.

Σ’ αυτήν την πόλη επιτέλους πρέπει να ομονοήσουμε και σε σημαντικά θέματα να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για το καλό της Καλαμαριάς.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία, εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχετε να αντιμετωπίσετε;

Δεν υπάρχει μία μόνο προτεραιότητα. Σκεφτείτε ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο «μαέστρος σε μία ορχήστρα», και να συντονίζει όλους τους μουσικούς. Θέλω να πω ότι θα κινηθούμε ταυτόχρονα σε έργα που ξεκινάνε, αλλά και σ’ αυτά που θα δρομολογήσουμε βάσει του σχεδιασμού που έχουμε κάνει.  Όσον αφορά στις προκλήσεις, σίγουρα η μεταμόρφωση του Κόδρα, σε πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, η ανάπλαση της πλαζ Αρετσούς, σύμφωνα με το master plan, που υπάρχει, η ενίσχυση των υποδομών ΑΜΕΑ, στο πλαίσιο των έργων που έχουμε ήδη εκτελέσει ή έχουν ξεκινήσει (αισθητηριακό πάρκο και ράμπες σε πεζοδρόμια κ.ά.).

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και κάτοικοι της περιοχής σάς κατηγορούν επίσης ότι δεν κάνατε τίποτα για να ανακληθούν οι άδειες των δύο οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι, παρά τη σχετική -ομόφωνη- απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ανοικοδομηθούν εκτάσεις που ήταν χαρακτηρισμένες ως χώροι πρασίνου. Τι απαντάτε;

Το θεωρώ τουλάχιστον υποκριτικό από πλευράς τους. Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο με τις λαμαρίνες έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες από το 2012, έχουν αναθεωρηθεί το 2016, και μέχρι το 2019 δεν προσβλήθηκαν. Είναι τραγικό ότι συζητούσαμε για το αν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα και κανείς δεν είχε σκεφτεί να κάνει μία εκτίμηση για το πόσα χρήματα απαιτούνται και αν τους ρωτήσει κάποιος δεν γνωρίζουν να απαντήσουν. Εμείς προχωρήσαμε σ’ αυτήν την εκτίμηση και σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που ζητήσαμε για την περιοχή από το ΤΕΕ αγγίζει περίπου τα 120 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα ποσό, που δεν είναι διαχειρίσιμο από πλευράς δήμου. Έχουμε κάνει πολλές επαφές με φορείς, αλλά και επαφή με όλους τους ιδιοκτήτες. Έχουμε συζητήσει για απευθείας εξαγορά και να δούμε εάν κάποια μπορούμε να τα ανταλλάξουμε. Μπορώ λοιπόν να εγγυηθώ ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε το αδόμητο της περιοχής και πιστέψτε με ότι όποτε έχουμε βάλει κάποιο στόχο πάντα στέφεται με επιτυχία. Βέβαια θέλει σύμπραξη πολλών φορέων, όπως η Περιφέρεια, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και κυρίως να απομακρύνουμε την τοξικότητα που θέλουν να επαναφέρουν κάποιοι.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Καλαμαριά; Γιατί ζητάτε να σας εμπιστευθούν ξανά οι Καλαμαριώτες;

Οι δημότες της Καλαμαριάς αποφάσισαν το 2019 να αλλάξουν σελίδα στη διοίκηση. Η πόλη δε μπορεί να επιστρέψει σε παλαιού τύπου πολιτική. Το διακύβευμα είναι το 2030. Η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη για την πορεία του δήμου. Ως διοίκηση έχουμε βάλει τις βάσεις ώστε η Καλαμαριά να αλλάξει οριστικά. Τα έργα που έχουμε σχεδιάσει είναι, σχεδόν όλα, σε φάση ωρίμανσης και οι συνδημότες μας θα δουν όλα να υλοποιούνται τα επόμενα 5 χρόνια. Το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του δήμου δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Δημιουργούμε σταδιακά κοινωνικές δομές ώστε κανένας πολίτης να μη νιώθει μόνος ή ανασφαλής. Είμαστε εδώ για όλους και η μόνη αλήθεια είναι το έργο μας.