Skip to main content

Γιατί «γυρίζονται» ξένες ταινίες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προσφέρει σήμερα τη μεγαλύτερη ενίσχυση (cash rebate) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γυρίζονται στη χώρα μας ξένες παραγωγές

Η Ελλάδα προσφέρει σήμερα τη μεγαλύτερη ενίσχυση (cash rebate) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γυρίζονται στη χώρα μας ξένες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες χολιγουντιανές, κινηματογραφικές παραγωγές. Η ενίσχυση αυτή φτάνει υπό προϋποθέσεις ακόμα και στο 40% του συνολικού μπάτζετ της κάθε ταινίας. Κι έτσι εξηγείται ο μεγάλος ...συνωστισμός ξένων παραγωγών των τελευταίων μηνών, που παρατηρείται στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα ήταν η ταινία «Αναλώσιμοι 5», παραγωγής Σιλβέστερ Σταλόνε, η οποία γυρίστηκε στην πόλη μας. Για να αποδειχθεί, για μια ακόμα φορά, ότι στον κόσμο των επενδύσεων δεν γίνεται τίποτα τυχαία και κυρίως χωρίς οικονομικό όφελος.

Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι κινέζοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, μετά τις διευκολύνσεις που τους έγιναν για την εξαγορά και του υπόλοιπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ που ήθελαν, είναι να φτάσει τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα 10 εκατ. ετησίως. Κι έτσι να καταστεί ο Πειραιώς στον μεγαλύτερο εφοδιαστικό κόμβο σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στο κομμάτι του real estate. Η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των μεγάλων ξένων funds εξαιτίας των υπεραξιών που κρύβουν τα ακίνητα στην χώρα μας, ακόμα. Κι αποδεικνύεται αυτό καθημερινά. Θα φανεί, για μια ακόμα φορά, στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, όταν θα ξέρουμε το νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου όπου στεγάζονταν παλιότερα το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ. Για την περίπτωση κινούνται σχεδόν όλα τα μεγάλα ξένα funds που έχουν παρουσία στη χώρα μας (αλλά, βεβαίως και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι).

Αρχές Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί τέλος και ο διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας. Σε αυτή τη φάση γίνεται η τελική διαβούλευση των όρων του. Εδώ, τις εξελίξεις σηματοδότησε η ανακοίνωση του κυπριακού υφυπουργείου Ναυτιλίας για μια τελευταία διαβούλευση