Skip to main content

Γρεβενά: Έναν αιώνα μετά οι αδερφοί Μανάκια επιστρέφουν στον τόπο τους

Η έκθεση φωτογραφίας με σπάνιο αρχειακό υλικό φιλοξενείται από τις 13 ως τις 22 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Αριστοτέλης Βαρσάμης» στο Δημαρχείο Γρεβενών

Για πρώτη φορά, στα Γρεβενά, παρουσιάζεται έκθεση ιστορικής φωτογραφίας των Αδελφών Γιάννη και Μίλτου Μανάκια, πρωτοπόρων κινηματογραφιστών και φωτογράφων. Οι Αδελφοί Μανάκια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αβδέλλα Γρεβενών στα τέλη του 19ου αιώνα και έμειναν στην ιστορία με τη μοναδική τέχνη τους διαπρέποντας στα Βαλκάνια.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, μεταφέρεται στα Γρεβενά η έκθεσή του «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», την οποία διοργάνωσε στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της έκθεσης στα Γρεβενά εντάσσεται στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μανάκια (Manakia Film Festival of Fine Arts).

Οι Αδελφοί Μανάκια, επιστρέφουν στον τόπο τους μετά από έναν αιώνα, μέσα από τα έργα και την τέχνη τους.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

H επιμέλεια της έκθεσης είναι της κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ).

Η έκθεση φιλοξενείται από τις 13 ως τις 22 Οκτωβρίου 2023, στην Αίθουσα Τέχνης «Αριστοτέλης Βαρσάμης» στο Δημαρχείο Γρεβενών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ., ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ήδη από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ημέρα εορτής των Ελευθερίων της Πόλης των Γρεβενών μετά την καθιερωμένη παρέλαση.

Τα Γρεβενά έχουν σημαντική συμβολή στον χώρο των Τεχνών. Είναι μια πτυχή την οποία προσδοκά να αναδείξει το Φεστιβάλ Μανάκια που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στα Γρεβενά από την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού “Ελπίδα” και το δημιουργικό γραφείο “S+ αισθeτικό”. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διοργάνωση-λίκνο δημιουργικών ιδεών και δράσεων που θα προσφέρουν εκ νέου στην αισθητική της σύγχρονης εποχής, στις Καλές Τέχνες και στον Πολιτισμό ευρύτερα.