Skip to main content

Από τα 3-5 Πηγάδια στις Χειμερινές Ολυμπιάδες: Η σημαιοφόρος της Ελλάδας μιλά στη Voria

Η Ναουσαία πρωταθλήτρια στο σκι αντοχής Μαρία Ντάνου θα είναι η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Χειμερινους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για την 3η της συμμετοχή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ναουσαία πρωταθλήτρια στο σκι αντοχής, Μαρία Ντάνου, μιλά στη Voria.gr, για τη ζωή της, από την επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας μέχρι την Λωζάνη, όπου πλέον ζει και εργάζεται, και από τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» όπου έκανε τις πρώτες τις καταβάσεις, μέχρι το Βανκούβερ, την Πιονγκτσάνγκ και τώρα το Πεκίνο.

«Είμαι πολύ περήφανη που θα σηκώσω τα χρώματα της πατρίδας μου, της Ελλάδας, την οποία και έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε κορυφαίο επίπεδο. Το να είμαι η σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής η οποία θα μπει πρώτη στο στάδιο, στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι για εμένα μια αναγνώριση των κόπων μου, είναι μια επιβράβευση τόσο για εμένα αλλά και όλων των ανθρώπων που με βοήθησαν στην πορεία μου» δηλώνει η Μαρία Ντάνου στη Voria.gr.

Η Μαρία προτού αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα ως παιδί, ήρθε σε επαφή με το βουνό και από τα 12 της, ξεκίνησε να κάνει σκι, το οποίο λάτρεψε. «Το σκι αντοχής ήρθε φυσιολογικά καθώς κατάγομαι από μια πόλη που έχει παράδοση τόσο στο συγκεκριμένο αγώνισμα όσο και στο αλπικό σκι. Είχα την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους από τον ΕΟΣ Νάουσας, που είχαν ήδη διακρίσεις και έτσι απέκτησα τα σωστά πρότυπα. Στην πορεία όταν φτάνεις σε επίπεδο παγκόσμιων πρωταθλημάτων και Ολυμπιακών, εκεί το άθλημα σαφώς γίνεται δυσκολότερο καθώς όπως είναι φυσικό είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός. Σε αυτό το επίπεδο για να καταφέρεις να διακριθείς και να πετύχεις υψηλούς στόχους θέλει να πλαισιώνεσαι από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και φυσικά προσωπικές θυσίες».

Η πορεία για την κορυφή

Αναφερόμενη σε αυτές τις θυσίες η Ναουσαία πρωταθλήτρια αναφέρει ότι ένας αθλητής για να μπορέσει να φτάσει σε ένα κορυφαίο επίπεδο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι πρέπει να στερηθεί κάποια πράγματα από την προσωπική του ζωή όπως είναι ο χρόνος, οι παρέες, οι φιλίες, οι εκδρομές, οι μικρές η μεγαλύτερες κραιπάλες. «Ένας αθλητής δεν μπορεί να χαρεί με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, φίλους, οικογένεια, αγαπημένες συνήθειες. Πάντα τρέχεις να προλάβεις την προπόνηση και κάποιον αγώνα» σημειώνει.

Σε αυτήν την προσπάθεια όπως η ίδια λέει, είχε αμέριστη συμπαράστασή από τους γονείς της, τον πατέρα της Γιάννη και την μητέρα της Ελένη καθώς και τον αδερφό της το Νίκο, ενώ μετέπειτα σημαντικό της στήριγμα μέχρι και σήμερα αποτελεί ο σύντροφός της, Κωνσταντίνος.

Χωρίς υποδομές για το υψηλό επίπεδο

Η Μαρία Ντάνου μέσα από την εμπειρία της και τις συμμετοχές της σε δεκάδες αγώνες στο εξωτερικό, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, έχει μεν υποδομές για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το σκι, για να βάλουν τα πρώτα τους θεμέλια ως αθλητές, ωστόσο όταν θα θελήσουν να ανέβουν τα σκαλοπάτια του ανταγωνισμού στη χώρα, δεν υπάρχει η απαραίτητη εξειδίκευση και οι υποδομές. «Μέχρι να φτάσω στο Βανκούβερ, έκανα προπόνηση στο Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια, που τότε ήταν σε λειτουργία. Στην πορεία δεν υπήρχε η ίδια διατήρηση, αυτό έχει επιπτώσεις σε έναν αθλητή που στοχεύει ψηλά. Πρέπει να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την προπόνησή του. Για παράδειγμα να ανέβεις στο βουνό και να βρεις την πίστα «πατημένη», να υπάρχουν υπεύθυνοι που θα φροντίζουν για αυτό αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα».

Η ίδια σημειώνει πως ήταν τυχερή γιατί έφυγε από την Νάουσα για τη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια: «Αυτό με βοήθησε για να προετοιμαστώ καλύτερα για την Ολυμπιάδα της Κορέας, και τώρα για το Πεκίνο. Θεωρώ ότι βελτιώθηκε το επίπεδό μου, οι επιδόσεις μου και μέσα από αυτές, άνοιξε και δεύτερη στις γυναίκες και από εκεί που ήμασταν 4 αθλητές στους Ολυμπιακούς, έχουμε 5 και η 2η είναι γυναίκα. Αυτό έχει και μια άλλη πτυχή καθώς δυναμώνει η ομάδα, θα τρέξουμε στο ομαδικό σπριντ».

Η ίδια εκτιμά ότι αν η ζωή δεν την οδηγούσε στην Ελβετία, δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια εξέλιξη σαν αθλήτρια. «Ζω εδώ και εργάζομαι, συνδυάζω την επαγγελματική μου καριέρα με τον αθλητισμό. Αν δεν είχα τη δουλειά μου στην Ελβετία να μπορώ να πω ότι τουλάχιστον ένα μέρος της προετοιμασίας μου, από την αρχή, θα το καλύψω οικονομικά εγώ, έτσι ώστε να δει αργότερα η Ομοσπονδία τις επιδόσεις μου ‘και να πει ναι η Μαρία είναι πολύ καλή, μια χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς θα πάω να την χορηγήσω’, θεωρώ ότι δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη» σημειώνει και προσθέτει πως όταν μετά τους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010, δεν συνέχισε για το Σότσι το 2014, λόγω των σπουδών της, πίστεψε ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε ένα κορυφαίο επίπεδο, ωστόσο τη βοήθησε σημαντικά ο τρόπος ζωής γενικότερα των ανθρώπων στη Λωζάνη, όπου όλοι όπως λέει συνεχώς κάτι κάνουν, είτε γυμνάζονται, είτε τρέχουν, είτε κάνουν ποδήλατο, είτε κολύμβηση.

Η 31χρονη αθλήτρια απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους της σε αυτούς τους Χειμερινούς αγώνες αναφέρει: «Θα τρέξω σε περισσότερα αθλήματα από κάθε άλλη Ολυμπιάδα. Θα τρέξω στο ατομικό και ομαδικό σπριντ, στα 10 χλμ αντοχής, και κάτι που ονειρεύομαι είναι να μπορέσω να τερματίσω στα 30 χλμ, που είναι σαν μαραθώνιος και γίνεται την ημέρα της τελετής λήξης των αγώνων. Σε αυτό το αγώνισμα έχω αγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά όχι σε Ολυμπιάδα».

Αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊου η Μαρία αναφέρει ότι είναι σημαντικό ότι οι διοργανωτές σε σχέση με τους Ολυμπιακούς του Τόκυο, που έγιναν χωρίς παρουσία θεατών, αποφάσισαν ότι να επιτρέψουν την παρουσία κόσμου, έστω και αν είναι μόνο Κινέζοι, με την ίδια να πιστεύει ότι θα στάδια θα είναι γεμάτα. «Οι Κινέζοι πάντα διοργανώνουν επιβλητικές διοργανώσεις. Είχα την εμπειρία να παραβρεθώ σε άλλε τρεις αγώνες μέσα από την δουλεία μου στην Κίνα, και ξέρω τι μπορούν να κάνουν. Και αυτοί οι αγώνες όπως και άλλοι σε αυτή τη χώρα θα μείνουν στην ιστορία» επισημαίνει.

Η ελληνική αποστολη

Οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακού αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου) είναι, εκτός της Μαρίας, οι Απόστολος Αγγέλης και Νεφέλη Τίτα, οι οποίοι θα αγωνιστούν επίσης στους Δρόμους Αντοχής και οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου στο Αλπικό Σκι.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Ναουσαία αθλήτρια και σημαιοφόρο, αρχηγός της Ελληνικής αποστολής είναι επίσης ένας Ναουσαίος ο Δημοσθένης Γυρούσης, ο οποίος μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).

Επισημαίνεται ότι εκτός από την συμμετοχή της στους αγώνες, η Μαρία Ντάνου επελέγη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως υποψήφια ανάμεσα σε 17 συνυποψήφιους συναθλητές της από όλο τον κόσμο για την Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ)  στις εκλογές, που θα γίνουν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων «Πεκίνο 2022».

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Ντάνου, ξεκίνησε τα πρώτα της αθλητικά βήματα στον ΕΟΣ Νάουσας, ενώ από πολύ νωρίς διάλεξε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας, ως άθλημα,  τους δρόμους αντοχής. Συμμετείχε σε δύο προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, (Βανκούβερ 2010 και Πιονγκτσάνγκ 2018), καθώς και σε πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Έχει κατακτήσει πολλές φορές τον τίτλο της Πανελλήνιας Πρωταθλήτριας είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Olympian/World Olympian Association (WOA) και εργάζεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.