Skip to main content

Οι 14 νέοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και η μεγάλη πρόκληση

Η συγκυρία φαίνεται πως είναι ευνοϊκή λόγω των χαρακτηριστικών των νεοεκλεγμένων δημάρχων για όλον τον νομό Θεσσαλονίκης.

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των νέων διοικήσεων στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης είναι η δημιουργία ενός συναινετικού σχεδίου για την επόμενη τετραετία, που θα πληροί πολύ συγκεκριμένους στόχους, θα είναι εφαρμόσιμο, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και θα αποτελείται από έργα κοινής αποδοχής.

Οι νέοι δήμαρχοι έχουν μπροστά τους δυόμιση μήνες για να συνεννοηθούν με τις άλλες παρατάξεις ώστε να είναι σε ετοιμότητα την 1η Σεπτεμβρίου. Κυρίως όμως πρέπει να ενημερωθούν σε αυτό το διάστημα για τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων προκειμένου οι παρεμβάσεις που θα υιοθετήσουν να μην είναι ανεδαφικές.

Με αυτή τη μέθοδο θα μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες αφενός να μη λειτουργήσει το δημοτικό τους συμβούλιο αφετέρου να αναλωθούν σε χαμένους σκοπούς.

Το ΕΣΠΑ που τρέχει ολοκληρώνεται το 2023, όταν δηλαδή θα τελειώσει και η θητεία τους. Στο μεσοδιάστημα θα γίνεται η προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Συνεπώς τα περιθώρια για πολλά νέα έργα είναι ήδη στενά, ενώ κατά βάση ο σχεδιασμός θα αφορά εν πολλοίς στις επόμενες διοικήσεις.

Αυτές οι διαμορφωμένες συνθήκες, τα δεδομένα, μπορεί να μην αφήνουν περιθώρια για πολλούς ελιγμούς και πειραματισμούς (σίγουρα όχι για αποτυχίες), αποτελούν από την άλλη μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ορθότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, για συνολικότερο σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη και για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των δήμων.

Είναι κοινή η παραδοχή άλλωστε ότι τα μείζονα προβλήματα είναι διαδημοτικά και απαιτούν συνολικές λύσεις.

Είναι ευχάριστο όμως και αισιόδοξο το γεγονός ότι στους δήμους αυτή τη φορά έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό νέους ανθρώπους για δημάρχους οι οποίοι έχουν παράλληλα μια εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, έχουν πολιτική κατάρτιση και τις απαραίτητες τεχνοκρατικές βάσεις και κυρίως αυτοδιοικητικό προσανατολισμό.

Οι παλαιότεροι και επανεκλεγμένοι έχουν αποδείξει ότι η αυτοδιοίκηση είναι προτεραιότητα ζωής. Λάζαρος Κυρίζογλου, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Σίμος Δανιηλίδης, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Θόδωρος Παπαδόπουλος και Διαμαντής Λιάμας δεν ξέρουν μόνο τα των δήμων τους, αλλά διαθέτουν πολύ μεγάλη κατάρτιση επί των αυτοδιοικητικών ζητημάτων και γνωρίζουν και την αξία των διαδημοτικών συνεργασιών και την κουλτούρα και τον τρόπο για να τις πετύχουν.

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιάννης Δαρδαμανέλης, Γιώργος Τσαμασλής, Γιάννης Ταχματζίδης, Παντελής Τσακίρης, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης και Κλεάνθης Μανδαλιανός έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Ορισμένοι έχουν ήδη πορεία στην αυτοδιοίκηση, όπως οι κ.κ. Ζέρβας, Τσαμασλης και Ταχματζίδης. Άλλοι έχουν πολιτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές αναφορές και αποτελούν δημοφιλή πρόσωπα με διαδρομή στις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικά ικανά, σε συνδυασμό με τη φρεσκάδα τους, για να δώσουν στη Θεσσαλονίκη αυτό που δεκαετίες τώρα είναι το ζητούμενο. Τη συνεργασία όλων για το καλό του πολεοδομικού συγκροτήματος, για την αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και για την ανάπτυξη και την άρση των ανισοτήτων στην εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος περιοχή. Είναι η μεγάλη πρόκληση και για τους ίδιους και για τη Θεσσαλονίκη.