Skip to main content

Κίνδυνος για υγειονομική βόμβα στη Διεύθυνση Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής πρέπει να εξασφαλίσουν βεβαίωση για την ειδικότητά τους με βάση τη σειρά προσέλευσης, γεγονός που συνεπάγεται συνωστισμό.

Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των αποφοίτων του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι, μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις βεβαιώσεις για την άσκηση ιατρικής ειδικότητας που θα κάνουν μετά την αποφοίτησή τους.

Η αγωνία τους έχει να κάνει με τη διαδικασία με την οποία χορηγούνται οι βεβαιώσεις καθώς οι ειδικότητες δίδονται με βάση τη σειρά προσέλευσης. Αυτό συνεπάγεται πολύωρο συνωστισμό έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνθήκες που με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβαρυντικές, τόσο για τους αποφοίτους, όσο και για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας.  

Χθες Τετάρτη, περίπου 250 απόφοιτοι έλαβαν από το τμήμα Ιατρικής το πιστοποιητικό αποφοίτησης το οποίο είναι απαραίτητο για να πάρουν στη συνέχεια τη βεβαίωση της άσκησης ιατρικής ειδικότητας. Λόγω των συνθηκών το τμήμα Ιατρικής απέστειλε τα πιστοποιητικά στους αποφοίτους ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χορήγηση βεβαιώσεων άσκησης ιατρικής ειδικότητας θα γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία και με βάση τη σειρά προσέλευσης. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης δήλωσε στην Voria.gr ότι “το ΑΠΘ συμμεριζόμενο τις επιδημιολογικές συνθήκες θα αποστείλει ηλεκτρονικά στους τελειόφοιτους τα απαραίτητα έγγραφα. Από κει και πέρα η διαδικασία για τη βεβαίωση άσκησης ειδικότητας γίνεται από τη Διεύθυνση Υγείας”.

Απόφοιτος της Ιατρικής, μιλώντας στην Voria.gr εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το τι πρόκειται να γίνει στις 14 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία ορίστηκε να δοθούν οι βεβαιώσεις άσκησης ιατρικής ειδικότητας. “Είμαστε περίπου 250 και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, οι απόφοιτοι μαζεύονται συνήθως από το προηγούμενο βράδυ έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας για να πιάσουν σειρά προκειμένου να προλάβουν να πάρουν τις καλές ειδικότητες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 250 άνθρωποι θα παραμείνουμε στριμωγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον, για περισσότερες από δώδεκα ώρες για να πάρουμε το πολυπόθητο χαρτί. Καταλαβαίνετε τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας τέτοιος πολύωρος συνωστισμός με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Υγείας στην Αττική έχει δρομολογήσει διαδικασία ώστε η κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών από τους απόφοιτους να γίνει ψηφιακά για να αποφευχθεί ο όποιος υγειονομικός κίνδυνος. Στην αντίστοιχη Διεύθυνση όμως της Θεσσαλονίκης η παραλαβή των βεβαιώσεων άσκησης ιατρικής ειδικότητας θα γίνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Σοφοκλής Κουρτίδης “ο νόμος δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε καμία άλλη διαδικασία. Ορίζει ότι οι βεβαιώσεις για την ειδικότητα δίνονται με βάση τη σειρά προσέλευσης, συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούμε δυστυχώς να ορίσουμε άλλη διαδικασία”. Ερωτηθείς για τη διαδικασία την οποία προτίθεται να ακολουθήσει η Διεύθυνση Υγείας στην Αττική ο κ. Κουρτίδης είπε πως επικοινώνησε μαζί τους για να δει εάν όντως υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα. “Για πρώτη φορά η Αθήνα ξεκινά κάτι δοκιμαστικά αλλά ακόμη δεν μας είπαν τι ακριβώς θα είναι. Είμαστε σε επικοινωνία, εάν όντως προκύψει κάτι το οποίο μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χωρίς να παραβιάζει το νόμο, θα το δούμε. Πάντως, μέχρι στιγμής, πανελληνίως πουθενά δεν δοκιμάστηκε κάτι διαφορετικό”.

Ο κ. Κουρτίδης σημειώνει επίσης ότι οι βεβαιώσεις ιατρικής ειδικότητας ορίστηκε να δοθούν πανελλαδικά στις 14 Αυγούστου. “Πέρα από τη βεβαίωση λήψης πτυχίου οι απόφοιτοι θα πρέπει να έχουν και δύο έγγραφα από τον Ιατρικό Σύλλογο, τη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος και την εγγραφή τους στο σύλλογο. Αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος θα τα στείλει στους αποφοίτους ηλεκτρονικά, στις 3 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου. Εμείς στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουμε τις βεβαιώσεις άσκησης ιατρικής ειδικότητας στους αποφοίτους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα μείνουν εδώ 15 άνθρωποι ώστε όλη αυτή η διαδικασία να τελειώσει μέσα σε τέσσερις με πέντε ώρες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και κυρίως φροντίζοντας να μην αδικηθεί κανένας”, σημειώνει ο κ. Κουρτίδης.

φωτογραφία αρχείου