Skip to main content

Λαϊκή Συσπείρωση: Προκλητική η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη

Κριτική από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα της παραχώρησης της βίλας Πετρίδη

Ως απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια χαρακτηρίζει η παράταξη της Λαϊκής Συσεπρίωσης την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας καθώς όπως λέει «υποδηλώνει ευρύτερους σχεδιασμούς διοίκησης δήμου και κυβέρνησης».

Μάλιστα η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης επικρίνει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης ενώ τη προηγούμενη μέρα έγινε σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, με τεράστια προβλήματα, το Β’ διαμέρισμα, χάνει τη δυνατότητα ενός αναγκαίου χώρου πολιτιστικής δημιουργίας.  
Τέτοια ιδρύματα δεν προάγουν τη φιλία και αλληλεγγύη των νέων αλλά  τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που τους επιφυλάσσει ένα κατασκότεινο μέλλον στην εργασία, τη παιδεία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες. Οι «ανταλλαγές» νέων σπουδαστών, ειδικευόμενων, εργαζόμενων διευκολύνουν τη μετανάστευση άνεργων σαν πάμφθηνων μισοειδικευμένων εργαζόμενων για τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων.
Προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και τη παρουσία της Γερμανίας, στη κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Όπου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λ.π.), κυβερνήσεων Ελληνικών και ξένων για  οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της περιοχής (μέσω δήμων, περιφερειών, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, ΜΜΕ σύμφωνα με αναφορά του Στέητ Ντηπάρτμεντ) για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η συζήτηση για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έδωσε την ευκαιρία σε πρεσβευτές, υπουργούς και τον Πρόεδρο της Γερμανίας να αρνηθούν για μια ακόμα φορά τις Γερμανικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στη κατοχή προβάλλοντας, σαν εναλλακτική, παρόμοια ιδρύματα «πατώντας» στην άρνηση ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να τις διεκδικήσουν».

«Μετά την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία (βήμα για «δημοτικοποίηση» δηλ. ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας), η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη υλοποιεί συνολικότερες δεσμεύσεις κυβέρνησης και δήμου, στα πλαίσια της διαβόητης Ελληνογερμανικής Ένωσης Γερμανικών – Ελληνικών δήμων, για παραπέρα διείσδυση γερμανικών συμφερόντων (σε συνεργασία με εγχώρια) στα οικονομικά φιλέτα της τοπικής διοίκησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου έπονται η ανακύκλωση, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, η παραγωγή ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα γίνεται λόγος για συστηματική υποβάθμιση της περιοχής  του Β’ διαμερίσματος απ’ όλες τις κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές χαρακτηρίζοντάς το «προαπαιτούμενο για να παραδοθούν «κοψοχρονιά» φιλέτα της περιοχής σε μεγαθήρια (Cisco, Pfizer, Teleperformance κ.λ.π.)».

Ακόμα επισημαίνει πως τεράστιες ευθύνες για τη συγκεκριμένη κατάληξη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι έργο της κυβέρνησης του.

«Αρνήθηκε ουσιαστικά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στην υποβάθμιση της περιοχής συνέβαλε ο αγαπημένος της κ. Μπουτάρης. Ενώ το ΚΙΝΑΛ διαμαρτύρονταν για καθυστέρηση δημιουργίας του ιδρύματος», λέει η Λαϊκή Συσπείρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δήμαρχος δεν είναι «ιδιοκτήτης» της πόλης για να  παραχωρεί τμήματα της. Πρέπει να αναφέρεται στο εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ελληνογερμανική Ένωση. Ο δήμος δεν (πρέπει να) είναι υποκάστημα της κυβέρνησης, τροχονόμος επιχειρηματικών ή κρατικών συμφερόντων», ζητώντας την αναστολή παραχώρησης της Βίλας άμεσα.