Skip to main content

Λαϊκή Συσπείρωση: Προβλήματα σε βρεφονηπιακούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και του Κωνσταντίνου Ζέρβα εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης.

Σοβαρά προβλήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση, έπειτα από περιοδεία δημοτικών και τοπικών συμβούλων στους βρεφικούς σταθμούς Τριανδρίας και Ξηροκρήνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για τα βρέφη χρήση μάσκας, το μοναδικό μέτρο της κυβέρνησης για το “ασφαλές” άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να αναπληρώσει τα τεράστια κενά, να καθησυχάσει την ανησυχία γονιών και εργαζόμενων».

Σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση: 

  • «Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης, δεν έγιναν τέστ στους εργαζόμενους.
  • Παρατείνονται οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας (με κριτήριο τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας σε συνθήκες πανδημίας) ενώ μόλις τη προηγούμενη βδομάδα, η δημοτική αρχή άρον – άρον προκήρυξε θέσεις λίγων μηνών όταν η ανάγκη συστηματικής καθαριότητας απαιτεί πολύ περισσότερους και μόνιμους εργαζόμενους.
  • Η μέχρι τώρα διάψευση της «πανηγυρικής» εξαγγελίας της δημοτικής αρχής για έναρξη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής από φέτος, μπορεί να εμφανίζει μειωμένο των εγγεγραμμένων παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ωστόσο αναστατώνει χιλιάδες γονείς που «βρέθηκαν στο αέρα» που πήραν τα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς και τα έγραψαν σε νηπιαγωγεία τα οποία είναι αμφίβολο αν και πως θα λειτουργήσουν. Κι’ αν ακόμα λειτουργήσουν θα είναι μέσα σε κοντεϊνερ στις αυλές των σχολείων : Ότι χειρότερο για τον συγχρωτισμό των παιδιών, τον αναγκαίο αερισμό των τάξεων κ.λ.π. Η «σύγχρονη» παιδεία με νόμο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμογή ΝΔ, συντελείται μέσα σε σιδερένια κλουβιά».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση εξάντλησε επιχειρήματα και χρόνο για να κουνάει το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης, αποκρύπτοντας τη συλλογική – πολιτική ευθύνη της ότι είναι η πολιτική της που οδηγεί σε συνωστισμούς.. Πρόκειται για συνέχιση (και μέσα σε πανδημία) της προηγούμενης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν σε κλείσιμο πολλών παιδικών σταθμών, στο κίνδυνο να κλείσουν ακόμα περισσότεροι, να οδηγηθούν χιλιάδες γονείς στους πανάκριβους ιδιωτικούς σταθμούς».

Παράλληλα, μέσω της ανακοίνωσης εξαπολύει πυρά κατά του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Ισάξια και η ευθύνη της διοίκησης Ζέρβα που δεν έκανε ούτε βήμα για εξεύρεση και δέσμευση χώρων για τη λειτουργία νέων παιδικών σταθμών με ολιγάριθμα τμήματα, προσλήψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Αντί για διεκδίκηση κονδυλίων και προσλήψεων αρκέστηκε σε «τζούφιες» διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά, εξαντλώντας την «περί υγιεινής» αυστηρότητα της στις (εκτός δημοσιότητας) τηλεδιασκέψεις του δημοτικού συμβουλίου», τονίζεται.

«Είναι ανάγκη σήμερα, οι γονείς οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουν την ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

  •  Με δέσμευση χώρων για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και της προσχολικής αγωγής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  •  Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων ΕΣΠΑ.
  • Μόνο οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ολιγομελή τμήματα με μειωμένη αναλογία παιδιών – παιδαγωγών, να εξασφαλίσουν την αποφυγή επικίνδυνων συγχρωτισμών.
  •  Με μαζική, περιοδική εξέταση και τέστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη (και κόστος) του κράτους. Με πρόσληψη παιδιάτρων και γιατρών εργασίας, με αξιοποίηση των δημοτικών ιατρείων», καταλήγει η ανακοίνωση.