Skip to main content

Δέσμευση Λεκάκη: Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για την καθημερινότητα

Επανέλαβε πως η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» είναι μια νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από ένα κομμάτι της «Πρωτοβουλίας» και της διοίκησης του δήμου

Ανοιχτός σε συνεργασίες την επομένη των εκλογών εμφανίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης σε απευθείας διαδικτυακή συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσα από τη σελίδα του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη» στο Facebook (δείτε εδώ).

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τυχόν προεκλογικές συνεργασίες ο κ. Λεκάκης ξεκαθάρισε πως η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» θα είναι στις εκλογές και όποιος θέλει μπορεί να συνεργαστεί μαζί της.

«Εμείς θα δηλώσουμε παρών στις εκλογές ως παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρώτη». Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να έρθει να συνεργαστεί μαζί μας, εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε πως ως διοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου θα συνεργαστεί με όλους εκτός από τα άκρα και χαρακτήρισε κακό νόμο για την αυτοδιοίκηση τον «Κλεισθένη». 

O κ. Λεκάκης επανέλαβε πως η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» είναι μια νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από ένα κομμάτι της «Πρωτοβουλίας» και της διοίκησης του δήμου. «Είμαστε μια νέα παράταξη, δεν είμαστε συνέχεια της «Πρωτοβουλίας» αλλά είμαστε ένα κομμάτι της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι ως δήμαρχος θα διεκδικεί με το ίδιο σθένος όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι δεν είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αφορά την Κεντρική Κυβέρνηση και τους Υπουργούς. «Η Συμφωνία έχει κλείσει και έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, δεν είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας δήμαρχος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στα θέματα συνεργασίας σε σχέση με τη Συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε τη «Διπλωματία των Πόλεων». Εμείς θα δουλεύουμε για το καλό της πόλης μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και την κριτική που δέχθηκε για την πρότασή του για τον θεσμό «Δήμαρχος της Νύχτας» έκανε λόγο για δαιμονοποίηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Ναι θέλουμε να υπάρχει σωστή διέλευση όλων των πεζών και σεβασμός στον χώρο από τους καταστηματάρχες. Αλλά θέλουμε να ορίσουμε και κανόνες τους οποίους θα τους τηρούν», σημείωσε. Ερωτηθείς για το τι έχει κάνει η διοίκηση και ο ίδιος όταν ήταν αρμόδιος αντιδήμαρχος έφερε ως παράδειγμα την πλατεία Αριστοτέλους και το πως παραμένει πλέον ανοιχτές οι στοές. «Ναι, υπάρχει παραβατική συμπεριφορά και θα την λύσουμε», υπογράμμισε.

Κάλεσε όσους αντέδρασαν να ενημερωθούν για το ποια είναι αναλυτικά η πρότασή τους και πως εφαρμόζεται σε πόλεις του εξωτερικού.

Ο κ. Λεκάκης επανέλαβε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει τον τομέα της Καθαριότητας και αναφερόμενος στις προτάσεις του παρουσίασε την πρόταση για Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για θέματα καθημερινότητας και ειδικά καθαριότητας. Ακόμη έκανε γνωστό πως το πρόγραμμά του προβλέπει επέκταση του συστήματος υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων σε όλο το δήμο.

Είπε πως θα πρέπει να υπάρχει Δημοτική Αστυνομία στους δρόμους 365 μέρες το χρόνο και για αυτό πρέπει να υπάρχει επαρκής δύναμη προσωπικού.

Επίσης, κατέθεσε την πρόταση κάθε σχολείο να είναι και ΚΔΑΠ κάτι που θα φέρει πόρους ώστε να συντηρούνται κατάλληλα τα σχολικά κτήρια.