Skip to main content

Πιο κοντά Ισραηλινοί στο καινοτομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης

Ιδανική περιοχή η Θεσσαλονίκη για να δημιουργηθούν υποκαταστήματα που θα ασχολούνται με την έρευνα, λένε οι Ισραηλινοί - Κοινές δράσεις μέσω Horizon

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Προηγμένα Υλικά και οι μέθοδοι επί των Προηγμένων Υλικών, η Αγροβιοτεχνολογία και οι Μεταφορές είναι οι τομείς πρώτιστου ενδιαφέροντος για τις ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν την αξιοποίηση του καινοτομικού συστήματος της Θεσσαλονίκης για να προωθήσουν τις εφαρμογές τους.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο τριήμερο η ερευνητική και επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στο Τελ Αβίβ, ως συνέχεια της προ ολίγων μηνών επίσκεψης αντιπροσωπείας από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε προς τον πρόεδρο της ΑΖΚ ΑΕ κ. Κυριάκο Λουφάκη ο επικεφαλής του Συστήματος Καινοτομίας του Ισραήλ κ. Ααρών Ααρών οι ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και εγνωσμένης καινοτομίας πραγματοποιούν μέρος της εξέλιξης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε 20 χώρες. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδανική περιοχή για να δημιουργήσουν υποκαταστήματα που θα ασχολούνται με την έρευνα. Βέβαια, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πρέπει να προηγηθούν κοινά project μετά επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια των επαφών στο Τελ Αβίβ συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις στο πρόγραμμα Horizon 2020, που επιδοτεί γι’ αυτό το σκοπό η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός του κ. Ααρών για την προοπτική συνεργασίας Τελ Αβίβ – Θεσσαλονίκης που όπως είπε στον κ. Λουφάκη προτίθεται να ενημερώσει άμεσα θα το θέμα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζανιν Νετανιάχου, ο οποίος άλλωστε προ ολίγων μηνών είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Από ελληνικής πλευράς στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκο Λουφάκη, ο κ. Δημήτρης Τζοβάρας και ο κ. Νότης Αργυρίου από το ΕΚΕΤΑ, ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Σωτήρης Σιάγας από την θερμοκοιτίδα i4G, η κ. Φώφω – Μιμή Σαλτιέλ από τον συνεργατικό χώρο COHO, καθώς και τέσσερις εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, από τον όμιλο Redestos, ο κ. Νίκος Σαλπιγκίδης, από τον όμιλο ALUMIL, ο κ. Διονύσης Μάλιαρης από τη Sunligth και ο κ. Κώστας Λιαρετίδης από την Kleemann.