Skip to main content

Μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται

Η Bollore Transport and Logistics θέλει να μπει ως partner στις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τα επόμενα τρία μεγάλα περιφερειακά λιμάνια.

Μπορεί δημοσιονομικά, το πλήγμα που κατάφερε στην ελληνική (και στην παγκόσμια) οικονομία η πανδημία του κορωνοιού, να ήταν απίστευτο, ωστόσο, κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει επόμενη μέρα αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Υπό την έννοια της κινητικότητας, για νέες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, που δίνουν κάποια προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες και η γαλλική εταιρεία Bollore Transport and Logistics θέλει να μπει ως partner σε μια από τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τα επόμενα τρία μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεγάλο παίκτη της διεθνούς σκηνής, υπό την έννοια ότι έχει παρουσία σε κρίσιμα, κυρίως ασιατικά, λιμάνια, ως διαχειριστής. Κι επειδή η συγκρότηση των κοινοπραξιών που θα διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα assets μπαίνει στην τελική της ευθεία, οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ωστόσο και ρωσικά κεφάλαια φαίνεται να βλέπουν προς την ελληνική πλευρά. Οι πληροφορίες λένε μιλούν για το ενδεχόμενο να αποκτήσει παρουσία και στην Ελλάδα η ρωσική αλυσίδα discount Mere. Ηδη, οι πρώτες διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει και η απόφαση της κρίνεται ώριμη. Οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες είσοδοι στον χώρο, όπου στο παρελθόν προσπάθησαν κι άλλοι ξένοι παίκτες αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Όμως κι εγχώριοι παίκτες φαίνεται να αναλαμβάνουν δράση ή τουλάχιστον να το επιχειρούν. Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι μια ακόμα προσπάθεια διάσωσης του εργοστασίου της Shelman στον νομό Ροδόπης βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες επιχειρείται να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης της επένδυσης από συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, που εξετάζει την περίπτωση.

Όμως την πραγματική ανάσα στην αγορά θα δώσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εκεί ολοκληρώνεται οσονούπω η θητεία του προέδρου, του CEO και μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Και το ερώτημα της αγοράς είναι: Τι σκοπεύει να κάνει με την περίπτωση τους η κυβέρνηση; Θα ανανεώσει και ποιων την θητεία; Ήδη, ακούγονται πολλά.