Skip to main content

Μια εβδομάδα να το ξανασκεφτούν έχουν οι υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη

Έχουν μια εβδομάδα μπροστά τους ώστε να αναστοχαστούν, να αναθεωρήσουν στόχους και να επιδιώξουν συγκλίσεις. Για το καλό τους, για το καλό της πόλης

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι και όλοι οι υπόλοιποι είναι υποψήφιοι αντιδήμαρχοι! Το άκουσα να το λέει δήμαρχος του πολεοδομικού συγκροτήματος, από αυτούς που έχουν στο τσεπάκι την επανεκλογή τους, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό υποψηφιοτήτων που έχει πυροδοτήσει η απλή αναλογική.

Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης με περισσότερους από είκοσι υποψηφίους δημάρχους. Αλήθεια, πόσοι απ’ αυτούς πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου; Είναι ζήτημα εάν υπερβαίνουν τους πέντε. Και οι υπόλοιποι; Τι προσδοκούν; Σε τι ακριβώς προσβλέπουν; Ποιος είναι ο στόχος τους;

Είναι προφανές ότι οι «υπόλοιποι» δεν εντάσσονται όλοι στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν υποψήφιοι ή ακριβέστερα, πολιτικοί χώροι που στόχος τους είναι να υπηρετήσουν τις ιδέες τους από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και από το τελευταίο έδρανο της αντιπολίτευσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν για παράδειγμα οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και ενδεχομένως και ενός, δύο ακόμη πολιτικών χώρων.

Η πλειονότητα, όμως, των υπολοίπων συνδυασμών είναι κινήσεις κυρίως προσωποπαγείς, υποκινούμενες είτε από προσωπικές στρατηγικές είτε από υπερβάλλοντα ναρκισσισμό. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι περισσότεροι από δέκα στον δήμο Θεσσαλονίκης, κινούμενοι τόσο στο κεντροδεξιό όσο και στο κεντροαριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος.

Η πλέον προφανής προσωπική στρατηγική εν προκειμένω (ο ναρκισσισμός είναι αλλουνού αρμοδιότητα…) είναι η εξασφάλιση ενός ταπεινού 2%, 3% ή και 4%, το οποίο εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο κι από κει κι έπειτα, αναλόγως των αποτελεσμάτων, ακόμη και αυτό το ισχνό ποσοστό μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο μέγεθος για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, ο υποψήφιος δήμαρχος ο οποίος κατάφερε μετά βίας να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο, θα αναγορευτεί σε ρυθμιστικό παράγοντα, απαιτώντας θέση εξουσίας, κατά προτίμηση αμειβόμενη.

Όμως, οι αμειβόμενες θέσεις είναι λιγοστές και δεν τους χωρούν όλους. Πέραν αυτού, ορισμένοι από τους σημερινούς υποψηφίους δημάρχους είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρουν καν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι. Τον τελικό αριθμό των ψηφοδελτίων που θα λάβουμε στα χέρια μας, μπαίνοντας στο παραβάν, θα τον πληροφορηθούμε τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου όταν εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών.

Συνεπώς, οι υποψήφιοι έχουν άλλη μια βδομάδα μπροστά τους προκειμένου να αναστοχαστούν, να αναθεωρήσουν τους στόχους τους και να επιδιώξουν συγκλίσεις και συνεργασίες με όμορους ιδεολογικά συνδυασμούς. Για το δικό τους καλό πρωτίστως, αλλά και για το καλό της πόλης.