Skip to main content

ΝΔ: Κοστολογημένο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να διαχειρίζεται τη φτώχεια που ο ίδιος προκάλεσε, μοιράζοντας επιδόματα σε αυτό που θεωρεί εκλογικό του ακροατήριο, σχολιάζει η ΝΔ

Για τις τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες αναδείχθηκαν με την παρουσία στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Όπως σημειώνει, «αυτές δεν είναι μόνον ότι η ΝΔ έχει ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, ενώ ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αποσπασματικά μέτρα μέσα στον πανικό του. Η ίδια η στόχευσή είναι εντελώς διαφορετική και την έχουν ήδη καταλάβει οι πολίτες».

«Η ΝΔ θα μειώσει αμέσως και δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες γιατί μόνον έτσι μπορεί να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.  

»Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να διαχειρίζεται τη φτώχεια που ο ίδιος προκάλεσε, μοιράζοντας επιδόματα σε αυτό που θεωρεί εκλογικό του ακροατήριο, γιατί θέλει εξαρτημένους από τον ίδιο πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δώσει πολλές ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες γιατί μόνον έτσι θα αμβλυνθούν οι σημερινές κοινωνικές ανισότητες.  

Τα βασικά μέτρα που προτείνει η ΝΔ:

Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης εργαζομένων και εργοδοτών θα έχει πολλές μορφές με στόχο πάντα την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, η ΝΔ δεσμεύεται για:

⦁    Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. εντός τετραετίας
⦁    Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.  
⦁    Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
⦁    Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
⦁    Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
⦁    Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα.
⦁    Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.
⦁    Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

»Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνεται είναι απολύτως κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος της αλλαγής του μείγματος πολιτικής προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή μεσοσταθμικά 1,5 δις το χρόνο. Κάποιες από τις παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%) και κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% σήμερα).

»Τα απαραίτητα χρήματα θα εξοικονομηθούν από πολλές και διαφορετικές πηγές και χωρίς απολύσεις στο δημόσιο. Από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών την πρώτη διετία μπορούν να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ.  Ο στόχος εξοικονόμησης 1 δις κάθε χρόνο είναι απολύτως εφικτός με το νοικοκύρεμα του κράτους και βέβαια με την αναλογία μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που θα θεσπιστεί στο Δημόσιο. Και μόνο από την δραστική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την περιστολή δαπανών από τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσων οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσέλαβαν με πελατειακά κριτήρια για ψηφοθηρικούς λόγους εξοικονομείται ένα τεράστιο ποσό.

»Από εκεί και πέρα μετά τα δύο χρόνια η πολιτική αυτή θα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και μαζί με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο ΦΠΑ για παράδειγμα έφερε περισσότερα έσοδα το 2014, όταν μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

»Με τέτοιες παρεμβάσεις θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργηθεί πραγματικός δημοσιονομικός χώρος. Όχι μέσω υπερφορολόγησης και ασφυξίας στην πραγματική οικονομία όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

»Παράλληλα, τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά διώχνουν και επενδυτές που φτάνουν στη χώρα. Όπως ήδη ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης  θα υπάρξει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα γραφείο, μια ομάδα ανθρώπων, θα έχει την κεντρική ευθύνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Όπως επισπεύτηκε ο χρόνος  στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι θα γίνει και τώρα. Γιατί όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και τώρα υπάρχει εθνικός λόγος».