Skip to main content

Οι προκλήσεις για τον βορειοελλαδικό οίνο στην εποχή του κορωνοϊού

Ανάγκη η στροφή των οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας και στη λιανική, μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών που έφερε ο Covid-19

Αιχμή του δόρατος για το ελληνικό κρασί, και μάλιστα με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, αποτελεί ο βορειοελλαδικός αμπελώνας, με τα οινοποιεία της περιοχής να συνιστούν τα τελευταία χρόνια το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής αγοράς οίνου, όπως σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Στέλλιος Μπουτάρης.

Αν και η πανδημία έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά και στις εξαγωγές –εκτιμάται ότι συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές έχουν χάσει ένα 60% από τις αρχές του έτους- ο κ. Μπουτάρης είναι αισιόδοξος πως στην επόμενη μέρα τα βορειοελλαδικά οινοποιεία θα ανακτήσουν τη δυναμική τους, προσαρμοζόμενα στις νέες συνθήκες. Άμεση ανάγκη είναι η στροφή στη λιανική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αφού ο Covid-19 έφερε νέες συνήθειες και ο κόσμος έμαθε να πίνει κρασί και στο σπίτι του. Άλλωστε, η εστίαση έχει δεχθεί μεγάλο χτύπημα και ήταν το πεδίο στο οποίο οι Βορειοελλαδίτες οινοποιοί είχαν αναπτύξει κυρίως δράση, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό. «Ακόμα κι αν περάσει η πανδημία, τα πράγματα έχουν πια αλλάξει και πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε» εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως τα μικρότερα οινοποιεία εμφανίζονται ανθεκτικά μέσα στις κρίσεις και θα πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις, αφού είναι πιο ευέλικτα, εστιάζουν στον οινοτουρισμό, αλλά και στον τοπικό χαρακτήρα των οίνων τους. Σήμερα ο κλάδος στη Βόρεια Ελλάδα μετρά περισσότερα από 300 οινοποιεία.

Ο πρόεδρος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Στέλλιος Μπουτάρης

 

Η οινική κουλτούρα

Η δυναμική του βορειοελλαδικού αμπελώνα δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη. Άλλωστε, δύο από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, Μπουτάρης και Τσάνταλης, αναπτύχθηκαν από πολύ παλιά στη Βόρεια Ελλάδα, επένδυσαν σε κόσμο και σε αμπελώνες και δημιουργήθηκε έτσι μια κουλτούρα στο εμφιαλωμένο κρασί, καλλιεργώντας το έδαφος και για την εμφάνιση άλλων οινοποιείων. «Σε όποιο εστιατόριο κι αν πας στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στην τελευταία ταβέρνα, υπάρχει εμφιαλωμένο κρασί, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο σε άλλες περιοχές της χώρας» λέει ο πρόεδρος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος.

Ο βορειοελλαδικός αμπελώνας όμως δεν έμεινε προσκολλημένος στο παρελθόν. Οι νέες γενιές, τα παιδιά των παλαιότερων οινοποιών εξελίσσουν την παράδοση, μέσα από σπουδές αξιώσεων και νέες, σύγχρονες οπτικές, κάτι που στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. «Η Θεσσαλονίκη είναι κρασομάνα» λέει χαρακτηριστικά ο Στέλλιος Μπουτάρης.

Σημαντική όμως είναι και η εξωστρέφεια των βορειοελλαδικών οίνων, στην οποία έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια, με τις εξαγωγές από την περιοχή να αποτελούν ένα σεβαστό κομμάτι των εθνικών εξαγωγών οίνου. Με βασικές αγορές τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το βορειοελλαδικό κρασί εξερευνά συνεχώς νέα πεδία και κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό. Όμως η σημαντική μείωση των εξαγωγών εξαιτίας του κορωνοϊού αλλάζει και τα δεδομένα, καθώς, όπως λέει ο κ. Μπουτάρης, τόσο τα βορειοελλαδικά όσο και γενικότερα τα ελληνικά κρασιά ήταν τοποθετημένα κυρίως στην εστίαση στο εξωτερικό, η οποία επλήγη, και όχι στη λιανική που άντεξε μέσα στην πανδημία.



Ο ρόλος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και προώθηση του βορειοελλαδικού αμπελώνα παίζει σταθερά η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ή αλλιώς «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», που στα 27 χρόνια της ιστορίας της, κατάφερε να καλλιεργήσει μια συλλογική αντίληψη στον κλάδο και καθιέρωσε τον οινοτουρισμό και τα οινοτουριστικά δίκτυα και εκδηλώσεις-θεσμούς όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» και τα «ΒορΟινά», αλλά και τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προωθεί με μια σειρά δράσεων το βορειοελλαδικό κρασί και συμβάλλει στη δημιουργία οινικής κουλτούρας και στην εκπαίδευση του κοινού μέσω σεμιναρίων και γευσιγνωσιών.

Μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου η Ένωση θα καταθέσει φάκελο για να διεκδικήσει ένα κοινοτικό πρόγραμμα για την εσωτερική αγορά, ύψους 544.000 ευρώ με βάθος τριετίας, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση του ποιοτικού κρασιού ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βόρειας Ελλάδας και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχει πλέον 31 μέλη, μετά και την πρόσφατη προσθήκη δύο νέων, ενώ υπάρχει γενικά κινητικότητα και για καινούριες εισόδους.

«Δουλεύουμε μαζί, είμαστε μια συμπαγής ομάδα, οικονομικά υγιής, δίνουμε έμφαση στον οινοτουρισμό και συνεχίζουμε» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης.