Skip to main content

ΟΕΕΘ: Να θεσμοθετηθούν 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο

Η πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Κ. Ιακώβου, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Την πρόταση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης πως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει θεσμοθετηθεί ο 13ος και 14ος μισθός καθολικά στον δημόσιο τομέα, καταθέτει ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Με τις τελευταίες αλλαγές σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ανά εργαζόμενο, εκ του οποίου μόνο ένα μικρό μέρος καταλήγει τελικά στον εργαζόμενο και δεν επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, αναφέρει ο κ. Ιακώβου.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιακώβου δήλωσε: «Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε και ο κάθε μικρομεσαίος επαγγελματίας θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 80 ευρώ το μήνα τουλάχιστον ανά εργαζόμενο. Από αυτά σχεδόν τα 27 ευρώ αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και τα 53 ευρώ καταλήγουν τελικά στον εργαζόμενο.

» Όπως γίνεται αντιληπτό συζητάμε μεν για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση αλλά στην πραγματική οικονομία και στην αγορά αποτυπώνεται διαφορετική εικόνα. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα μετά τον ιδιωτικό να ακολουθήσει και ο δημόσιος τομέας; 

» Προτείνουμε να θεσμοθετηθεί άμεσα από την κυβέρνηση ο 13ος και 14ος μισθός σε όλο τον δημόσιο τομέα όπως ακριβώς ισχύει και στον ιδιωτικό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να υπάρξει τόνωση της αγοράς και σιγά σιγά να επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα».