Skip to main content

Οι τέσσερις νέες ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης (vid)

Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες, παρουσία Πλεύρη - Μεταξύ αυτών η πρώτη στην Ελλάδα υβριδική ρομποτική αίθουσα

Τις τέσσερις νέες ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες, μεταξύ των οποίων είναι και η πρώτη στην Ελλάδα υβριδική ρομποτική αίθουσα, εγκαινίασε σήμερα το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για υπερσύγχρονες αίθουσες, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια σύνθετων και πρωτοποριακών καρδιαγγειακών επεμβάσεων. Η πτέρυγα που διαθέτει κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό υλοποιήθηκε με επένδυση που άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ιδρυτή και προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργου Αποστολόπουλου, του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου, Βασίλη Αποστολόπουλου, του εκτελεστικού αντιπροέδρου Χρήστου Αποστολόπουλου, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα, του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και του μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών μίλησε για το όραμα που είχε όταν το 1984 άνοιγε το πρώτο κέντρο στο Μαρούσι, σημειώνοντας ότι στόχος του ήταν να μην πηγαίνει κανένας Έλληνας στο εξωτερικό για θεραπεία και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της επιστήμης με την τεχνολογία. «Αλλάξαμε τον χάρτη της υγείας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει, αναφέροντας χαρακτηριστικά το ογκολογικό κέντρο που κατασκευάζεται δίπλα στο Διαβαλκανικό, την πρόθεσή του να εξαγοράσει μέσα στο 2023 ένα ακόμα ιδιωτικό θεραπευτήριο, αλλά και τη δημιουργία ιατρικού πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δήλωσε βέβαιος πως θα γίνει.

Σημαντική μέρα για την ιατρική στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη σημερινή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν μία ευκαιρία για τον όμιλο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει δράσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως με τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο όμιλος συνέβαλε στο brain gain, καθώς έφερε πίσω μέσα στη διετία περισσότερους από 40 λαμπρούς Έλληνες της διασποράς και άξιους γιατρούς. Ο ίδιος τόνισε πως ξεκινά μια νέα σημαντική ανοδική πορεία για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας τον Σεπτέμβριο. «Το Διαβαλκανικό και ο όμιλος πρωτοπορούν με στόχο την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη», τόνισε και πρόσθεσε πως το Ιατρικό Διαβαλκανικό αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου, που θέλει να το καταστήσει κέντρο αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην προσφορά του ομίλου στην υγεία και ειδικά το διάστημα της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε πως «το αγαθό της υγείας είναι δημόσιο αλλά όχι αναγκαστικά κρατικό». Σημείωσε ότι το σύστημα συνεφημέρευσης των ιδιωτικών κλινικών με τα νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε μείωση των ράντσων στην Αθήνα με τελικό ωφελούμενο τον πολίτη. Υπογράμμισε, δε, ότι τα χρήματα που επενδύει ο όμιλος επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο διάστημα που νοσηλεύτηκε στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, όταν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, λέγοντας πως «με αντιμετώπισε ως οικογένεια».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ειδική αναφορά στην πρώτη και μόνη υβριδική αίθουσα, η οποία, όπως είπε, δείχνει ότι το Ιατρικό Διαβαλκανικό καινοτομεί και μαζί του καινοτομεί και η περιοχή. Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως το Διαβαλκανικό άλλαξε τον υγειονομικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας και πέτυχε να είναι ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ευρώπης. «Το γεγονός ότι συνεχίζει έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη μας γεμίζει αισιοδοξία», τόνισε και πρόσθεσε πως είχε και σημαντική κοινωνική δράση στηρίζοντας την κοινωνία της Θεσσαλονίκη και της Βόρειας Ελλάδας.

«Οι νέες επενδύσεις γίνονται σημείο αναφοράς», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ιδρυτή του ομίλου για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για τη δημιουργία του κέντρου, αλλά και της νέας ογκολογικής κλινικής και του εκπαιδευτικού πάρκου, λέγοντας πως η οραματική του ιδέα για την υγεία συνεισέφερε στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών.

Για τις δυνατότητες και τις νέες προοπτικές που ανοίγουν στην επιστήμη οι νέες αίθουσες μίλησαν ο επεμβατικός καρδιολόγος διευθυντής της Β' Καρδιολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Βλάσσης Νινιός, ο καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Α' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Αντώνης Πίτσης και ο αγγειοχειρουργός, διευθυντής της Α' Αγγειοχειρουργικής κλινικής, Νικόλαος Μελάς.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι νέες αίθουσες

Στο Υβριδική χειρουργική αίθουσα «Υπερίων» εγκαταστάθηκε ο Ρομποτικός Αγγειογράφος «Allia™ IGS 7» της General Electric Healthcare και ιατροτεχνολογικά συστήματα που επιτρέπουν πρωτοποριακές επεμβάσεις καθώς και την πραγματοποίηση καινοτόμων, σύνθετων επεμβάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το υβριδικό χειρουργείο είναι ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής χώρος για τη θεραπεία των παθήσεων των αγγείων ολόκληρου του σώματος, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για αναίμακτες και ανοικτές αγγειακές επεμβάσεις στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή. Παρέχει ύψιστη ασφάλεια για τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδερμικής ή ανοικτής επέμβασης περιφερικών αγγείων και καρδιάς.

Με τη χρήση της κορυφαίας τεχνολογίας των νέων χειρουργείων από εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς του Διαβαλκανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα αγγειακά περιστατικά, όπως οι επεμβάσεις που απαιτούνται για να αποφευχθούν ακρωτηριασμοί του «διαβητικού ποδιού» .

Τόσο στην υβριδική αίθουσα, όσο και στις ψηφιακές, θα πραγματοποιούνται και επεμβάσεις καρδιάς. Ο βιοϊατρικός εξοπλισμός των τεσσάρων νέων χειρουργικών αιθουσών αποτελείται από ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν όλη την τεχνολογία αιχμής, όπως προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) και υψηλή ανάλυση (4Κ). Κάθε χειρουργική αίθουσα, είναι εφοδιασμένη με συστήματα ψηφιακής διασύνδεσης και διαχείρισης πληροφορίας, δεδομένων και εικόνας, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη, επεκτάσιμο και προσαρμόσιμο όποτε απαιτηθεί.

Οι υποδομές υποστήριξης των νέων χειρουργείων είναι και αυτές εξ΄ ολοκλήρου καινούργιες. Σχεδιάστηκαν με τρόπο που να υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις και τα διεθνή πρότυπα για ευαίσθητους χώρους, ενώ το ενεργειακό αποτύπωμα είναι το ελάχιστο δυνατό.

Στις νέες αίθουσες δόθηκαν ονόματα κορυφαίων γιατρών που συνεργάστηκαν με το Διαβαλκανικό, μεταξύ των οποίων ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου.

Δείτε φωτογραφίες από τις αίθουσες: