Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς επέστρεψαν στα γυμναστήρια - Οι τάσεις μετά τον κορωνοϊό

Όλο και πιο νεαρές ηλικίες βάζουν τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους - Ποια είναι τα trends για τους Θεσσαλονικείς λίγο πριν βγουν στην παραλία

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος προσεγγίζει την υγεία και τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης έχει αλλάξει δραστικά. Με τα συνεχή lockdown, το κλείσιμο των γυμναστηρίων και τους αυστηρούς κανονισμούς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, παγκοσμίως, άρχισαν να ασκούνται στο σπίτι. Πλέον από τις αρχές του 2023, όποτε και μπήκαμε στην πλήρη κανονικότητα, οι Θεσσαλονικείς  επιστρέφουν στα γυμναστήρια.

Το πιο σημαντικό ωστόσο φαίνεται να είναι πως όλο και περισσότερα νεαρής ηλικίας άτομα βάζουν τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους με αποτέλεσμα η ηλικιακή ομάδα των 25-30 τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες να δημιουργεί μια δυναμική ηλικιακή ομάδα που μέχρι πριν τον κορωνοϊό φαίνεται πως...αντιστεκόταν στη γυμναστική.

Μέχρι πρότινος η πλέον...κυρίαρχη ομάδα ήταν αυτή των 35-50 ετών που επιθυμούσαν να αθληθούν και σε αρκετές περιπτώσεις να χτίσουν κορμί. Όπως λένε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, ο κορωνοϊός φαίνεται πως έχει ωθήσει όλο και πιο νεαρές ηλικίες να ασχοληθούν με την υγεία και τη διατροφή τους.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι 70 ετών, που αποτελούσαν μια καλή πελατειακή ομάδα για τα γυμναστήρια, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά έως και φοβισμένα για την επιστροφή τους, καθώς εξακολουθούν να είναι επηρεασμένα, αν και δεν υφίστανται, από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, εκτός, βέβαια, των περιπτώσεων που για ιατρικούς λόγους επιβάλλεται να αθληθούν.

«Το πελατολόγιο του 2019 δεν επέστρεψε στα γυμναστήρια. Εμπλουτίστηκε με νεαρότερες ηλικίες. Υπάρχουν περιπτώσεις γυμναστηρίων που ο μέσος όρος ηλικίας των πελατών τους είναι 20 με 22 ετών. Όσο για τον τζίρο των γυμναστηρίων σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει αυτόν του 2019 ως απόρροια περισσότερο του ότι αυξήθηκαν οι τιμές των συνδρομών παρά του ότι αυξήθηκαν οι πελάτες» σχολιάζει ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Keep Fit, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης σημειώνοντας πως «πλέον όσοι έρχονται στα γυμναστήρια, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, πως η άθληση τους κάνει καλό και δεν αποτελεί πολυτέλεια ή το μέσο για γράμμωση ή για ένα ωραίο κορμί στην παραλία».

Pilates η πρώτη επιλογή

Μπορεί μέχρι πριν τον κορωνοϊό η Zumba να ήταν πρώτη στις προτιμήσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα και μετά τον κορωνοϊό το Pilates, που αποτελεί το απόλυτο trend για αστέρες του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου και όχι μόνον, κρατά σκήπτρα στις επιλογές των Θεσσαλονικέων με το personal training στο γυμναστήριο να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.  

Το είδος της ατομικής προπόνησης αποτελεί τη δεύτερη επιλογή των Θεσσαλονικέων καθώς δίνει την ευελιξία της επιλογής ημέρας και ώρας της εκγύμνασης από έναν εξειδικευμένο γυμναστή που αναλαμβάνει το πρόγραμμα της άσκησης, καθοδηγεί, διορθώνει και εμψυχώνει τον αθλούμενο, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την πρόοδό του.

Δυσεύρετοι οι... γυμναστές

Αγκάθι, πάντως, για το χώρο των γυμναστηρίων αποτελεί η έλλειψη έμπειρων γυμναστών για να απασχοληθούν σε αυτά, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατά την περίοδο του κορωνοϊού αποφάσισαν να στραφούν, για ευνόητους λόγους, στο personal training outdoor, στην παραλία, σε πάρκα, τάση που όπως εξηγεί ο κ. Κοπαρανίδης, αρχίζει να φθίνει καθώς ο κόσμος επιλέγει, πλέον, περισσότερο, την εξατομικευμένη προπόνηση μέσα στο γυμναστήριο.  

Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι γυμναστές που μεταπήδησαν σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και δη στον τουρισμό. Το αποτέλεσμα είναι πλέον οι έμπειροι γυμναστές να είναι δυσεύρετοι, με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν εργαζόμενους, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα