Skip to main content

Παρευξείνια Τράπεζα-KfW: 20 εκατ. για μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Νέα πιστωτική γραμμή ύψους 100 εκατ.δολ. υπέγραψαν Παρευξείνια Τράπεζα και KfW στη Θεσσαλονίκη. Το 20% της γραμμής σε ελληνικές εταιρείες.

Κεφάλαια 20 εκατ.δολ. θα διατεθούν για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της Παρευξείνιας Τράπεζας. Η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις εντάσσεται στη νέα πιστωτική γραμμή ύψους 100 εκατ.δολ. που υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου(Παρευξείνια) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Όπως αναφέρθηκε στη τελετή υπογραφής η 8ετής διευκόλυνση που παρέχεται από την KfW θα ενισχύσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας και θα υποστηρίξει οικονομικά και κοινωνικά έργα υποδομών στις χώρες μέλη της τράπεζας με εξαίρεση την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ρωσία, που ανήκουν στις αναπτυγμένες χώρες).

«Εκτιμούμε την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW στην Παρευξείνια περιοχή. Πρόκειται για την πέμπτη χρηματοδοτική σύμβαση που συνάπτουμε με την KfW προς όφελος των χωρών-μελών μας και τη δεύτερη διευκόλυνση, η οποία θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενισχύουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας όπου φιλοξενείται η Τράπεζα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν, κατά την τελετή υπογραφής.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της KfW για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, Κρίστοφερ Τίσκενς, η Ελλάδα παρ' ότι μέλος της ΕΕ κατ΄ εξαίρεση θα λάβει το 20% της χρηματοδότησης, καθώς υπάρχει προηγούμενη εντολή της γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη της χώρας μας λόγω της οικονομικής κρίσης. «Πρόκειται για ένα σημαντικό σήμα στήριξης της Γερμανίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ.Τίσκενς.

Στα 400 εκατ. το χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, εξάλλου, με περίπου 400 εκατ. αποτελεί το ταχύτατα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας Τράπεζας αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών δανειοδοτήσεων της τράπεζας, που το 2019 θα ανέλθουν σε 1,9 -1,95 δισ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν η τράπεζα κατέγραψε αύξηση του χαρτοφυλακίου της φέτος κατά 40% λόγω της στρατηγικής της για στροφή σε μεγάλα έργα. Στην Ελλάδα η Παρευξείνια που δεν βαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της το δάνειο των 160 εκατ. προς τη ΔΕΗ, αλλά και το δάνειο προς τη Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως υπογράμμισε ο κ.Πάνκιν η Παρευξείνια εξετάζει τη χρηματοδότηση projects όπως τη θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, έργα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και διασυνοριακά έργα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ο κ.Πάνκιν γνωστοποίησε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές προοπτικές για τη μετατροπή της σε κέντρο logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει να σκεφτούμε, όμως, τι εμπόδια υπάρχουν στις μεταφορές μεταξύ των χωρών και να τα λύσουμε. Η Τράπεζα έχει εδώ τη βάση της και στόχος της είναι να στηρίξει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη της περιοχής», σημείωσε ο κ.Πάνκιν.