Skip to main content

Παρευξείνια Τράπεζα: Έπεσαν οι υπογραφές για το deal με την Dimand – Αποκτά κτήριο γραφείων στο Hub 26

H επένδυση θα φθάσε τα 16 εκατ. ευρώ – Τους πρώτους μήνες του 2025 τα εγκαίνια των πράσινων γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας

Ολοκληρώθηκε και επίσημα το deal μεταξύ Dimand και Παρευξείνιας Τράπεζας καθώς πριν από λίγο υπογράφηκε η συμφωνία  αγοράς των νέων εγκαταστάσεων της Τράπεζας, μεταξύ του προέδρου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Δρ. Σερχάτ Κιοκσάλ και του διευθύνοντα συμβούλου της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου. Το βιοκλιματικό κτήριο γραφείων της τράπεζας, που θα εκτείνεται  σε περίπου 5.170 τμ και θα διαθέτει πιστοποίηση LEED Gold, αναμένεται να εγκαινιαστεί τους πρώτους μήνες του 2025.

Η Παρευξείνια Τράπεζα που αποκτά μετά από 25 χρόνια μόνιμη στέγη - αποτελεί το μοναδικό διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα Θεσσαλονίκη - προχώρησε στην αγορά ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αντί ποσού περί τα 16 εκατ. ευρώ, στο βιοκλιματικό συγκρότημα που κατασκευάζει η Dimand, στο ΄Hub 26’, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Στην επένδυση εισφέρει, όπως είχε δεσμευθεί, το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ολοκληρώνεται μία πολυετής συζήτηση για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων από την Παρευξείνια Τράπεζα. Ο κ. Κιοκσάλ, τόνισε πως η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία της. Σύμφωνα με τον κ. Κιοκσάλ η Παρευξείνια Τράπεζα από το 1999, οπότε και δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει 430 έργα σε 11 χώρες, διαθέτοντας συνολικά δάνεια 7,352 δισ. ευρώ. Μάλιστα εκτίμησε ότι το 2023, η τράπεζα θα καταγράψει κέρδη ρεκόρ.

To κτήριο

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, οι πρόδρομες εργασίες του έργου έχουν ξεκινήσει, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τον ανάδοχο να αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Το κτήριο θα αποτελείται από γραφειακούς χώρους, αίθουσες συσκέψεων και αίθουσα εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, η Παρευξείνια Τράπεζα θα μειώσει κατά 50% τα λειτουργικά της έξοδα, καθώς θα είναι από τα πιο μη ενεργοβόρα κτίρια.

“ Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2024, θα παραδώσουμε 16.000-17.000 τ.μ. γραφείων σε 4 κτίρια και το κτίριο της Παρευξείνιας θα έρθει να συμπληρώσει το πρώτο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στην πόλη. Η δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης αξίζει ένα καλύτερο μέλλον”, τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. «Κοιτάμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μετά το 2026 και νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand επισημαίνοντας πως  στόχος είναι πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα στο Fix (σε βάθος τριετίας), στη Βαλκάν Εξπορτ (έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις)  και την αξιοποίηση των project ακινήτων Sky Line.   

Η Dimand, μαζί με τους συνεταίρους της και σε συνεργασία με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha, έχει ήδη επενδύσει 100 εκατ. ευρώ σε αναπτύξεις, στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός 4ετούς προγράμματος που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026 ή, το αργότερο, ως τα μέσα του 2027.

Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι Νο1 προτεραιότητα για την πόλη, είναι, η υλοποίηση των επενδύσεων στον ΟΛΘ και, στη συνέχεια, η ανάπλαση της ΔΕΘ με “όποιο master plan”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,  τόνισε ότι ενδεχομένως η Dimand θα ενδιαφέρονταν για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, εάν η πρόσκληση αφορά development του νέου εκθεσιακού.

«Ζωτικής  σημασίας η απόκτηση μόνιμης στέγης στη Θεσσαλονίκη»

Την ευχή να αποτελέσει το 2024 χρονιά θετικών ειδήσεων όπως αυτή της απόκτησης νέων γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ζωτικής σημασίας για την τράπεζα η απόκτηση μόνιμης στέγης στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε πως «βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβέρνησης, ενώ η εικόνα αποτυπώνεται και στο γεγονός πως υλοποιούνται στην περιοχή 1.800 έργα μικρά, μεσαία και εμβληματικά έργα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του για την υπογραφή απόκτησης των νέων γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας εξέφρασε με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ως υπουργός Επενδύσεων είχε ζήσει τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση. Μάλιστα έδωσε τα συγχαρητήρια του για την επιλογή του Δρ. Κιοκσάλ να μείνει στην Ελλάδα ενώ δεσμεύτηκε πως με την πρώτη ευκαιρία θα έρθει στη Θεσσαλονίκη.