Skip to main content

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Διαγωνισμός για την αξιοποίηση 132 κενών ακινήτων της

Συνολικά 132 ακίνητα κατέχει η Περιφέρεια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες - Ολοκληρώθηκε η καταγραφή τους, τακτοποιήθηκαν και θωρακίστηκαν και τώρα αρχίζει η διαδικασία αξιοποίησής τους.

Σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση των 32 κενών ακινήτων της προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να καταρτίσει μια συγκεκριμένη και εξειδικευμένη πρόταση βέλτιστης αξιοποίησής τους.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει 132 ακίνητα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Συγκεκριμένα ανά περιφερειακή ενότητα τα ακίνητα της Περιφέρειας είναι:

-Θεσσαλονίκη: 30

-Ημαθία: 9

-Κιλκίς: 3

-Πέλλα: 19

-Πιερία: 24

-Σέρρες: 27

-Χαλκιδική: 20

Όπως είπε η κ. Αηδονά, 64 από αυτά τα ακίνητα είναι σε ιδιόχρηση. Άλλα δύο παρουσιάζουν κατάσταση ιδιόχρησης – παραχώρησης, πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο στους Αμπελόκηπους, που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση οδηγών και το διοικητήριο στην Πέλλα. Επίσης, σε κατάσταση παραχώρησης είναι 12 από την Περιφέρεια σε τρίτους και άλλα δέκα ακίνητα σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα είναι προς μεταβίβαση και χαρακτηρισμένα ως χώροι εκπαίδευσης. Επτά ακίνητα είναι εκμισθωμένα, όλα στην Πέλλα. Επτά ακίνητα είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, όλα στις Σέρρες (δύο πρώην περιουσία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, που περιήλθαν στην Περιφέρεια και τα υπόλοιπα κτηνιατρεία που έπαψαν να λειτουργούν). Οπότε 32 ακίνητα είναι κενά (ποσοστό 24,2%) και όπως είπε η κ. Αηδονά είναι στην πλειοψηφία τους αγροί, οικόπεδα, γήπεδα...

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά δέκα ακίνητα (ήταν 122 το 2022) και τα κενά της ακίνητα μειώθηκαν κατά οχτώ (τα περισσότερα ιδιοχρησιμοποιούνται).

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, πλέον η Περιφέρεια θωράκισε την ακίνητη περιουσία της, μέσα από σειρά τεχνικών παρεμβάσεων (συντηρήσεις, διαμορφώσεις, ανακαινίσεις, ενεργειακή αναβάθμιση).

Το επόμενο διάστημα, μετά την ορκωμοσία των νέων μελών του περιφερειακού συμβουλίου, θα οριστεί επιτροπή για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.