Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σπίτια σπιρτόκουτα και ισόγεια... loft η νέα τάση στα ακίνητα

Πόσο κοστίζουν και σε ποιους απευθύνονται τα μικρά smart διαμερίσματα - Η αγορά μεταλλάσσεται στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων

Ως «loft apartment» ορίζεται ένας μεγάλος, ανοιχτός χώρος, συνήθως χωρίς εσωτερικούς τοίχους, εκτός από το μπάνιο. Εκτός από την ανοιχτή αίσθηση που προσφέρουν, οι εν λόγω κατοικίες, που έχουν τις ρίζες τους στη Νέα Υόρκη και δη το Μανχάτταν και το Μπρούκλιν και χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, χαρακτηρίζονται από ψηλά ταβάνια, εκτεθειμένες σωληνώσεις, σωλήνες του εξαερισμού και κολόνες, δάπεδα από ξύλο ή σκυρόδεμα, καθώς και μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Υπάρχει ωστόσο μια δεύτερη κατηγορία loft, σε αυτή εντάσσονται τα διαμερίσματα που διαθέτουν έναν υπερυψωμένο χώρο που είναι εν μέρει ανοιχτός και έχει θέα στον κύριο χώρο της κατοικίας. Συνήθως ο επάνω χώρος φιλοξενεί την κρεβατοκάμαρα, αν και υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο γραφείου ή ένα καθιστικό. Σε ορισμένες περιοχές, οι εν λόγω κατοικίες αναφέρονται και ως «California Loft Apartment», ένας όρος που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

Τη μόδα αυτή, δεκαετίες αργότερα, φαίνεται να επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, που ανακαινίζουν πρώην ισόγειους χώρους και δη πρώην καταστήματα αλλά και μικροσκοπικές κατοικίες, σχεδόν... τσέπης, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 30 τμ, προκειμένου να κάνουν τα ακίνητα τους περισσότερο ελκυστικά για τους εν δυνάμει αγοραστές, που αναζητούν κάτι πιο φρέσκο από ένα... απλό διαμέρισμα. 

Image

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ιστοσελίδες αναζήτησης ακινήτων φιγουράρουν περισσότερες από 200 κατοικίες - loft, στη Θεσσαλονίκη, με την πλειονότητα να αφορά ανακαινισμένους χώρους, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονται σε νεόδμητες οικοδομές, συνήθως στον τελευταίο όροφο.

Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο, κυρίως, της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανατολικά, και προσφέρουν έξυπνες λύσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι επιπλωμένα και διαθέτουν λειτουργικότητα, αντίστοιχη με αυτήν ενός μεγαλύτερου διαμερίσματος.

Νέο... lofts 

Όπως λένε γνώστες της εν λόγω αγοράς ακινήτων, στην  ουσία πρόκειται για «νέο - lofts» που αγοράζονται, κατασκευάζονται και πωλούνται ως κατοικίες χωρίς να έχει διατηρηθεί τίποτε από την πρότερη μορφή τους.

Δεν είναι λίγοι οι ανακαινιστές, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι εργολάβοι, που αντιλαμβανόμενοι το ενδιαφέρον για διαφορετικού τύπου κατοικίες αναζητούν χώρους με αιχμή ισόγεια καταστήματα προκειμένου να τους ξαναδώσουν ζωή, δημιουργώντας κατοικίες αυτού του τύπου. Μάλιστα σε κάποιες αγγελίες αναφέρεται πως το ακίνητο ενδείκνυται και ως «επενδυτικό».

Τα νέα τύπου διαμερίσματα, που φιγουράρουν σε ουκ ολίγες αγγελίες με τιμές ακόμη και πάνω από τα 3.000 ευρώ/τ.μ., έρχονται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι αξίες των κατοικιών στην Ελλάδα τείνουν να πλησιάσουν τα νούμερα προ δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, προ 15ετίας και πλέον.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το γ' τρίμηνο του 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, το οποίο στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 15,4%.

Image

Πού αναπτύσσονται 

Οι νέου τύπου κατοικίες αναπτύσσονται, συνήθως, σε δρόμους όπου οι αξίες των ισόγειων καταστημάτων έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι αγοράζουν ισόγεια καταστήματα αρκετά μεγάλης επιφανείας άνω των 100 τμ και τα ανακαινίζουν, «σπάζοντάς» τα σε μικρότερους χώρους, σύμφωνα με το γούστο τους. «Η κίνηση αυτή είναι μια καλή επιλογή τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση», αναφέρει γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς ακινήτων και προσθέτει πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επενδυτές ανακαίνισαν τέτοιους χώρους με συνολικό κόστος (αγορά και ανακαίνιση) τις 60.000 ευρώ, για να τα πουλήσουν εν συνεχεία σε τιμές που ξεπερνούν κατά πολύ τα 100.000 ευρώ.

Παραδείγματα 

Loft 74 τμ, στον 5ο όροφο, στο ιστορικό κέντρο, πωλείται προς 250.000.

Loft 54 τμ, στον 6ο όροφο, σε υπό κατασκευή πολυκατοικία, στην περιοχή της Τούμπας, πωλείται 180.000 ευρώ. 

Loft 45 τμ, ισόγειο, στο ιστορικό κέντρο, πωλείται προς 150.000 ευρώ. 

Loft 45 τμ, ισόγειο στην περιοχή της Μαρτίου πωλείται 85.000 ευρώ.

Loft 40 τμ, ισόγειο στην περιοχή της Ανάληψης πωλείται 80.0000 ευρώ. 

Loft 35 τμ, ισόγειο στο ιστορικό κέντρο πωλείται 120.000 ευρώ.  

Loft 30 τμ, ισόγειο στην περιοχή της Ροτόντα πωλείται 110.000 ευρώ. 

Loft 28 τμ, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας πωλείται 57.000 ευρώ. 

Image