Skip to main content

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία

Η Λιζ Τρας έγινε η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο - Εντός της επόμενης εβδομάδας ο διάδοχός της

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά από μόλις 44 ημέρες στη θέση της, μετά την αναταραχή που προκάλεσε το οικονομικό της πρόγραμμα, οδηγώντας σε βουτιά τη λίρα και προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Η καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτερνγκ και η αντικατάστασή του από τον Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ξήλωσε τον μίνι προϋπολογισμό του προκατόχου του, δεν διόρθωσε την κατάσταση. Δύο υπουργοί της παραιτήθηκαν και η ίδια αντιμετώπισε τη δημόσια οργή των βουλευτών της.

Διαβάστε ακόμη: Ποια πρόσωπα θέτουν υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη Λιζ Τρας

Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η ίδια έγινε η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Τζορτζ Κάνινγκ, που έγινε πρωθυπουργός για τις τελευταίες 118 ημέρες της ζωής του, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1827. 

Οι βουλευτές των Τόρις προέτρεψαν τη Λιζ Τρας να προχωρήσει μετά την πολιτική αναταραχή της κυβέρνησής της, όπως μεταδίδει το BBC. Η παραίτησή της έρχεται μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας. Η κ. Τρας εξελέγη από τα μέλη των Τόρις τον Σεπτέμβριο.

Η Λιζ Τρας στις 15:30 ώρα Ελλάδος σε έκτακτη ανακοίνωση έξω από το Νο 10 έκανε γνωστή την παραίτησή της δημοσίως. Όπως ανέφερε ο κ. Τρας ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται καθώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όραμά της. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας» δήλωσε η Λιζ Τρας. «Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους» τόνισε και πρόσθεσε πως εξελέγη με εντολή να το αλλάξει αυτό, λέγοντας πως «το πετύχαμε όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζω… δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα».

Ακολούθως ανέφερε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά για την απόφασή της να παραιτηθεί προσθέτοντας πως θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας «που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδες» και πως αυτό «θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων».

Πριν την ανακοίνωση της παραίτησής της, είχα προηγηθεί συνάντηση και συνομιλίες της στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Τόρηδων, Γκράχαμ Μπρέιντι, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τερέζ Κόφι και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Τζέικ Μπέρι.