Skip to main content

Σπάνια συλλογή ελληνικών και ξένων τηλεκαρτών στα χέρια Θεσσαλονικιού συλλέκτη - Δείτε φωτογραφίες

Ο Δημήτρης Λίλος έχει στην κατοχή του όλες τις εκδόσεις ελληνικών τηλεκαρτών, καθώς και μεγάλο αριθμών καρτών από το εξωτερικό

Τη δεκαετία του ’90 οι τηλεκάρτες ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, οι εικόνες που είχαν στις δύο τους όψεις είχαν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς περιλάμβαναν από ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδος μέχρι έργα τέχνης, τοπία, κοινωνικά μηνύματα και διαφημίσεις.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των κινητών τηλεφώνων γρήγορα τις έθεσαν σε απόσυρση και, μολονότι ακόμα και σήμερα βγαίνουν νέες εκδόσεις, οι τηλεκάρτες έχουν πλέον καθαρά συλλεκτική αξία και μάλιστα οι πιο σπάνιες κοστολογούνται αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Τη δική του μοναδική συλλογή παρουσίασε ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Λίλος στην έκθεση – παζάρι «Συλλεκτική EXPO 2023» που φιλοξενείται το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- HELEXPO.

Όπως είπε στη Voria.gr, η συλλογή του, που αριθμεί πολλές χιλιάδες τεμάχια, είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και την πρώτη που κυκλοφόρησε σε 30.000 αντίτυπα με το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας το 1992, την εποχή που κυριαρχούσε στην επικαιρότητα του Μακεδονικό, καθώς επίσης πολλές τηλεκάρτες από το εξωτερικό με ευρεία θεματολογία.

«Ασχολούμαι με την τηλεκάρτα από το 1992. Είναι χιλιάδες οι κάρτες που έχω, από την πρώτη που κυκλοφόρησε με το άστρο της Βεργίνας, την οποία έδιναν δωρεάν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να δοκιμάσει ο κόσμος τα καρτοτηλέφωνα και σήμερα είναι από τις πιο εμπορικές τηλεκάρτες, που λείπει ακόμα από διάφορες συλλογές. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 3.000 θέματα που έφτασαν τις 4.500, καθώς κάποια έχουν διπλό κωδικό λόγω επανέκδοσης. Εγώ έχω και τα 4.500 διαφορετικά θέματα της Ελλάδας. Επίσης, έχω κάρτες Starbucks (σ.σ. ιδιαίτερα δημοφιλείς στους συλλέκτες) και ελληνικές και αμερικάνικες, κάρτες με κόμικς, ακόμη και από το μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994», ανέφερε.

Σπάνιες και ακριβές εκδόσεις

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Λίλος, την αξία της κάθε τηλεκάρτας καθορίζει η προσφορά και η ζήτηση, οπότε οι πιο δημοφιλείς είναι αυτές που είχαν και το μικρότερο τιράζ. Αυτές είναι οι δύο τηλεκάρτες που απεικονίζουν την Πάτμο και τα Μετέωρα, οι οποίες κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 1994 σε μόλις 2.000 αντίτυπα και κοστολογούνται στις 2.000 ευρώ! «Είναι και η δύο οι πιο εμπορικές δεν νοείται συλλογή χωρίς αυτές», τόνισε.

Εκτός από την πρώτη που κυκλοφόρησε με το αστέρι της Βεργίνας, διακαής πόθος των συλλεκτών είναι και κάποιες διαφημιστικές κάρτες, όπως αυτή του Μινιόν (03/94), της εθνοκάρτας (05/93), της Lufthansa (08/93) και των φροντιστηρίων Αριστοτέλους (08/95), η οποία μάλιστα στην έκδοση με τη χοντρή γραφή κοστολογείται στα 1.500 ευρώ.

Πέρα από τις σπάνιες εκδόσεις, η συλλογή του περιλαμβάνει και κάρτες που εκδόθηκαν στη σειρά και τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη σχηματίζουν μία ενιαία εικόνα.

 

Συλλέκτης… σφαλμάτων

Ο Δημήτρης Λίλος δηλώνει συλλέκτης… σφαλμάτων, καθώς μετά τη συμπλήρωση όλου του πάνελ των θεμάτων, αναζητά κάρτες που έχουν λάθη κατά τη διαδικασία έκδοσής τους. Έτσι έχει στην κατοχή του κάρτες χωρίς τσιπάκι και χωρίς σειριακό αριθμό, με το τσιπάκι από την άλλη πλευρά, με την εικόνα ανάποδα, με την ίδια εικόνα στις δύο όψεις, με διπλό τσιπ, ακόμα και με «δαγκωματιές» στην άκρη από λάθος στη συσκευασία. Μάλιστα, έχει και μία κάρτα του 2000 με το λογότυπο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με διπλό σφάλμα, η οποία έχει το τσιπ στη δεξιά πλευρά και τον κωδικό κάτω και ανάποδα αντί για πάνω και αριστερά.

«Έχω τη μεγαλύτερη συλλογή σφαλμάτων σε όλη την Ελλάδα, καθώς ξεπερνώ τις 5.000. Μαζεύω ό,τι έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Για παράδειγμα, έχω κάποιες κάρτες που έχουν νούμερα σε καρκινική γραφή (σ.σ. οι αριθμοί παρουσιάζουν συμμετρία)», επισήμανε.

Πάνω από 2.000 οι Έλληνες συλλέκτες

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λίλο, στην Ελλάδα έχουν μείνει πλέον περίπου 1.500 με 1.700 συλλέκτες, ενώ άλλοι 500 ομογενείς ασχολούνται με την ελληνική τηλεκάρτα. «Όλοι λίγο – πολύ γνωριζόμαστε διαδικτυακά και κάνουμε ανταλλαγές», τόνισε. Και βέβαια, η αναζήτηση δεν σταματά ποτέ καθώς, όπως είπε, υπάρχουν συλλέκτες που μπορεί να έχουν κάρτες ξεχασμένες σε πατάρια ή παροπλισμένοι συλλέκτες που τους… ξαναμπήκε το μικρόβιο και να έχουν κάποια διπλή για ανταλλαγή.