Skip to main content

Στα δικαστήρια ο δήμος Θεσσαλονίκης για το λουκέτο στο ΚΔΑΠμεΑ - Αναζητά στέγη για 36 ωφελούμενους

Πιθανότατα αύριο να ληφθεί η απόφαση για τη φιλοξενία των 36 ατόμων από το ΚΔΑΠμεΑ σε κάποιο ειδικό σχολείο του δήμου

Στέγη για τους 36 ωφελούμενους του ΚΔΑΠμεΑ αναζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου για την αναστολή της λειτουργίας του στο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Κωλέττη. Πιθανότατα αύριο να ληφθεί η απόφαση για τη φιλοξενία των 36 ατόμων σε κάποιο ειδικό σχολείο του δήμου.

Διαβάστε:

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Ναταλία Βαρσάμη ο δήμος πρόκειται να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που βάζει λουκέτο στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ. «Η ΚΕΔΗΘ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά είτε στην υφιστάμενη δομή (στην οδό Κωλέττη) είτε σε κάποιο άλλο ακίνητο του δήμου το οποίο θα πρέπει να έχει και τις απαραίτητες προδιαγραφές», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Βαρσάμη, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρέχουν τις δικαστικές διαδικασίες για να σταματήσει η απόφαση της Περιφέρειας.  

Σημειώνεται πως μετά την αναστολή λειτουργίας τής εν λόγω δομής δεν δύναται να εξυπηρετηθούν 36 ωφελούμενοι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως συμβαίνει και με τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις του ΕΣΠΑ των φιλοξενούμενων, η φιλοξενία των οποίων αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, υπό την εποπτεία της οποίας είναι η λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ, εξήγησε τι ακριβώς έγινε με την απόφαση της Περιφέρειας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Βαρσάμη, από την έναρξη λειτουργίας της δομής η ΠΚΜ διενεργεί τακτικούς ελέγχους στην ΚΕΔΗΘ, η οποία συμμορφωνόταν πάντα στις παρατηρήσεις.

Στις 16 Μαΐου γνωστοποιήθηκε στην Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου απόφαση της Περιφέρειας μετά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε. Στην εν λόγω έκθεση αποστέλλονταν κλήση στη ΚΕΔΗΘ για ακρόαση και για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κ. Βαρσάμη, αναφερόταν ως παρατήρηση ότι η ΚΕΔΗΘ οφείλει να κατασκευάσει δεύτερη είσοδο στο ακίνητο του δήμου. «Και μηχανικός να μην είναι κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι για μια τέτοια διαδικασία που συμπεριλαμβάνει την αδειοδότηση και την κατασκευή ενός νέου ανελκυστήρα με προδιαγραφές ΑΜΕΑ απαιτούνται κάποιοι μήνες», υπογράμμισε η κ.Βαρσάμη.

Τόνισε ότι «η ΚΕΔΗΘ ανταποκρίθηκε άμεσα και εγγράφως ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι δρομολογούνται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση στις παρατηρήσεις της και ζητήθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους». Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΘ στις 11 Ιουλίου προχώρησε στην κήρυξη του τελευταίου διαγωνισμού για εύρεση ακινήτου για τη μεταστέγαση του ΚΔΑΠμεΑ ως άγονου και στην απευθείας ανάθεση για τη μίσθωση νέου ακινήτου.

«Ενώ η ΚΕΔΗΘ ενημέρωσε εγγράφως ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συμμόρφωση της στις παρατηρήσεις της Περιφέρειας και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας μίσθωση νέου ακινήτου που θα πληροί τις κτηριολογικές προδιαγραφές, η Περιφέρεια αποφάσισε μέσα σε έναν μήνα τη διακοπή λειτουργίας της δομής», επισήμανε η κ. Βαρσάμη.

Άμεσα η ΚΕΔΗΘ απέστειλε αίτηση θεραπείας και αποφασίστηκε παράλληλα η Κοινωνική Επιχείρηση να κινηθεί δικαστικά με αίτημα προσωρινής αναστολής διαταγής στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. «Εφόσον η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά και σύννομα από την έναρξη λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ από το 2005, πόσο εφικτό είναι μέσα σε δύο μήνες από 16 Μαΐου έως σήμερα να ολοκληρωθεί η κατασκευή δεύτερης εισόδου;», διερωτήθηκε η κ. Βαρσάμη.

Επισήμανε ότι έως ότου πραγματοποιηθούν οι εν λόγω μεταβολές κρίνεται επιτακτική η διατήρηση της λειτουργίας της δομής καθώς οι υπηρεσίες της αποτελούν μιας εξαιρετικής σημασίας κοινωνική παροχή σε μια μερίδα ευάλωτων δημοτών.

Δείτε επίσης: