Skip to main content

Καμπανάκι κινδύνου για το κτήριο που στεγάζει το ΚΔΑΠμεΑ - Τι καταγγέλλει γονέας, τι απαντά ο δήμος

Παρέμβαση μητέρας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Κωλέττη, έκρουσε μητέρα παιδιού με αναπηρία.

Σε παρέμβασή της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Σπυριδούλα Ανδρεάδου τόνισε ότι η υπάρχουσα εγκατάσταση του ΚΔΑΠ, το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο του τριώροφου κτηρίου,  δεν είναι ασφαλής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μία πυρκαγιά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια,  δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και προσβάσιμη έξοδος διαφυγής για τα παιδιά  σε μια έκτακτη ανάγκη. «Θέλετε να ζήσουμε τα Τέμπη του δήμου Θεσσαλονίκης;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, στα παράθυρα της δομής τοποθετήθηκαν κάγκελα αντί για ειδικές μεμβράνες που προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ.

Η μητέρα παιδιού με αναπηρία ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τη δημοτική αρχή για την εύρεση νέου χώρου που θα φιλοξενήσει το ΚΔΑΠμεΑ σε ισόγειες ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Πώς γίνεται εδώ και δεκαετίες ο δήμος να μην έχει εντοπίσει ένα κατάλληλο κτήριο για να στεγαστούν τα παιδιά», διερωτήθηκε η κ. Ανδρεάδου, προαναγγέλλοντας ότι θα ενημερώσει για το θέμα και τον εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας πάντως ότι το συγκεκριμένο ΚΔΑΠμεΑ λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και 25 χρόνια.

Απαντώντας στη κ. Ανδρεάδου η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Ναταλία Βαρσάμη ανέφερε ότι έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί για νέο κτήριο που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, κηρύχθηκαν όμως άγονοι. Όπως σημείωσε το ΚΔΑΠμεΑ στην Κωλέττη έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας έως το 2025 και άδεια λειτουργίας από το 2017. Σύμφωνα με την κ. Βαρσάμη μια φορά το εξάμηνο διενεργείται έλεγχος στο ΚΔΑΠμεΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Για τη διάνοιξη δεύτερης πρόσβασης στο κτήριο η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ επισήμανε ότι βάσει του ΦΕΚ του 2020 οι δομές των οποίων οι άδειες προϋπήρχαν του νόμου συνεχίζουν να ανανεώνονται με βάση τις προδιαγραφές του παλιότερου νόμου, οπότε δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη δεύτερης εισόδου. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ΚΕΔΗΘ είναι διατεθειμένη να βάλει δεύτερο ασανσέρ με γεννήτρια.