Skip to main content

Σταθάκης: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση για το 2015

Είναι βαθιά παραπλανητική η θέση ότι αυξήθηκε με την συμφωνία το χρέος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας.

Η ύφεση του 2015 δεν θα είναι 2,5%, αλλά πολύ χαμηλότερη, μπορεί και 1,5%, λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital control, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο κ. Σταθάκης απάντησε στην κριτική της ΝΔ ότι αυτό αυξήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται διαφορετικών αναγνώσεων, που όμως δεν εδράζονται σε διαφορετική ανάλυση των δεδομένων, αλλά στην παραποίησή τους. Αυξήθηκε το χρέος εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας συμφωνίας; Γνωρίζουμε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε 100 δισ. και ότι με το PSI έμεινε ακριβώς ίδιο. Η απάντηση στο ερώτημα αν αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική. Είναι βαθιά παραπλανητική η θέση ότι αυξήθηκε με την συμφωνία το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την συμφωνία 50 δισ. μετατράπηκαν από βραχυχρόνιο δανεισμό σε μακροχρόνιο.

Επίσης, όπως εξήγησε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη και δεν χρειάζεται να παράγουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.